Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Звіт конгресу США про міжнародний тероризм. Близькосхідний мирний процес.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Звіт конгресу США про міжнародний тероризм. Близькосхідний мирний процес.

Прага, 30 липня 2003 – Західні й зокрема американські оглядачі продовжують коментувати засекречення частини минулотижневого звіту конгресу США про роль Саудівської Аравії у терористичних актах у США 2001-го року. Інша актуальна тема, яка не сходить зі сторінок західної преси, це близькосхідний мирний процес, зокрема візит до Вашингтона ізраїльського прем’єр-міністра Шарона.

Повертаючись до справи засекреченої частини звіту конгресу США, у якій мова іде про роль Саудівської Аравії в терористичних актах у Нью-Йорку і Вашингтоні, газета «Вашингтон пост» у редакційній статті закликає оприлюднити цілий звіт конгресу про терористичні акти у США 2001-го року, включно із засекреченою частиною на 28 сторінок. Бажання президента Буша приховати роль Саудівської Аравії у терористичних актах, як підкреслює газета, не служить справі безпеки США. Зрештою і саудівські правителі не потребують такої протекції, підкреслюючи, що вони не відповідають за терористичні акти у США. Ніхто серйозно не вірить, веде далі газета, що саудівський уряд свідомо підтримав терористичні акти у США. Тому роль Ер-Ріяда в терористичних актах залишиться радше неясною. Крім того, на думку газети, утаювання інформації на цю тему сприяє підозрам, що адміністрація США не зреагувала належним чином на погрози Аль Каїди.

Оглядачі прив’язують особливу увагу до нинішніх мирних зусиль на Близькому сході. Британська газета «Таймс» у редакційній статті підкреслює, що теперішній візит ізраїльського прем’єра Шарона до Вашингтона, вже восьмий за чергою, може виявитися найважливішим. Хоча нинішні зусилля неможливо порівняти зі станом трирічної давності, коли посередником у переговорах виступав президент Клінтон, нині сторони погодилися на взаємні поступки, які відкривають шлях для дальших успішних переговорів. Щоправда, газета висловлює деякі сумніви, чи дотримають палестинські екстремістські організації перемир’я, яке мало б стати передумовою дальших розмов, і чи підтримає зусилля прем’єра Аббаса палестинський лідер Арафат, який нині залишається в його тіні.

Ірландська газета «Айріш таймс» бачить ще менше підстав для оптимізму, ніж британська «Таймс». Теж у редакційній статті газета підкреслює, що після візиту до Вашингтона палестинського прем’єра Аббаса, якому Буш пообіцяв підтримку, нині, прибувши до столиці США, Шарон відновив свої дещо втрачені позиції в адміністрації США. Шарон підкреслив , що жодних поступок палестинцям не буде, поки вони не дотримають головних вимог : цілковитого припинення терористичної діяльності, насилля і підбурювання до насилля. На думку газети «Айріш таймс», досягти перемир’я на цих умовах буде тяжко, бо суттю конфлікту є опір палестинців проти ізраїльської окупації. Ініціатива і контроль над дальшим розвитком подій, як вважає газета, є в руках Ізраїлю. Інші коментатори приписують головну роль у розвитку мирного процесу на Близькому сході адміністрації Буша, яка мала би посилити тиск на сторони конфлікту для дотримання умов мирного плану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG