Доступність посилання

ТОП новини

Країни члени СОТ вирішують проблеми світової торгівлі


Мирослава Гонгадзе Країни члени СОТ вирішують проблеми світової торгівлі

Вашингтон, 4 вересня 2003 - Десятого вересня у Мексиканському місті Канкуні відбудеться чотириденний саміт Світової організації торгівлі. Міністри з 146 країн світу, члени СОТ, мають намір домовитись про нову систему правил, які б допомогли лібералізувати світову торгівлю.

Конференція Світової організації торгівлі в Канкуні - це останній шанс для багатих, розвинених країн зробити свій внесок у розвиток бідних країн , вважає доктор Клер Меламед , голова комітету з торгівлі для організації “Християнська допомога”.

За даними Світового банку, пересічному громадянину бідної країни доводиться долати вдвічі більше перешкод при організації торгівлі промисловими товарами , сільського господарства, надання послуг, ніж громадянину багатої держави. Світова організація торгівлі на саміті в Канкуні поставила перед собою завдання виробити правила, які б зняли усі перешкоди в торгівлі заради економічного прогресу. Повна лібералізація торгівлі і зняття субсидій , за оцінками спеціалістів , додасть у дохідну частину бюджетів країн, що розвиваються до 1, 5 трильйона доларів. Усунення перешкод у торгівлі також дозволить до 2015 року зменшити кількість найбіднішого населення на 300 мільйонів осіб.

Представники країн - членів Світової організації торгівлі мають намір обговорити питання доступу до ринків товарів та послуг, вирішення торговельних суперечок, питання регіональних торговельних відносин та інші важливі питання.

У цьому напрямку поки що найскладнішою для вирішення залишається проблема скасування субсидій для сільського господарства. Різниця у кількості субсидій сільському господарству в багатих та бідних країнах створює нерівні умови в торгівлі. Так у країнах Европейського союзу фермери отримують підтримку у розмірі 40 мільярдів доларів у рік. Тому селянам Польщі чи України поки що важко конкурувати з сільськогосподарськими виробниками Голландії чи Німеччини. Таку політику критикують не тільки бідні країни, але й такі як Австралія, Канада чи США.

Конференція в Канкуні мусить вирішити усі визначені порядком денним питання в пакеті, таке рішення було узгоджене напередодні. В іншому випадку конференція, за оцінкою спостерігачів, має шанс провалитись, що негативно позначиться на усій системі торгівлі у світі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG