Доступність посилання

ТОП новини

Європейська Народна Партія про події в Донецьку та про політичне становище в Україні.


Славко Волинський Європейська Народна Партія про події в Донецьку та про політичне становище в Україні.

Брюссель, 7 листопада 2003 - Голова Європейської Народної Партії, яка становить більшість у Європейському парламенті, Вілфрід Мартенс висловив стурбованість стосовно провокаційних дій і різкого опору офіційної влади Донецька проти проведення в Донецьку форуму опозиційного політичного блоку “Наша Україна”. Про це він заявив нині під час засідання фракції Європейської Народної Партії.

У заяві Вілфріда Мартенса говориться, що провокації з боку адміністрації Президента України в Донецьку стосовно “Нашої України” тривали від 29 до 31жовтня. Лідер парламентської фракції “Наша Україна” Віктор Ющенко, мовиться далі в заяві, має найміцнішу підтримку серед українського населення України .

Пропрезидентська парламентська більшість, сказав Вілфрід Мартенс, блокує вимоги фракції “Наша Україна”, “ Блоку Юлії Тимошенко” та Соціалістичної партії України одержати пояснення від міністра Внутрішніх Справ України, міністра освіти, та керівника Служби Безпеки України щодо провокацій, хуліганських дій, порушень прав людини, організованих керівництвом Донецької області під час спроби “Нашої України” провести в Донецьку партійний форум.

Зокрема лідер Європейської Народної партії в інтев’ю для радіо “Свобода” наголосив: “Події в Донецьку підвищують наше занепокоєння тим, що Уряд і Адміністрація Президента застосовуватимуть адміністративні ресурси , щоб створити перешкоди для опозиції в її політичній діяльності та проведенні передвиборчих кампаній. Я маю великі сумніви, продовжив Вілфрід Мартенс, що президентські вибори в Україні, які повинні відбутись наступного року в Україні, будуть дійсно вільними, справедливими та демократичними.

Попри те, що український Президент та уряд заявляють про європейський вибір України та дотримання принципів і цінностей Європейського Союзу, вони нехтують цими принципами у своїй власній країні. Такі прояви недемократичності не можуть наблизити Україну до Європейського співтоваристива”.

Вілфрід Мартенс додав, що Європейська Народна Партія продовужуватиме пильно стежити за розвитком демократії, дотриманням свободи преси, за політичним життям в Україні і зокрема за тим, як будуть трактуватись опозиційні політичні партії та політики державними органами влади.

На завершення Вілфрід Мартенс заявив: “Ми закликаємо Європейський Союз, Раду Європи та ОБСЄ зробити необхідні висновки, які стосуються останніх подій в Україні та застосувати свій вплив на Президента України й Уряд, щоб вони забезпечили нормальне політичне життя в Україні”. ЄС, Рада Європи і ОБСЄ, вважає лідер Європейської Народної Партії, повинні гарантувати довгострокове спостереження за передвиборчим прцесом, підготовкою до виборів і дійсністю результатів президентських виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG