Доступність посилання

ТОП новини

Прес-конференція Володимира Яцуби у Дніпропетровську


Геннадій Сахаров Прес-конференція Володимира Яцуби у Дніпропетровську

Дніпропетровськ, 8 серпня 2003 - 8-го серпня у Дніпропетровську відбулася перша прес-конференція новопризначеного голови обласної державної адміністрації Володимира Яцуби.

Володимир Яцуба розпочав прес-конференцію з обіцянки влаштувати в обладміністрації прес-кав''ярню, де журналісти могли б тусуватися та між справами пити каву.

Одразу відчулося, що новий голова адміністрації приїхав не з Хацапетівки та що він розуміє необхідність міняти геть задубілий стиль спілкування з пресою, що склався при його попереднику.

А міняти у області, крім способу роботи з пресою, є що, починаючи з призначення нових голів районних адміністрацій у трьох районах області - проти одного порушена карна справа, другий заарештований за рішенням суду, третій звільнений президентським указом. Звільнений з посади і заступник голови адміністрації з економічних питань Вячеслав Антонов.

Першим заступником з організаційних питань Володимир Яцуба призначив свого колишнього заступника по роботі у Кабінеті Міністрів Станіслава Сивоконя, з економічних питань - колишнього голову Дніпропетровської облдержадміністрації Миколу Деркача, свого часу звільненого з посади голови адміністрації і призначеного першим заступником, а згодом відправленого послом до Литви. З посади держсекретаря Міністерства соціального захисту до Дніпропетровська на посаду заступника голови обласної адміністрації переходить Петро Овчаренко. Однозначно на своїй посаді залишиться заступник голови адміністрації Петро Кравченко, сферою діяльності котрого є внутрішня політика.

" Інші кадрові зміни я не готовий публічно заявити, а це буде точно і однозначно. Далі поступово будемо розбиратись. Принцип буде один - хто має фах і хто заслужив довіру, той буде працювать. Хто довів, навіть на інших посадах, негативний вплив на економіку чи організацію роботи області, той працювати не буде у нашій команді," - сказав новий голова обласної адміністрації.

Володимир Яцуба зазначив, що з настанов Президента ,в першу чергу, виконуватиметься завдання забезпечення населення області продуктами харчування, насамперед хлібом, борошном, тощо. "Позавчора я доповідав прем''єр-міністру, комісії державній про підготовку області з цього питання. На жаль, це висновок прем''єр-міністра і Азарова, ситуація з зерном і мукою і іншими продуктами гірша, ніж в інших областях. Тому, коли доповідь закінчилась, уряд ухвалив рішення допомогти області. Дані конкретні доручення. Перш за все, завезення в область борошна - 10 тисяч тонн, вирішується питання отримання областю певної кількості з того зерна, яким буде забезпечена Україна з резервів Росії і Казахстану.

Стосовно дій комерційних структур під час цінової кризи пан Яцуба сказав наступне: " ... з цього приводу є доручення центральних органів виконавчої влади, з приводу наведення порядку, мається на увазі, силовикам. Там же було ухвалене рішення створити невеличку групу з силовиків і працівників секретаріату Кабінету Міністрів і уряду, які будуть постійно співпрацювати і допомагати області у наведенні порядку з цього питання. "

Володимир Яцуба розповів, як минулої доби терміново була ліквідована велика аварія на магістральному водогоні, що постачає водою весь схід області, сказавши, що це було його перше випробування на новій посаді.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо причини цінової кризи, Володимир Яцуба зазначив, що головні помилки сталися на рівні уряду і Верховної Ради. Евфорія з приводу великого минулорічного врожаю створила ілюзії щодо можливості захоплення нових позицій на світовому ринку зерна. Були ухвалені рішення про створення держрезерву зерна та про спрощення процедур експорту. У процесі зміни урядів в ускладненій політичній ситуації сталося так, що процедури експорту були спрощені, а держрезерв ,фактично, не був створений, чим скористалися ті, хто насправді керує внутрішнім ринком зерна.

Йшлося і про негаразди у приватизації промислових підприємств та наведення ладу у їх акціонуванні. Фонд держмайна і економічне управління адміністрації Президента вивчають ситуацію і висновки після цього будуть доведені до відома Президента, у випадках ослаблення чи ліквідації підприємств область скаже своє слово. Йшлося і про приведення до ладу стосунків між Індустріальним союзом Донбасу і структурами “Приватбанку” у змаганні за підприємства області, про об''єктивне визначення вартості основних фондів призначеної до приватизації голдингової компанії “Павлоградвугілля”, про ситуацію, що склалася на металургійному комбінаті імені Дзержинського. Не були обійдені увагою проблеми екології: зменшення небезпеки з боку радіоактивних відвалів у Дніпродзержинську і вирішення проблеми знищення 5-ти тисяч тонн ракетного палива у Павлограді. Щодо останнього Володимир Яцуба зазначив: "Хотів би туди поїхати і ознайомитись з ситуацією. Там накопичились не лише ці питання. Обіцяю приїхати разом з фахівцями і Кабінетом Міністрів... І обіцяю ці питання підняти на рівень держави. Мені це доручив Президент."

Як головну тезу з усього сказаного на прес-конференції можна виділити наступний вислів: "Не управляти і не командувати, а створювати правила гри для бізнесу і економіки. Як мені здається, були такі уряди, з якими мені доводилося працювати, які правильно вибирали цей шлях. Тому що наші завдання сьогодні, якщо ми будуємо європейську економіку і наближаємося до СОТ і Євросоюзу, - влада повинна створити умови, правила гри, а не смикати за нитки, одним давать, у інших забирать. Якщо ми це зробимо, тоді влада буде, я так думаю, поважна “.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG