Доступність посилання

ТОП новини

Чи справді є в Україні продовольча криза чи увесь цей галас – лише підґрунтя для відставки прем’єра Януковича?


Ірина Халупа, Ганна Стеців Катерина Ващук - керівник депутатської фракції Аграрної партії України; Володимир Майстришин - фракція “Регіони України”; Михайло Мельничук - член СПУ.

Київ-Прага, 2 липня 2003 року.

Ірина Халупа

Отож розпочинаємо “Вечірню Свободу”. Доброго вечора всім, хто нас слухає. З вами в празькій студії “Свободи” Ірина Халупа, а в київській - Ганна Стеців та наші гості. Сьогодні з нами три народні обранці: Катерина Ващук - керівник депутатської фракції Аграрної партії України, Володимир Майстришин від фракції “Регіони України” та Михайло Мельничук - член СПУ.

Вітаю вас, шановні гості, і дякую за участь в сьогоднішній “Вечірній Свободі”.

Отже, тама сьогоднішнього ефіру: чи справді є в Україні продовольча криза? Чи весь цей галас лише підґрунтя для відставки прем’єр-міністра Януковича?

Ми вже кілька разів говорили про ті проблеми, які назрівають на продовольчому ринку України. Цим темам були присвячені кілька вже ефірів. І сьогодні ми продовжуємо цю тему, бо вона продовжує зростати.

Сьогодні у Верховній Раді виступав прем’єр-міністр. Там побували наші кореспонденти. Виступаючи з парламентської трибуни, пан Янукович пообіцяв, що ситуація на продовольчому ринку і ринку зерна стабілізується протягом двох тижнів.

Він також заявив, що уряд разом з парламентом та керівниками регіонів повністю контролюють продовольчу ситуацію. Зокрема, вже введенні обмеження та торгові надбавки в Криму та в Києві. Відповідні дії проводяться і в інших регіонах.

Найближчим часом, за його словами, для зняття ажіотажу з державного резерву регіонам буде виділено 200 тисяч тонн цукру, а проблема забезпечення населення крупами вже активно вирішується.

Підвищення цін на деякі продукти, на думку прем’єра, стало наслідком різних спекуляцій та безконтрольністю аграрного ринку.

Давайте послухаємо матеріал нашої кореспондентки Марини Пирожук з цього приводу. | Марина Пирожук

Виступаючи з парламентської трибуни, прем’єр пообіцяв, що ситуація на продовольчому ринку і ринку зерна стабілізується протягом двох тижнів.

Віктор Янукович заявив, що наразі уряд разом з парламентом та керівниками регіонів повністю контролюють продовольчу ситуацію. Зокрема, уже введені обмеження на торговельні надбавки в Криму та у Києві. Подібні дії проводяться й в інших регіонах.

Найближчим часом, за його словами, для зняття ажіотажу з державного резерву регіонам буде виділено 200 тис. тонн цукру, а проблема забезпечення населення крупами уже активно вирішується.

Підвищення цін на деякі продукти харчування, на думку прем’єра, стало наслідком різних спекуляцій і безконтрольністю аграрного ринку.

Віктор Янукович

Уряд має сьогодні детальний і вичерпний аналіз причин, який призвів до такої ситуації. По-перше, впродовж останніх років на Україні аграрний ринок, особливо зерновий, був практично не регульований. Повна безконтрольність повинна була колись вибухнути. По-друге, напруга зросла і через дійсний дефіцит зерна, який виник в окремих регіонах у березні цього року. По-третє, з самого початку року в суспільстві йшла широка полеміка з приводу можливих втрат врожаю від вкрай тяжкої зими. Ці прогнози суттєво погіршилися, в зв’язку з посухою, вже на весні, на початку літа цього року.

Безумовно, поза увагою людей це не залишилося. Тому з другої половини червня вони почали скуповувати борошно, макарони, цукор, крупи. В окремих областях реалізація цих продуктів збільшилася у 6-7 разів. Таке масове зростання продуктів миттєво спровокувала спекуляція. Окремі ділки підняли ціни на крупи до 70%, на борошно – до 50%, цукор – до 30%.

Марина Пирожук

Віктор Янукович каже, що правоохоронні органи уже встановили факти приховування продовольчих товарів. Він також пообіцяв, що проблема “цін” буде знята найближчим часом.

Водночас глава уряду повідомив, що урожай поточного року не покриє потреби у продовольчому зерні, і аби продовольчий ажіотаж не повторився, уряд уже шукає шляхи компенсації цього дефіциту. Одним із таких шляхів прем’єр бачить необмежене імпортування до України зерна, цукру та інших популярних під час продовольчої паніки продуктів.

Ірина Халупа

А як відбувається ситуація в регіонах? Чи там усвідомлюють, що в Україні може не вистачити зерна? Чи зростають ціни на борошно, крупи і хліб? Я подзвонила до Дніпропетровська, і от що сказав з цього приводу наш колега Геннадій Сахаров.

Геннадій Сахаров

В Дніпропетровську також піднялися ціни на борошно, на крупи, на хліб, але однак якоїсь помітної паніки чи ажіотажу в місті немає. В магазинах – звичайна ситуація: люди ходять, купують, немає черг.

Ірина Халупа

Чи є порожні полиці, як про це пишуть у Києві?

Геннадій Сахаров

Ні. Щойно ми з дружиною заходили до магазину – є хліб, є борошно, є цукор, є крупи.

Ірина Халупа

Чи спостерігаєте Ви зростання цін в Дніпропетровську?

Геннадій Сахаров

Так, зростання цін є. На хліб не таке воно значне, але помітне: хлібина, яка коштувала гривню, тепер коштує 1,15 грн. І так приблизно всі сорти хліба.

Ірина Халупа

Пане Геннадію, кілька днів тому я читала повідомлення, що Дніпропетровська область збирається закуповувати зерно з-за кордону. Як міська влада це пояснює жителям Дніпропетровської області, і про які інші плани в цьому питанні вони Вас повідомляють?

Геннадій Сахаров

Була проведена прес-конференція в обласній адміністрації, де говорилося про те, що область насправді має достатні запаси і борошна, і зерна, і що цих запасів вистачить аж до нового року, і що зерно нового врожаю дещо доповнить це.

Якщо виникне потреба десь закуповувати зерно за кордоном чи в інших регіонах, чи в Росії, чи в Казахстані, то проблем не мусить виникнути. Навіть директор Дніпропетровської товарної біржі пан Камеко каже, що і зараз на біржі є пропозиції товарного зерна, але його не купують. І пропозиції борошна є, але його теж не купують.

Усе це досить дивно не співпадає з тією ситуацією ажіотажною, яка дійсно у Дніпропетровську теж починалася. Проте, це протрималося день-два не дуже інтенсивно, і зараз ажіотажу фактично немає.

Ірина Халупа

Я також розмовляла з кримським кореспондентом Володимиром Притулою. Хоча ціни помітно зросли в Криму, але проблем з зерном на півострові немає та й, ймовірно, не буде, тому що там передбачають гарний врожай.

Володимир Притула

Як такої, паніки в Криму немає, у всякому випадку в Сімферополі, на околицях я не спостерігав. Хліб подорожчав, фактично, десь на 60%, хоча в уряді кримському заявили, що на 30%, а монополіст, який виробляє більше 40% кримського хлібу – це виробниче об’єднання “Кримхліб”, стверджує, що ціни виросли лише на 18%. Тим не менше, ціни зростуть досить серйозно.

Але я відзначив би такий момент, що місцева влада і місцеві політичні сили мають використати це заради своїх цілей. Комуністи вивели людей, десь людей 300 пройшли сьогодні до кримського уряду і вимагали відставки Сергія Куніцина.

Я звернув увагу, що не всього уряду кримського, до складу якого входять комуністи, а персонально тільки С.Куніцина.

А другий момент це те, що кримський уряд в свою чергу намагається використати ситуацію, яка склалася, з тією метою, щоб прибрати до своїх рук цього виробника хлібу “Кримхліб”. Я вже казав, що це – монополіст, але 51% акцій зараз належить лізинговій компанії “Хліб України” (Це не кримський виробник. Я, на жаль, не можу сказати, хто за цим стоїть. За деякими даними, за цією компанією стоять люди близькі до “Трудової України”). Кримські урядовці намагаються відібрати цей 51% цієї лізингової компанії. І сьогодні віце-прем’єр кримського уряду А.Корнійчук заявив, що порушено 2 карні справи за фактом незаконної приватизації “Кримхліба”.

Ірина Халупа

Так що, в Криму зерна вистачає?

Володимир Притула

Урядовці кажуть, що вистачає. І справді, в Криму, за прогнозами, мають зібрати трошки більше півмільйона продовольчого зерна. А в Криму потрібно тільки 300 тисяч, оскільки кримське продовольче зерно було завжди високої якості, що його використовували для посівного матеріалу. Вже зараз Крим має на 100 тисяч тонн заявок з інших регіонів України на кримське зерно саме як на посівні матеріали. Через те, його дорого збираються продати.

Взагалі, в цій ситуації кримські виробники дуже раді. У всякому випадку, ці політичні сили, ці особи, які представляють саме виробників кримських, вони кажуть, що кримський виробник зерна цього року тільки виграє від цієї ситуації.

Ірина Халупа

Це такий короткий огляд. Я не змогла додзвонитися до наших західноукраїнських кореспондентів, але, судячи з усього, змальовується така картина двох ситуацій: з одного боку, нібито, все в порядку, а з другого боку, йде такий певний заколот, певний ажіотаж на продовольчому ринку.

Ось повідомляють українські новини, що вони провели моніторинг у різних областях України і що від 20-го по 30-те червня ціни на борошно, цукор і гречку зросли від 50 до 150 %.

Ми чули з виступу прем’єр-міністра Януковича, що він вважає три причини, які разом створили цю ситуацію, яка сьогодні є. А саме – що аграрний ринок не регульований, що помітили в березні дефіцит зерна і що полеміка, яка виринула навколо того всього, вона також, так би мовити, підсипала... підлила олії до вогню. І посуха, звичайно ж, зробила своє.

Шановні гості, чи Ви погоджуєтесь із таким нарисом прем’єр-міністра і чи справді ця ситуація, яка зараз є на продовольчому ринку, на зерновому ринку зокрема, вона не така страшна, як її змальовують, пані Ващук?

Катерина Ващук

На сьогодні в Україні склалася непроста ситуація із урожаєм цього року. Ті, хто близькі до аграрного сектора, знають, що за останні роки (ну, я б сказала, – навіть не роки, а десятиліття) не пам’ятаємо таких складних погодних умов для вирощування особливо хліба. Зима важка...

Три елементи було. Мороз впав, коли дуже волога була земля. І земля аж настільки замерзла, що аж покололась. Ніхто не пам’ятає, щоб більше, ніж на метр, промерзала земля в Україні. Друге – це кірка. Після дощів постійно приходив мороз, і я бачила поля, покриті кіркою в три шари. Такого не пам’ятають хлібороби десятиліттями. І ще це все ускладнилось тим, що весною була посуха. Навіть те, що збереглося, гинуло весною.

Тому, звичайно, хлібний клин до збирання скоротився дуже. І це не могло не вплинути на настрої людей. Люди ж бачать, люди живуть в регіонах і бачать, що пусті поля у багатьох областях до збирання. Це я б назвала економічною складовою тої проблеми, яка є на сьогодні.

Слідуючи складова – психологічна. Люди бачать, що хліба буде менше (постійно за це каже преса, вона самі чують бачать). Так що люди хвилюються, відповідно: а як же бути? Бо саме потерпіли ті області, які завжди давали найбільше хліба. Це – хлібні області України.

І третя складова є, я б сказала, в якійсь мірі політична. Тому що чим ми більше шумимо, що є проблема, тим на цьому більше гріють руки ті, кому вигідно. Люди заробляють мільйони. Чому не провокувати ту ситуацію, що всього не вистачить?

Я б абсолютно не спрощувала ситуацію. Дійсно, вона є непростою. І сьогодні це – екзамен для нашого уряду, наскільки швидко, оперативно влада справиться з цією ситуацією. А такі можливості повністю є.

Ганна Стеців

Пані Ващук, а скажіть будь ласка. От прем’єр сьогодні заявив, що ситуація за два тижні стабілізується. Якщо вона не стабілізується, то як це може вплинути не візерунок прем’єра? І чи не виглядає Вам сьогоднішній галас навколо цієї проблеми, що попросту минає мова на Януковича?

Катерина Ващук

Ну, Ви знаєте, в Україні, на жаль, є традиція щороку міняти уряди. Але не хотілось би, щоб це продовжувалося. Ми все-таки маємо більшість, сформували уряд і маємо відповідати солідарно.

І в великій мірі залежить доля виконання обіцянки від нас. Ми завтра маємо прийняти закон. Які резерви є сьогодні в уряду? Насамперед, власний резерв. Обмін між областями, де є більше хліба. І хліб почне збиратись. Це – власні резерви. Та той ще незначний резерв, але він є, який є в державному резерві України. На нього розраховуємо. Ну, і, звичайно, закупівля хліба як до держрезерву, так і комерційними структурами.

Михайло Мельничук

Некоректно робити зауваження, але мова йде про стабілізацію. Давайте ми в іншу площину переведемо нашу розмову. Ми сьогодні зустрілись по декількох проблемах. Чи є продовольча безпека в Україні? Шість місяців пропрацював уряд Януковича (це був коаліційний уряд, який сформувала більшість). Він повинен був уже за шість місяців, так сказать, якусь відповідальність мати.

Але мова не йде. Мова йде про стабілізацію, про яку сьогодні прем’єр говорив. Про стабілізацію: що сьогодні хліб коштує (якщо взяти буханку, 430 грам), він коштує вже 3 гривні. То мова йде про стабілізацію – 6 гривень кілограм гречки?

Якщо така стабілізація, – вона зовсім не влаштовує нас. Фракція Соціалістичної партії України заявляє: ціни ми повинні повернути станом на 1 січня 2003 року. Оце буде стабілізація. Інша стабілізація буде просто неприємною для людей.

І ще хочу сказати: яка стабілізація може бути для 12 млн. пенсіонерів? Практично ми підрахували: 40-60 % пенсій піде у пенсіонерів, які отримують сьогодні 86-141 гривню, піде тільки на хліб. На хліб один. Як прожити цим людям?

Володимир Майстришин

Ви знаєте, я б хотів (дякую, що дали можливість) все-таки включитися в розмову про те, що пані Катерина виклала абсолютно досконально і професійно. Тут заперечень немає, що відбулося вже.

Промерзлість – це жахи. Але давайте – що далі. Я зараз вернувся з бюджетного комітету, як з військових дій. І я думаю, що це пристойно, коли депутати зібрались, майже до 8 години сиділи бюджетним комітетом, вирішували, а які ж уряд пропонує дії? І що ми пропонуємо щодо вдосконалення тих чи інших проблем?

Зважте також на те, що я – депутат-мажоритарник. Я знаю, що відбувається в регіоні. І там таких депутатів досить.

Перше, що ми запропонували, – це ввести інтервенції зерна, обов’язково. Я спілкувався з головою держрезерву, Миколою Федоровичем, і ми дійшли до висновку, що обов’язково треба після подолання цієї кризи, обов’язково треба запропонувати законопроект, щоб сьогодні держрезерв (чи другий орган) займався тим, що скуповував, зв’язував не менше, ніж 15-20 % зерна, яке вирощується в Україні, для того, щоб по тому можна було торгувати ним.

Ганна Стеців

Що уряд, пробачте, робить для того, щоб не було спекуляції на закупівлі зерна?

Ірина Халупа

Пане Майстришин, вибачте. Можна Вас на секундочку перебити?

Чи знаємо ми сьогодні, на 2-ге липня, скільки зерна є зараз в Україні? Бо, здається, вчора прем’єр-міністр мав отримати інформацію з областей, скільки області мають у своїх обласних резервах.

Чи на сьогоднішній день ми можемо сказати: ми маємо стільки і стільки тонн?

Володимир Майстришин

Так, дійсно так. Сьогодні прем’єр говорив про те, що балансів поки що немає доскональних. Але вони є приблизні.

Баланси, то, знаєте, можна говорити, що є на елеваторах, скажімо, на централізованих сховищах. Коли ми сьогодні даємо команду держрезерву на те, що він буде викупляти, даємо йому 400 млн. гривень на те, щоб купляти зерно по цінах не нижчих, тому що бюджетний комітет якраз на сьогодні визначив, що ця ціна повинна бути не нижчою...

Катерина Ващук

Від імпорту.

Володимир Майстришин

Так...

Михайло Мельничук

Колега Майстришин. Я дозволю собі, як співголова Тимчасової спеціальної слідчої комісії. Я об’їздив 17 регіонів України, вивчаючи дійсно, за дорученням Верховної Ради, ситуацію з зерном.

Я був на 17 самих потужних елеваторах. Держрезерв не має зерна. От переведемо Кіровоград - Новомиргород. От елеватор. У березні місяці там було 40 тисяч тонн зерна держрезерву. Не зрозуміло, куди. Ніхто мені не міг відповісти.

Вкінці березня це зерно вивезли. 40 тисяч. І вже на квітень місяць, коли я був там, завезено було з Росії, з Казахстану 22 тисячі тонн зерна по 900 грн. тонна.

Мова йде про те: ми по 270, по 300 гривень закупали зерно в минулому році в селянина. Обдурили селян на 7 мільярдів грошей. Сьогодні ми робимо інтервенцію, сьогодні ми шукаємо позичку на 200 млн. доларів. Я сьогодні виступив на комітеті і сказав: “Шановні друзі. 200 млн. доларів, знову позичка, лягає на плечі українського народу”.

Ганна Стеців

Яка гарантія, що не скористаються спекулянти?

Михайло Мельничук

А я до цього веду. Я запропонував на комітеті внести пропозицію і зафіксувати для українського товаровиробника: 750 гривень – мінімальна ціна закупівельна. Щоб Ви знали, мене мало не порахували там ворогом. Чому це ми робимо? Тому що на наші позички зернові біржі будуть робити середню ціну. Так, щоб було вигідно їм і знову не нашому товаровиробнику.

Тому мова йде про наступне: законопроекти, які приймаються у Верховній Раді, вони прозорі тільки там, де вони приймаються. Поза межами Верховної Ради, закони, які підписує Президент, – вони не діють. І тому поки не буде серйозного парламентського контролю за виконанням законів...

Що ми уряд Януковича звинувачуємо? Давайте візьмемо хронологію: липень, серпень, вересень, жовтень місяць. Подивіться, як пан Козаченко заявляв. Що він говорив? В нас є виробництво зерна, у нас все є. Ніякого ажіотажу, ми маємо повний резерв зерна, ми маємо, ми багаті, ми повинні експортувати. І дійсно, ми експортували 11 млн. тонн. А зараз ми що? Позичаємо у товаровиробників, так?

Ірина Халупа

Пані Ващук.

Катерина Ващук

Я хочу примирити зараз усіх. І згідна з Вами, що мають виконуватися закони. З великими труднощами ми розробили, прийняли і дали уряду і Україні “Закон про зерно і ринок зерна в Україні”. Не треба приймати новий. Він є. В якому зобов’язано: створювати резервні запаси хліба, створювати державі інтервенційний фонд, здійснювати закупівельні операції, – все розписано. І, головне, там ще є: декларувати, скільки вироблено хліба. Оце той баланс, про який ми говоримо.

Коли з печаттю і підписами (мокрими) буде кожен товаровиробник, він відзвітується, скільки він має хліба, ситуація буде абсолютно чиста й прозора. Буде баланс.

Я згідна з Вами, шановний колего [до Майстришина], що треба питати не з уряду Януковича, а насамперед, – з минулого уряду, який не виконав цей закон, який проігнорував всі наші звернення і, фактично, знехтував створенням державного запасу. І ще один нюанс...

Ірина Халупа

Пробачте, я Вас мушу на секундочку перебити. Справа в тому, що в нас дуже поганий зв’язок, і Ви пропадаєте (щодруге слово пропадає). Так що я зараз Вам задам питання і ми перейдемо на іншу систему.

Отже, я хочу, щоб прозвучало кілька цифр. Минулого року в Україні зібрано майже 39 млн. тонн зерна, з них 20,5 – пшениця. З цієї кількості продовольчого зерна – 10 млн. тонн. Потреба України щороку в цьому зерні сягає приблизно 5-6 млн. тонн. Всього зернотрейдери викупили і вивезли 12,5 тонн зерна.

Цьогорічний врожай, кажуть, буде суттєво нижчим. Поки що офіційні прогнози кажуть про 25-27 млн. тонн, що на 12-14 млн. тонн менше, ніж торік. Проте ще менше впевненості, що і цю кількість буде зібраною, коли врахувати посуху і сарану, котра захопила декілька українських областей.

До проблем в цій галузі належить також і відсутність належного моніторингу ринку зерна. Прем’єр-міністр згадував, що ця проблема виринула через відсутність регулювання, що аграрний ринок був нерегульованим.

Отже, Ви – люди, які близькі до цього аграрного ринку, які пропозиції Ви висуваєте і які пропозиції висуває прем’єр-міністр, щоб, власне, врегулювати аграрний ринок України, пане Майстришин

Володимир Майстришин

Да, дякую. Я якраз хотів договорити про той законопроект, який я обов’язково дам на осінь. Дивіться, ми сьогодні не маємо проблеми з нашою гривнею по відношенню до долара. Не маємо проблем. Як це робиться? Національний Банк України виступає серйозним покупцем валюти. Якщо вона зростає – він її викупляє. Якщо вона падає, - відповідно, він її продає. І, таким чином, це регулює нашу систему відношень гривні до валюти.

Таким же самим чином треба займатися зерном. Я підтримую пана Михайла, коли Ви кажете, що ціна на зерно повинна бути мінімальна така.

Селянин, як камікадзе, йде на поле. Він не знає, по якій ціні він продасть майбутній врожай. Про що ми говоримо? Ми повинні сказати, що третій клас...

Михайло Мельничук

Хто це повинен сказати?

Володимир Майстришин

Дуже просто. Для цього треба створити фонд, який буде працювати на зерновому ринку.

Михайло Мельничук

У нас багато фондів.

Михайло Мельничук

У нас багато фондів, у нас 29...

Володимир Майстришин

Якщо дозволите, я все-таки договорю, що треба зробити, що ми зробимо в бюджетному комітеті.

Михайло Мельничук

Мова не йде про бюджет, давайте ми спустимося трошки від бюджетного комітету.

Катерина Ващук

Ми не проголосувати торік, приймаючи бюджет, виділення коштів на закупку до держрезерву, я ходила кілька разів на трибуну, просила: люди, не виконаємо закон, не створимо державного резерву, але всі глухі, бо кожен тягнув гроші на свою галузь. А за село забули.

Володимир Майстришин

Але страхування врожаю - це те, що не вистачає сьогодні селянину. Давайте 50% закладемо за рахунок бюджету - страхування врожаю...

Михайло Мельничук

Ви знаєте, що страхові компанії сьогодні деруть селянина. Пане Володимире, повернемося до зерна. Скажіть, будь ласка, якщо парламент в минулому році вніс пропозицію виділити для закупки в держрезерв 150 млн. грошей, це було в серпні місяці, в вересні місяці...

Катерина Ващук

300, 300 мільйонів.

Михайло Мельничук

Я знаю, що з цього приводу фракція соціалістична, Олександр Мороз це питання... ми повинні були закупити. І ми повинні були це зробити. Ми не зробили.

Володимир Майстришин

Звідки Ви знаєте, що ми не зробили, У Вас є дані?

Михайло Мельничук

Ми не зробили цього. Принаймні, скажіть, чому ми повинні сьогодні позичати кошти, 8 мільйонів, класти на плечі наших дітей позичку, для того, щоб купити зерно, в той час, коли крадії, обікравши селян наших, вивезли 12 млн. тонн зерна за межі держави.

Володимир Майстришин

Пане Михайло зважте, про що я говорю....

Михайло Мельничук

Я зважу слідуюче, я зважу слідуюче. Держава повинна відповідати за свої дії. Пан Президент міняє кожний рік уряди, сьогодні пан Янукович заявив: “Я розумію, що до мене хтось там не так спрацював, але я людина толерантна, і не буду ні на кого....” Цей рік пройде, на слідуючий рік ми кого будемо звинувачувати, якщо буде новий прем’єр?

Володимир Майстришин

Ми обговорюємо політичну ситуацію, чи...

Михайло Мельничук

І закінчую, і дам Вам. То не промерзла озимина лише на Україні, а давно промерзла політична система влади, яку треба міняти. І тоді буде все добре в нашій Україні.

Володимир Майстришин

І все-такий я хотів би договорити по тих законах, і що буде конкретно робити уряд і Верховна Рада. Пані Катерино, я хотів би, щоб Ви мене підтримали. Ми обов’язково введемо страхування врожаю, в тій зоні, в якій Україна знаходиться...

Михайло Мельничук

За рахунок кого?

Володимир Майстришин

За рахунок бюджету, у тому числі, за 50%, 50% нехай відшкодовує бюджет - страхування врожаю. А реальна допомога...

Ганна Стеців

А в бюджеті передбачені такі кошти?

Володимир Майстришин

Ми обов’язково вкладемо.

Михайло Мельничук

А як Ви поясните, що до цього часу селяни не отримали за загибель озимини жодної копійки? Будь ласка... за кредити дали банкам, комерційні банки отримали.

Володимир Майстришин

Ми мене не почули. Я кажу, що...

Ірина Халупа

Як має виглядати страхування врожаю, хтось може пояснити слухачам?

Ганна Стеців

Пані Ващук зараз роз’яснить.

Катерина Ващук

Я примирю Вас, шановні колеги.

Ірина Халупа

Помиріть їх, пані Катерино, помиріть.

Катерина Ващук

Нам треба, щоб цього року зробили правильні висновки. Не можна обділяти селянина, грабуючи його, не можна обділяти тих, хто сьогодні хліб купує, а наживаються ті, хто по середині, бо на хлібі селянин не нажився. Нажились посередники, торгаші і так далі. Тому я внесла, і він вже прийнятий в 1-му читанні, і ви голосували всі за законопроект, який називається: “Про підтримку виробництва і сільськогосподарської продукції, і розвиток аграрного ринку в Україні”. Він передбачає і ціновий паритет, і запровадження довготермінового кредитування , він передбачає і страхування державне ризиків аграрних...

Михайло Мельничук

Ви собі суперечуєте.

Катерина Ващук

Чим?

Михайло Мельничук

Ви же сказали, що в нашій країні жодний закон не діє. Ви внесли нормальний закон, він не буде діяти.

Катерина Ващук

Давайте контролювати.

Михайло Мельничук

Давайте будемо контролювати, більшість нехай підключається, будемо контролювати.

Володимир Майстришин

Я хотів би повернутися до уряду Януковича і сказати певні цікаві ідеї, тобто певну цікаву роботу, яка сьогодні проводиться. Бюджетний розпис цього року виконується день в день.

Катерина Ващук

Виконуєтьсь, це правда.

Володимир Майстришин

І це є певне досягнення.

Катерина Ващук

І 50 мільйонів уряд Януковича у цьому році повернув селянам за стихію минулого року.

Михайло Мельничук

Яким повернув чином?

Катерина Ващук

Прямо на хазяйство. Тим, хто подав акти..

Михайло Мельничук

Жодної копійки не отримали селяни.

Володимир Майстришин

Пані Катерино, давайте все-таки більш.. я хотів би договорити. Ми сьогодні зробили в бюджетному комітеті таку ситуацію, що ми здешевіли кредити для селян.

Михайло Мельничук

За рахунок чого?

Володимир Майстришин

Чекайте. За рахунок державного бюджету....

Михайло Мельничук

А чого не за рахунок того, хто обікрав громадян?

Володимир Майстришин

Я ж не перебивав..

Ірина Халупа

Пане Мельничук, давайте вислухаємо пана Майстришина.

Володимир Майстришин

Я хотів би все-таки конкретні речі сказати, дивіться: 370 мільйонів ми сьогодні дали на здешевлення кредитів, уявляєте, що сьогодні сільгоспвиробник може отримати на рік під 4% річних. Це допомога селянину? Допомога.

Ми сьогодні кажемо, що ці кошти можемо витрачати тільки на те, що... втрати озимих, на міндобрива..

Катерина Ващук

Мастильно-паливні матеріали і техніку.

Володимир Майстришин

Ні, ні. Мастильно-паливні - ми проти, тому що завтра тих коштів не вистачить, 370 млн. для України це дуже і дуже мало. Але зважте на те, що сьогодні ми запропонували механізм здешевлення кредитів на 16%, тобто сьогодні можна отримати кредит 4-5%.

Ганна Стеців

То селяни щасливі в Україні, виявляється, за уряду Януковича!

Володимир Майстришин

І це воно так і є, по цій характеристиці.

Ганна Стеців

Цікаво, чи селяни нас чують, і щоб вони нам розказали.

Михайло Мельничук

Побачимо, чи це буде, Ви розумієте, у нас обіцянок дуже багато.

Катерина Ващук

...Дали на дотацію за молоко, м’ясо, гривня 30 за кг м’яса буде дотуватися, буде дотуватися за молоко, тому я вважаю, що в якійсь мірі приймаються..., те, що вони недостатньо - це того, що в нас усе йде гасіння пожеж. А треба, щоб у державній політиці була істина: підтримувати виробництво і свого селянина-товаровиробника, інакше чужому будемо платити втридорога.

Ганна Стеців

Шановні гості, відповісте мені на таке запитання: от ми сьогодні чули, що прем’єр каже, що правоохоронні органи виявляють факти приховування зерна. Слухайте, вам не нагадує це старі давні часи, коли ходили шукали зерно, продрозверстку, чи як це називалося. В якому столітті живе Україна , коли світ не знає, куди сунути своє зерно, свій хліб, як його продати, Україна як якась, знаєте....

Катерина Ващук

Це, очевидно, йде приховування тих комерційних структур, які викупили, або хочуть його вивезти чи продати, і так далі...

Ірина Халупа

Раз вони то зерно закупили, це їхня власність..

Ганна Стеців

То чому має міліція ходити і це забирати? Адже ми вже не живемо в комунізмі.

Катерина Ващук

Це правильно, але зважаючи на ту складну ситуацію, яка в Україні, уряд просить, щоб вони продали в Україну. Це їхня власність, вони продати можуть...

Ганна Стеців

Але уряд не просить, уряд посилає правоохоронні органи, які виявляють факти. Це сьогодні сказав прем’єр.

Катерина Ващук

Ось Мельничук сказав, що його ж-то купили по 300 гривень, а сьогодні хочуть реалізувати по 1000 ...

Ганна Стеців

Але це ринок, панове. Це ринок!

Володимир Майстришин

Я хотів би все-таки допомогти нашій розмові.. Давайте все-таки говорити про ринок. Просто слухачам буде цікаво. Ми сьогодні започаткували норму, 400 млн. – не 200 млн. доларів, 400 млн. гривень, щоб Держрезерв сьогодні зв’язав ринок зерна.

Катерина Ващук

І це гроші внутрішні, до речі.

Володимир Майстришин

Зважте на те, що нас зараз всі слухають, якщо ми будемо з вами сваритися тут і не покажемо, що ми реально робимо, ці всі люди подумають: якщо ми тут не находимо..., а у Верховній Раді?

Михайло Мельничук

Ми зовсім не сваримося. Пане Володимире, я завжди виступав за те, щоб люди знали правду. Що з того, що ми сьогодні прийняли. Селянин сьогодні не на колінах, а лежить. Як ми йому допоможемо? Ми зняли мито з імпорту зерна, хто його буде завозити – селянин? Ніколи. Ті ж самі, хто за безцінь... у нього зерно у минулому році. На 7 млд “обігрили” селян, обікрали, зараз це... митом дали пільги, будуть завозити це зерно.

Але запам’ятайте - ніколи вони не будуть торгувати дешевим хлібом в Україні. Таким, яким хоча б він був на 1 січня.

Володимир Майстришин

Я хотів би підтримати пані Ганну, що тут повинен працювати ринок. І якраз сьогодні ми запропонували риночний механізм.

Михайло Мельничук

Янукович сьогодні сказав: в нас ринку немає!

Ірина Халупа

Він сказав, що він не регульований.

Михайло Мельничук

А це і є, що його немає.

Володимир Майстришин

Я, дійсно, за те, щоб був врегульований, на ринкових умовах. Що це мається на увазі? 4 млн. гривень, будь ласка, Держрезерв закупляє...

Володимир Майстришин

За яку ціну?

Володимир Майстришин

Я ж Вас не перебивав..

Катерина Ващук

Ціну встановили для селян, не нижчою має бути ціна, ніж ціна імпорту. Тобто цього року ми.. маємо і не дати обманути селянина.

Ірина Халупа

Шановні гості, наш час, на жаль, добігає кінця. Ми з’ясували, що точно не знаємо, скільки зерна є сьогодні в Україні, чи знаємо, скільки прийдеться закуповувати.

Катерина Ващук

Знаємо. Якщо... у селян є така традиція наперед нічого не проголошувати. Я наприклад, скажу, що моя Волинь, яка ніколи не була великою зерновою областю, в цьому році буде готова продати для інших областей, забезпечивши себе, заклавши свій обласний резерв біля 50 тисяч тонн насіння.

Це Волинь, і так поступають всі області. Зібралися усі керівники з областей, і кожен сказав, скільки вистачить, скільки не вистачить, кожен побоявся гарантувати, що скільки іменно забере. Селяни суєвірні, і наперед ніколи не кажуть. Ми орієнтовний баланс зерна маємо, нам головне сьогодні не посіяти паніку – хліба людям буде.. треба втримати ціни на тому рівні, щоб він був доступний, і паралельно робити так, щоб люди мали достатній рівень життя, аби могли його купити .

Михайло Мельничук

Пані ведуча, дайте по хвилині.

Ірина Халупа

Я Вам дам по десять секунд, пане добродію, бо часу немає.

Михайло Мельничук

Але Катерина Тимофіївна сорок секунд говорила.

Ірина Халупа

Вона жінка.

Михайло Мельничук

То можна?

Я сьогодні, оскільки за дорученням займався у ВР, хочу сказати, і це підтвердиться, побачите: 6 млн. тонн продовольчого зерна - це потреби України на рік. 4 млн. тонн - треба насіння високоякісного. Про це держава повинна дбати сьогодні, про інше, про фураж не будемо говорити ..

Володимир Майстришин

Мої 10 секунд я хотів би використати на наступне.

У нас залишилося 2 четверга для голосування, і зважте на те, що у нас дуже важливі податкові закони. Ми сьогодні робимо такі податкові закони, що стосується зерна, щоб було вигідно збільшувати доходи громадян...

Ганна Стеців

І давайте зустрінемося за 2 тижні...

Ірина Халупа

Я дякую. На цьому закінчуємо “Вечірню Свободу”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG