Доступність посилання

ТОП новини

В Америці розпочались попередні вибори.


Мирослава Гонгадзе В Америці розпочались попередні вибори.

Вашингтон, 14 січня 2004 - У Сполучених Штатах у вівторок пройшли перші перед президентськими виборами праймеріс. Мерія американської столиці призначила проведення первинних виборів кандидата від демократичної партії у Вашингтоні, вважаючи, що саме американська столиця повинна бути першою у процесі виборів президента країни.

Завданням праймеріс, або попередніх виборів у США, є обрати кандидата від партії на президентську посаду. До початку червня виборчого року партії мають назвати ім’я свого кандидата. Попередні вибори проводять у кожному штаті окремо, і саме під час цих виборів кандидати від однієї партії мають можливість позмагатись між собою.

Але так було не завжди. Ще сто років тому кандидата від партії на президентську посаду обирало керівництво партії на зборах за зачиненими дверима. Законодавство про обов’язковість попередніх президентських виборів у половині американських штатів було ухвалене у 1916 році, лише після грандіозного скандалу, що виник напередодні у Республіканській партії. У 1912 році кандидат у президенти Теодор Рузвельт боровся проти ще одного кандидата від тієї ж партії Вільяма Тафта. Коли керівництво партії нечесними методами визначило Тафта вкотре кандидатом на президентську посаду, Рузвельт самостійно зі своєю командою вирішив іти на вибори. В результаті тоді обоє кандидатів-республіканців програли кандидатові-демократу.

Сьогодні праймеріс, попередні вибори, проводять не лише для того, щоб кандидати від однієї партії не поборювали один одного, але і щоб не допустити до виборів аутсайдерів. Представник громадської групи “DC Vote” Кевін Тайгер поділився з радіо “Свобода” своїм баченням завданя праймеріс.

Кевін Тайгер: “Завданням праймеріс є вибір одного кандидата з великої групи претидентів на президентську посаду від однієї партії більшістю членів цієї партії”.

На запитання, чи допомагає це виборцям визначитись у своїх уподобаннях, він зазначив: “Я думаю, що це дуже допомагає. Люди мусять познайомитись з кандидатами задовго до дати виборів, щоб знати, що той чи інший кандидат буде робити, коли займе найвищу посаду в державі. Це важливо, щоб люди мали можливість знати політичні переконання і соціальні принципи кандитатів, щоб вирішити, за кого голосувати”.

На майбутніх президентських виборах, що відбудуться у листопаді 2004 року, Бушу не загрожує конкуренція однопартійців. Республіканська партія об’єднана сьогодні навколо свого лідера і чинного президента Джорджа Буша. І тому для них, за оцінкою спостерігачів, первинні вибори будуть простою формальністю. За визначення ж кандидата на цьогорічних президентських виборах у Демократичній партії ведуть боротьбу дев’ять претендентів. Всі вони мають свої сильні та слабкі сторони і відносно різні погляди на процес управління державою. Але більшість із них агресивно критикують політику нинішнього президента щодо війни в Іраку. Та, незважаючи на це, спостерігачі сходяться на думці, що при відсутності якихось катаклізмів нинішній американський президент залишиться господарем Білого дому ще на один чотирирічний період.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG