Доступність посилання

ТОП новини

Діти не мають безпеки навіть у найбагатших країнах – ЮНІСЕФ.


Марія Щур Діти не мають безпеки навіть у найбагатших країнах – ЮНІСЕФ.

Прага, 23 вересня 2003 – Близько трьох з половиною тисяч дітей помирають щороку у багатших країнах світу від зловживань чи недбалості дорослих. Такого висновку доходить новий звіт ЮНІСЕФ, дитячого фонду ООН. Найбільшою із 27 країн є кількість дитячих смертей у США, Португалії та Мексиці.

У 1994 році молода американка зі штату Південна Кароліна посадила двох своїх синів у автомобіль, зачинила двері і заїхала машиною в озеро, потопивши там обох дітей. Страхітливий вчинок С’юзен Сміт, суд над нею та вирок на якийсь час захопив пресу і гостро поставив у суспільстві проблему фізичного знущання над дітьми, але, як мовиться у новому звіті ООН, більшість випадків знущання над дітьми відбувається поза увагою преси. І таких випадків лише у багатих країнах світу, там, де, здавалося б, діти мають почувати себе у найбільшій безпеці, стається понад 3,500 на рік.

Говорить Ґаспар Файт із флорентійського центру «Innocenti», що у перекладі означає «невинні»:” Часто об’єктом дискусій у суспільстві стає якесь вбивство дитини, яке захоплює увагу преси, але повсякденне знущання з дітей рідко обговорюється. Ми сподіваємося, що цей звіт приверне увагу саме до цієї проблеми”.

На чолі списку, що його склало ЮНІСЕФ, Сполучені Штати та Мексика, де щороку від недбалості чи знущань гине 22 дитини з мільйона. В Іспанії, для порівняння, одна, хоча в Угорщині ця цифра уже набагато більша – 12. Навіть до такої статистики фахівці з дитячого фонду ООН закликають ставитися обережно, бо вони говорять, що набагато більше смертей просто не знаходять пояснення. Тобто, якщо додати і такі підозрілі випадки, то статистика стає ще сумнішою: у Чехії за таких нез''ясованих обставин гине 12 дітей на мільйон, у Словаччині – 10, а у Португалії сягає неймовірної цифри – 37, замість звичайної статистичної – 4.

Як говорить експерт ООН, у всіх суспільствах, де є висока дитяча смертність від насильства та недогляду, є спільні риси: «Ми знайшли взаємозалежність між насильством у суспільстві в цілому та знущаннями над дітьми. У цих країнах вищий показник травм та вбивств, тобто загальний показник насильства». Також дослідник вказує на інші, добре відомі фактори ризику: зловживання батьками алкоголю та наркотиків, бідність, стрес та неповні родини.

Міжнародне дослідження також на цифрах доводить інші відомі істини, як, наприклад, те, що діти у таких країнах, як Італія та Іспанія є об’єктом поклоніння. За результатами дослідження, у цих країнах дійсно одні з найнижчих показників дитячої смертності від знущань та недогляду. У цих двох середземноморських державах одні з найнижчих у світі показників народжуваності, а отже ресурси всієї родини спрямовані на виховання єдиного нащадка. Але у тих державах, де родина не сконцентрована навколо дитини, навіть така ж низька народжуваність не допомагає, прикладом цього є Чехія та Угорщина.

Окремо у дослідженні ООН наводиться дані про решту світу, і тут уже є від чого заворушитися волоссю на голові. Наприклад, в Індії випадки вбивства новонароджених дівчат уже призвели до того, що кількість хлопців перевищує кількість дівчат на 73 у кожній тисячі. Для того, щоб приховати знищення новонароджених дівчат, їхню смерть видають за природну. Для цього їх не годують, не дають прописані ліки і часто дають алкоголь, щоб викликати діарею. Тим часом в Африці найвища кількість смертей від побиття і знущань у дітей п’яти років, там гине 179 хлопчиків на мільйон і дещо менше дівчат. А разом ідеться про понад 300 дитячих смертей на мільйон, на два порядки вище, ніж у розвинутих країнах.

Чому ж тоді дослідження концентрується на багатих державах? Ґаспар Файт говорить, що це перше подібне дослідження, і багатші країни були обрані лише для початку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG