Доступність посилання

ТОП новини

Кондоліза Райс закликає до міжнародного тиску на Північну Корею та Іран


Сергій Куделя Кондоліза Райс закликає до міжнародного тиску на Північну Корею та Іран

Вашингтон, 26 червня 2003 - Сьогодні британську столицю відвідувала радник з національної безпеки США Кондоліза Райс. Під час свого одноденного візиту вона виступила у Лондонському міжнародному інституті стратегічних досліджень.

США не зможуть перемогти тероризм самостійно – таким став лейтмотив виступу Кондолізи Райс у Лондоні. На її думку, запорукою успіху Америки у боротьбі з тероризмом стане перемога в іншому протистоянні – боротьбі ідей.

“Ми зможемо виграти війну ідей, якщо ми відповімо на надії порядних людей цілого світу, надамо їм підстави сподіватися на краще життя, світліше майбутнє та переконаємо їх відкинути оманливу та руйнівну зручність, яку надають ненависть та злість.”

Разом з тим Райс наголосила, що у відносинах з іншими двома державами, яких Вашингтон звинувачує у розробці ядерної зброї, Америка намагатиметься уникнути силового способу вирішення проблеми, як це сталося з Іраком. Натомість США будуть співпрацювати з іншими державами світу для підсилення дипломатичного тиску на уряди Ірану та Північної Кореї:

“Багато держав об”єднується для жорсткішої боротьби із поширенням ядерної зброї та попередженням загрози з боку Північної Кореї та Ірану.”

Слова Райс викликали в багатьох асоціації із виступом президента Рейгана 20 років тому, в якому він протиставив ідеї демократії та свободи тоталітарній ідеології марксизму-ленінізму. Тоді Рейган далекоглядно пообіцяв, що комунстіична ідеологія опиниться на смітнику історії. Сьогодні Райс висловила не менш оптимістичне сподівання про перемогу свободи над силою. У цьому контексті вона згадала й українців, які досягнули порозуміння із поляками після довгих років ворожнечі саме завдяки їхньому вибору на користь демократії. До цього вибору вона закликала й усіх тих, хто досі не може встановити мир на власній землі. Завтра Кондоліза Райс приїжджає на Близький Схід.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG