Доступність посилання

ТОП новини

На Івано-Франківщині відзначають 85-ту річницю злуки УНР та ЗУНР.


Іван Костюк На Івано-Франківщині відзначають 85-ту річницю злуки УНР та ЗУНР.

Івано-Франківськ, 22 січня 2004 - На Прикарпатті відзначають 85-ту річницю від часу об’єднання Української Народної та Західноукраїнської Народної Республік. Івано-Франківськ (колишній Станиславів) упродовж кількох місяців під час тих історичних подій був столицею незалежної держави. Цьогорічні святкування злуки українських земель відбуваються на офіційному рівні.

1918 року, від часу створення незалежної Західноукраїнської Народної Республіки, уряд новоствореної держави насамперед почав проводити справедливу земельну реформу, внаслідок якої земля мала перейти до малоземельних і безземельних галичан. Було ухвалене робітниче законодавство, яке забезпечувало восьмигодинний робочий день, спокійну старість для літніх людей. Швидко та рішуче проводилась українізація шкіл, вищих навчальних закладів. Для євреїв та німців було відкриті національні гімназії. Виходило 37 газет та журналів. В умовах війни, нестачі кваліфікованих національних кадрів уряд ЗУНР зумів налагодити ефективну роботу державних структур, була створена стотисячна армія, ухвалена ціла низка важливих законів для утвердження української державності. І, що найголовніше, разом з урядом Української Народної Республіки був проголошений Акт злуки на Софійській площі в Києві. Він підтвердив об’єднання всіх українських земель в одну державу. Святкування 85-ої річниці від часу злуки в Івано-Франківську цього року відбувались на офіційному рівні, згідно з розпорядженням президента. Оцінки тих історичних подій з боку прикарпатських науковців та інтелігенції доволі однозначні. Про ювілей говорить Федір Володимирський, голова Братства вояків Української повстанської армії Карпатського краю та Богдан Зрайко, науковий співробітник музею визвольних змагань в Івано-Франківську:

“1) Дуже добре, що була злука. Вона повинна й далі бути. Окремі політичні сили хочуть, щоб у нас не було злуки, щоб знову поділити Україну на схід і захід”.

2) “Значення злуки дуже велике. Це була підготовка до будівництва єдиної соборної Української держави”.

Для Івано-Франківська важливим є той факт (і про це вже вкотре говорилося), що місто було єдиний раз у своїй історії столицею держави – Західноукраїнської Народної Республіки. Делегація саме з Івано-Франківська, столиці незалежної держави, підписала акт злуки з Українською Народною Республікою в Києві. Галичани переконані, що саме тоді були закладені основи нинішньої незалежної держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG