Доступність посилання

ТОП новини

Український посол у Білорусі попрощався з президентом Олександром Лукашенком та їде до Києва


Юрій Свірко Український посол у Білорусі попрощався з президентом Олександром Лукашенком та їде до Києва

Мінськ, 30 червня 2003 – Цей тиждень посольство України в Мінську почало працювати без посла Анатолія Дроня, який очолював його впродовж п’яти з половиною років. Посол Дронь вже дав прощальний прийом, а також зустрівся з президентом Олександром Лукашенком.

Білоруський лідер поставив українського дипломата в незручне становище, заявивши йому, що той працював у Мінську не тільки заради інтересів своєї держави, але й також Білорусі: “Я вдячний вам за все, що ви зробили в непрості порою часи для стосунків Білорусі та України. І я хочу сказати, що ви для нас людина не чужа не тільки тому, що ви народилися дуже близько від Білорусі. Ви для нас – своя людина, яка немало зробила не лише для стосунків добрих Білорусі та України, але й для Білорусі”.

Президент Лукашенко мав на увазі, що завдяки зусиллям Анатолія Дроня у Мінську було споруджено пам’ятник Тарасові Шевченку, упорядковано сквер імені Кобзаря, побудовано новий комплекс українського посольства. Білоруський лідер навіть вручив Анатолієві Дроню Подяку Президента Республіки Білорусь, хоча її звичайно отримують тільки білоруські чиновники. Але український посол не розгубився та дипломатично вийшов із складної ситуації.

“Для мене Білорусь – не просто країна перебування, а набагато більше. Я ще раз упевнився в дуже високому потенціалі Білорусі”, – сказав український посол. Анатолій Дронь отримав також привітання від президента Олександра Лукашенка з приводу призначення на високу посаду в Міністерстві закордонних справ України, хоча офіційного повідомлення про це не було – йшлося тільки про те, що кандидатуру Анатолія Дроня було узгоджено на посаду одного з керівників українського МЗС.

Про неприємне президент з послом не говорили, хоча саме за 5 з половиною років перебування Анатолія Дроня на чолі українського посольства в Мінську проблему ратифікації Білоруссю “Договору про державний кордон з Україною” сторони так і не спромоглися, оскільки Київ так і не сплатив своїх боргів Мінськові. Тому ці проблеми доведеться розв’язувати вже новому послу України в Білорусі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG