Доступність посилання

ТОП новини

Юридичний комітет ПАРЄ одноголосно затвердив доповідь про зниклих у Білорусі.


Юрій Свірко Юридичний комітет ПАРЄ одноголосно затвердив доповідь про зниклих у Білорусі.

Мінськ, 28 січня 2004 - У вівторок у Страсбурзі комітет з юридичних питань і прав людини розглянув доповідь про справи зниклих білоруських політиків. Цю доповідь про зникнення колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Захаренка, екс-віце-прем’єра Віктора Гончара, бізнесмена Анатолія Красовського і телеоператора мінського бюро російського телеканалу “ОРТ” Дмитра Завадського підготував депутат парламенту Кіпру Христос Пургурідес, який минулого року двічі відвідав Білорусь. Як зазначають білоруські опозиціонери, це найгостріша резолюція в історії міжнародних документів щодо Білорусі.

Після розмов у Мінську з генеральним прокурором, колишнім та нинішнім міністрами внутрішніх справ Білорусі, Кристос Пургурідес дійшов висновку, що на найвищому державному рівні були зроблені активні кроки, щоб сховати справжнє підґрунтя зникнень. До того ж можна підозрювати, що найвищі білоруські чиновники можуть бути причетні до цих зникнень. Документи про існування в Білорусі так званого “ескадрону смерті”, який нищив політичних опонентів президента Олександра Лукашенка, було оприлюднено в середині 2001 року, напередодні президентських виборів. Головним серед цих свідчень був рапорт генерала міліції Лапатіка, який повідомляв, що до вбивств причетні колишній міністр внутрішніх справ та секретар білоруської ради безпеки. Нині ці особи є відповідно міністром спорту та туризму та генеральним прокурором.

Отже, Кристос Пургурідес запропонував ПАРЄ вимагати від білоруської влади незалежного розслідування справ зниклих після відставки нинішнього генерального прокурора, а також відкрити кримінальну справу проти чиновників, які були причетними до злочинів або до приховування інформації про них.

Він також закликав держави-члени Ради Європи розпочати максимальний політичний тиск на керівництво Білорусі разом із санкціями, доки не буде проведене ретельне розслідування, і навіть розпочати судові процеси в інших країнах, чиє законодавство передбачає міжнародну юрисдикцію для серйозних порушень прав людини.

Як голосували щодо цих пропозицій його колеги в Страсбурзі? Ось що сказав сам Христос Пургурідес: “За” одноголосно. Без поправок. Усі ті, хто брав слово під час обговорення в комітеті, разом підтримували доповідь”.

Кристос Пургурідес нагадав, що його доповідь розглядатиме сесія ПАРЄ в квітні. Навіть за білоруським національним законодавством викрадення людей є актом тероризму. Якщо Парламентська Асамблея Ради Європи схвалить доповідь, то білоруську державу офіційно визнають терористичною.

Присутній у Страсбурзі представник білоруської опозиції Ярослав Романчик, один із лідерів коаліції п’яти опозиційних партій “5+”, яка створена напередодні цьогорічних парламентських виборів, наголошує, що дуже важливою є одна з рекомендацій, яку ухвалив юридичний комітет ПАРЄ, про неможливість присутності білоруських парламентаріїв, навіть неформально, під час сесій ПАРЄ.

“У мене була зустріч з головою підкомітету з питань Білорусі, який тепер буде повноцінним підкомітетом Політичного комітету ПАРЄ. Це значить, що кількість його членів збільшиться до 27 осіб, а Рада Європи буде ще пильніше стежити за тим, що відбувається в Білорусі”.

Ярослав Романчук додав, що Білорусь – це єдина європейська республіка колишнього СРСР, яка не входить до Ради Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG