Доступність посилання

ТОП новини

Сербська полiцiя упродовж вихiдних заарештувала ще одного члена злочинного угруповання, яке звинувачують у скоєннi замаху на прем’єр-мiнiстра Зорана Джинджича. Проте бiльшiсть розшукуваних ще перебуває на волi


Михайло Рамач Сербська полiцiя упродовж вихiдних заарештувала ще одного члена злочинного угруповання, яке звинувачують у скоєннi замаху на прем’єр-мiнiстра Зорана Джинджича. Проте бiльшiсть розшукуваних ще перебуває на волi

Белград, 28 липня 2003 – Тридцятичотирилiтнiй Никола Баїч переховувався у Белградi. Згiдно з полiцейським повiдомленням, вiн був причетним до кiлькох убивств. Проте засоби масової iнформацiї стверджують, що Баїч не брав участi в замаху на голову уряду , що слiдство ще плутається iз так званими дрiбними рибками, оскiльки органiзатори злочину вчасно повтiкали.

У березнi й травнi урядовцi щодня повiдомляли про спектакулярнi успiхи полiцiї у боротьбi проти органiзованої злочинностi. Протягом одного мiсяця затримано бiльше 4 тисяч осiб, у тому числi й кiлькох спiвробiтникiв екс-президента Югославiї Воїслава Коштуниці. Слiдство ще триває. А сотнi затриманих тим часом звiльнені чи то через нестачу доказiв чи через процедурнi причини. Першi процеси мали б розпочатися у вереснi. Досi невiдомо, хто опиниться на лавi пiдсудних, чи судитимуть звинувачених за їхньої вiдсутностi.

Лiдер злочинного угруповання Милорад Лукович безвiсти щез. Мiнiстр внутрiшнiх справ Душан Михайлович каже, що Лукович був пов’язаний зі злочинними колами у Хорватiї, Боснiї i Герцеговинi та Косовi, що вiн переховується за їхньою допомогою. Окремi розшукуванi нiбито перебувають у країнах Скандинавiї.

Слiдство досi не довело, що до вбивства Джинджича були причетнi певнi полiтичнi кола. Вiднедавна перебувають на волi генерали Небойша Павкович і Ацо Томич, колишнiй заступник керiвника полiтичної полiцiї Милорад Брацанович. Тим часом виявилося, що радник прем’єр-мiнiстра Сербiї з питань безпеки Зоран Янюшевич свого часу прибув до Сербiї з Боснiї i Герцеговини, де вiн пiд час вiйни був водiєм мiнiстра полiцiї самопроголошеної сербської республiки. Газета “Полiтика” робить такий висновок: “Не варто розшукувати звинуваченого у скоєннi воєнних злочинiв генерала Ратка Младина, поки високу посаду обіймає загадковий Янюшевич... Влада має свою версiю iстини ”. Iншими словами, якщо Джинджича справдi лiквiдували працiвники полiтичної полiцiї, як же ця служба досi могла залишитися недоторканною? А iншi оглядачi нагадують, що згаданий радник покiйного й нинiшнього прем’єрiв – не дуже грамотна людина , що нелегко дає собi раду, якщо треба прочитати кiлька речень перед журналiстами. Незважаючи на це, приватнi компанiї працiвника держадмiнiстрацiї Янюшевича останнiм часом прискорено розширюють поле дiяльностi.

А щодо Баїча, якого заарештували упродовж вихiдних, вiн на думку белградських оглядачiв, не належить до елiти полiтично-злочинного пiдпiлля, яка лiквiдувала Джинджича.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG