Доступність посилання

ТОП новини

ООН готують місію експертів до Іраку.


Мирослава Гонгадзе ООН готують місію експертів до Іраку.

Вашингтон, 20 січня 2004 - Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Кофі Ананан розглядає можливість направлення експертів ООН до Іраку. Їхнім завданням буде визначити, чи готова ця країна до всенародних прямих виборів. Проведення таких виборів вимагає впливовий шиїтський лідер Аятола Алі Састані, який має підтримку значної частини іракців. Подробиці у матеріалі Мирослави Гонгадзе.

Тисячі демонстрантів сьогодні вийшли на вулиці Багдада з гаслами, що засуджують створення в Іраку федеративної держави. Протестуючі приєднались також до закликів проведення в Іраку прямих всенародних виборів. У Нью-Йорку ж у штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй розглядають доцільність направлення до Іраку місії експертів, яка має визначити, чи можливо провести у тій країні всенародні прямі вибори. Прохання про повернення місії ООН до Іраку висловив вчора на переговорах з Кофі Ананом голова американської адміністрації в тій країні Пол Бремер. Сполучені Штати хочуть, щоб Об’єднані Нації відіграли більш активну роль у процесі передачі влади в Іраку. Американська адміністрація зіштовхнулася зі значними проблемами у цьому процесі, коли заявила, що перехідний уряд Іраку має бути обраний Асамблеєю, а її члени мають бути попередньо обрані регіональними комітетами. Офіційний Вашингтон, який зобов’язався передати владу в Іраку до кінця червня 2004 року, вважає, що та країна не готова до загальнодержавних прямих виборів.

Генеральний секретар ООН Кофі Анан дав чітко зрозуміти, що місія цієї міжнародної організації повернеться до Іраку лише тоді, коли буде дотримано усіх умов безпеки. Але водночас він погодився вислати туди експертів.

Кофі Анан: “Обоє - і Урядова Рада Іраку і представники тимчасової американської адміністрації - висловили прохання, щоб Об”єднані Нації вислали до Іраку мобільну технічну місію для визначення можливості проведення там всенародних виборів. Якщо прямі вибори провести неможливо, то які існують цьому альтернативи? Питання у тому, чи є в Іраку технічні та політичні умови для того, щоб організувати такі вибори на початок травня цього року”.

А поки Організація Об’єднаних Націй готує свою місію до Іраку, Пол Бремер та делегація Урядової Ради подовжують переговори у Вашингтоні. Сьогодні вони зустрічаються з чільними представниками Білому дому, Пентагону та Державного департаменту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG