Доступність посилання

ТОП новини

Угорські прикордонники готові працювати в новому режимі.


Василь Плоскіна Угорські прикордонники готові працювати в новому режимі.

Угорщина, 11 лютого 2004 – Угорська прикордонна служба хоч зараз готова працювати в нових умовах попри те, що Угорщина стане членом ЄС лише у травні. Про це повідомив сьогодні керівник цієї структури Йожеф Бендек на відомчій нараді в місті Нірбаторі ( Східна Угорщина ).

Бадьора заява шефа угорських прикордонників може виглядати збоку як звичайний рапорт начальству. Але так здається тільки на перший погляд. Справа в тому, що після 1 травня 2004 року, коли Угорщина стане повноправним членом Євроунії, зміниться режим поїздок угорців до країн ЄС. Відповідно іншими будуть і умови перетину угорського кордону західноєвропейцями. Простіше кажучи, на захід і на схід континенту можна буде їздити із звичайним внутрішнім паспортом. Про це вже раніше подбало міністерство закордонних справ Угорщини. Угорські дипломати уклали низку міжвідомчих домовленостей зі своїми західноєвропейськими колегами. Ці документи створюють для громадян ЄС та Угорської Республіки максимум комфорту при перетині угорського кордону. Показуй на КПП лише свій внутрішній паспорт і їдь собі на здоров’я. Щоправда, для угорців, що подорожують за межі Євросоюзу, закордонний паспорт є обов’язковим.

Чи втратить при цьому свої звичні функції прикордонна служба Угорщини? Звичайно ж, ні, хоча декому може здатися, що з 1 травня поточного року прикордонники перетворяться на таких собі простих обліковців. Цього не буде, адже держава й надалі вимагає від них виконання прямих обов’язків. А розхолоджуватися прикордонникам не доводиться.

11 лютого, наприклад, прикордонники загону в містечку Гедьєшголомі неподалік угорсько-австрійського кордону затримали 26 порушників. Ними виявилися громадяни Молдови, Афганістану й Туреччини. Вони хотіли нелегально потрапити до Австрії, обравши як засіб пересування чималий камійон. Звичайно, ні шофер, ні його пасажири не афішували цю поїздку. “Нелегали” переховувалися в кузові трейлера. Все було б, як то кажуть, нічого, якби прикордонники не звернули уваги на мотор вантажного автомобіля. Водій тримав його ввімкненим не одну годину, причому самого шофера в цей час не було в кабіні. Прикордонникам це здалося підозрілим, і вони зазирнули до кузова. Не забули зробити замір вмісту вуглекислого ґазу. Його показники виявились над норму у 20 разів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG