Доступність посилання

ТОП новини

Політичні підсумки року.


Тарас Марусик Політичні підсумки року.

Київ, 30 грудня 2003 року.

Тарас Марусик

Напередодні нового року прийнято підбивати підсумки і робити прогнози чи будувати надії на наступний рік. Ми також не відійдемо від цієї традиції, тим більше що сьогодні, за новою традицією української влади, народ продовжує одержувати передноворічні сюрпризи, наприклад такі, як нинішнє рішення Конституційного Суду України про президентські вибори 2004 року.

Я вирішив звернутися до двох відомих політологів, думки яких, як правило, розходяться кардинально. Не стали винятком і підсумки політичного року в їхніх оцінках.

Говорить голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

Микола Томенко

Я оцінюю цей рік, як рік соціальних конфліктів і політичних проблем, які не вдалося вирішити в цьому році. Практично ми маємо справу з незавершеним політичним роком, крапки над “і” якого будуть розставлені щонайменше в лютому-березні наступного року, оскільки ні влада, ні опозиція не може вважати, що вона вирішила свої стратегічні установки на цей рік.

Тарас Марусик

Микола Томенко вважає, що лише через кілька місяців вирішиться і ключове питання – відбудеться чи ні зміна Конституції України.

А ось думка директора Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайла Погребінського.

Михайло Погребінський

Загалом, можна говорити про спокійний розвиток подій протягом цього року. Позиції різних політичних гравців більш-менш врівноважені. Спроби опозиції переламати цю ситуацію, діючи за принципом “чим гірше, тим краще,” не дали того результату, якого вони очікували. Спроби безповоротної консолідації всіх провладних політичних сил також не завершилися очевидним чином.

Хоча основні задачі, які ставили перед собою, скажімо, прийняття бюджету, голосування в першому читанні проекту змін до Конституції, їм вдалося зробити. Тим не менше, єдиного кандидата вони на майбутні президентські вибори не висунули.

Загальні зростання економічні і досить непогані соціальні показники – все це працює сьогодні на помірковані політичні сили, які згруповані довкола парламентської більшості. Все це відбувалося в цьому році на тлі посилення позицій України як держави в світі.

Тарас Марусик

Микола Томенко – іншої думки, зокрема про бюджет.

Микола Томенко

Якщо говорити про соціальні речі, то, звичайно, це був один з найгірших років, оскільки при максимальному декларуванні уряду його соціальності, соціальності бюджету, ми, за результатами опитування, бачимо, що люди найбільше стурбовані підняттям цін на хліб, подорожчання взагалі продуктів харчування. Ми маємо один з найгірших бюджетів. І парадокс полягає в тому, що Президент вже відмовився від нього, вважаючи, що стандарти соціальні є в ньому абсолютно неприйнятні, починаючи з підняття цін на медикаменти, оподаткування нерухомості, книговидання і все інше.

Власне, навіть представники пропрезидентської більшості сьогодні, які голосували за бюджет, відмовляються від цього бюджету. Це вина і уряду, що вирішили одним голосуванням без обговорення прийняти бюджет, який однозначно є антисоціальним бюджетом.

Тарас Марусик

Я попросив також обох політологів дати прогноз щодо можливих сценаріїв політичного розвитку України наступного року.

Микола Томенко

Для мене наступний рік – це рік, коли соціальні проблеми будуть ще менше цікавити уряд і Президента, оскільки ключова проблема – це збереження при владі. Наступний рік повинен стати роком зміни або оновлення політичної еліти. Це може відбуватися в кілька способів.

Тарас Марусик

Микола Томенко переконаний, що спроби скасувати прямі вибори Президента в 2004 році не будуть реалізовані.

Микола Томенко продовжує.

Микола Томенко

І тут є кілька підваріантів, коли опозиція вдасться до народу, вулиці і за допомогою такого тиску не буде проголосовано 300 особами зміни до Конституції.

Є й інший варіант, коли сама більшість і комуністи зрозуміють, що це хибний шлях, що коли абсолютна більшість громадян проти цього варіанту Конституції. Це означає, що антинародний проект Конституції не повинен голосуватися і прийматися взагалі. Тоді за будь-яким (чи першим, чи другим) варіантом, про які я кажу, прямі вибори Президента відбуваються 31 жовтня, другий тур 14 листопада, бо вибори, очевидно, пройдуть два тури.

Залишається лише гадати, наскільки демократичними і чесними будуть ці вибори, тому що те, що вони будуть прямими, загальними, я абсолютно переконаний.

Тарас Марусик

Говорив голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

І знову – Михайло Погребінський.

Михайло Погребінський

Я розглядаю сценарій як такий основний трен, коли політична реформа буде реалізована. Я думаю, що є велика ймовірність цього. Є звичайний сценарій, за яким реформа не вдасться, тобто не буде зібрано 300 голосів. І є ще кілька різних сценаріїв стосовно реформи, пов’язаних з тим, що вона буде реалізована не в повному обсязі. Цей проект, який зараз отримав підтримку 276 депутатів, в повному обсязі не пройде, скажімо, за виключенням однієї, припустимо, статті, яка стосується виборів Президента в 2006-му році. Я не виключаю, що саме ця стаття може не пройти. Тоді можливий компроміс з “НУ”, яка теж теоретично може підтримати цей проект змін до Конституції.

Що стосується інших речей, то я дуже сподіваюся, що в наступному році буде більше бажання знаходити компроміс, ніж в минулому, будуть можливості укріпити позиції на міжнародній арені України, буде згода не тільки політичної еліти задля майбутнього України, але також згода і громадський мир в суспільстві.

Тарас Марусик

Це була думка директора Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайла Погребінського.

Коли цей матеріал готувався, стало відомо про рішення Конституційного Суду України, що Леонід Кучма може ще раз балотуватися на виборах 2004 року. Микола Томенко заявив, що це рішення “поставило хрест на Конституційному Суді як на авторитетному державному органі України”.

Мабуть, це рішення відповідає новим правилам української влади, за якими подібні сюрпризи приносять українському народові під Новий рік: і політичну реформу, і призначення виконувача обов’язків міського голови Мукачева при живому міському голові і, зрештою, можливість Леоніда Кучми балотуватися втретє на посаду Президента України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG