Доступність посилання

ТОП новини

Перемога Володимира Яцуби на виборах депутата обласної ради у Дніпропетровську.


Геннадій Сахаров Перемога Володимира Яцуби на виборах депутата обласної ради у Дніпропетровську.

Дніпропетровськ, 22 жовтня 2003 року.

19 жовтня у Дніпропетровську відбулися вибори депутата обласної ради.

Депутатом обраний голова дНіпропетровської обласної державної адміністрації Володимир Яцуба. Проте, як відбувалися ці вибори, повідомляє наш кореспондент Геннадій Сахаров.

Власне, все відбулося як і передбачали місцеві спостерігачі - четверо конкурентів голови обладміністрації набрали від половини відсотка до 5-ти відсотків голосів. Переміг на виборах з 86-ма відсотками голосів Володимир Яцуба. Згідно з даними обласної виборчої комісії у виборах взяли участь понад 80 відсотків виборців. Дніпропетровське відділення Комітету виборців України констатувало неприродну динаміку явки виборців на виборчі дільниці - якщо до 12-ї години дня на дільницях було порожньо і явка виборців становила 4-5 відсотків, то вже о 16-годині кількість виборців, що відвідали дільниці, скочила згідно з даними виборчої комісії за 45, а перед 20-ю годиною досягла 81-го і двох десятих відсотка. Такий відсоток виборців, що взяли участь у голосуванні, - рекорд порівняно навіть з виборами до Верховної Ради 2002 року, коли на виборчі дільниці прийшли 57 з половиною відсотків виборців. Місцева "Популярна газета" висловилася з цього приводу однозначно - явку виборців, у лапках, "намалювали".

Дружньо голосували хворі у лікарнях і студенти у вищих учбових закладах під пильним наглядом деканів, зрозуміло, за губернатора. На вулицях у день виборів з''явилися агітаційні плакати. У Ленінському районі такого змісту - "Ми за порядок, а це означає - за депутата-губернатора." Підпис - Держсанепідслужба. Вихідних даних друку на плакаті немає.

На дільницях виборчі комісії відмовлялися реєструвати спостерігачів, кореспондентів газети "Точка зору" на 18-й виборчій дільниці у Індустріальному районі міста видалили з дільниці з застосуванням фізичної сили. Народного депутата України Юрія Павленка, як повідомляє "Популярна газета", видаляли з будинку Бабушкінського райвиконкому за допомогою озброєного наряду міліції. Депутат виявив у приміщенні райвиконкому всіх голів виборчих комісій району, котрі переписували протоколи виборчих комісій. Протоколи же згідно з законом по закінченні виборів мали бути доставлені безпосередньо до міської чи обласної виборчої комісії. Відтак, якщо народний депутат не помиляється, то і вибори в цілому були, як висловлюється "Популярна газета", теж "намальовані". Вибори на вакантне депутатське місце у обласній раді не проводилися всупереч закону понад рік. Законсервований депутатський мандат не пропав - відтепер місто Дніпропетровськ у обласній раді представлятимуть нарешті не один, а два депутати, один з котрих, Володимир Яцуба, очолює облдержадміністрацію.

Сам Володимир Яцуба нещодавно заявив, що мандат депутата обласної ради йому потрібний для більш ефективного управління областю. Здавалося б, повноваження голови адміністрації досить широкі для того, щоби доповнювати їх правом голосувати на сесіях обласної ради. Хоча з другого боку, можливо, і непогано, що у залі ради знаходитиметься депутат, котрий свій депутатський голос може доповнити губернаторським наказом. Тільки, за великим рахунком, нащо це потрібне?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG