Доступність посилання

ТОП новини

Лазаренко продовжує вважати себе прем’єр -міністром України – його адвокат.


Марія Щур Лазаренко продовжує вважати себе прем’єр -міністром України – його адвокат.

Прага, 20 лютого 2004 – Одкровення генерала Кравченка про те, що спецслужбам було доручено слідкувати за опозицією, ймовірно не залишаться непочутими у Сан-Франциско, де має розпочатися судовий процес над колишнім прем’єр -міністром України Павлом Лазаренком, якого звинувачують у відмиванні грошей. Якщо цей процес закінчиться успішно для звинувачуваного, Павло Лазаренко може наполягати на отриманні політичного притулку у США, адже його захист говорить про політичні переслідування опозиції в Україні.

У цей день рівно п’ять років тому колишній український прем’єр Павло Лазаренко попросив політичного притулку в США, посилаючись на те, що вдома його переслідують з політичних мотивів. Як це було, згадує експерт радіо “Свобода” у справах корупції, злочинності та тероризму Роман Купчинський: “Коли Павло Іванович приїхав із Греції, його затримали на (летовищі) JFK. Причиною затримання було те, що віза його до США в той час була недійсна. Його протримали кілька днів, а тоді він попросив політичного притулку на базі того, що його переслідують в Україні. Слухання у цій справі не відбулися. Тобто, справа політичного притулку ніколи не була відкинена, вона далі залишається невирішеною”.

Справа про надання політичного притулку Павлові Лазаренку в Америці може бути поновлена у випадку, якщо нинішній процес за звинуваченням у відмиванні 114 мільйонів доларів вирішиться на користь Лазаренка. “Теоретично після цього суду може відбутися слухання щодо його прохання про політичний притулок. Якщо його звільнять у Сан-Франциско, то його шанси на отримання політичного притулку є непогані», -говорить Роман Купчинський.

Захист Павла Лазаренка базується на тому, що українські закони не забороняють державним чиновникам займатися бізнесом, а також на тому, що це є політичний процес. Новий адвокат Павла Лазаренка Даніель Горовіц в інтерв’ю російській діловій газеті «Коммерсант» говорить, що він збирається широко використовувати свідчення колишніх політв’язнів та політологів, які мають розповісти, з яким режимом доводиться мати справу в Україні.

Велику роль у переслідуванні незгодних з режимом, на думку адвоката Лазаренка, відіграють спецслужби. Даніель Горовіц наводить такий приклад: коли він говорив зі свідками в Україні, крім них свої зйомки проводила служба безпеки. У деяких людей, з якими розмовляв адвокат, потім були проблеми. Розмови у зв’язку з цим навіть довелося перенести до посольства США у Києві. З деякими потенційними свідками адвокатові взагалі не вдалося зустрітися. Серед них був Президент України Леонід Кучма та його зять Віктор Пінчук.

Заяви ж генерала СБУ Валерія Кравченка про те, що спецслужбам було доручено стежити за опозицією додадуть аргументів адвокатам Лазаренка: “Вони покажуть, як і записи Мельниченка та інші свідчення людей опозиції, що були інструкції - гласні, негласні - до СБУ, щоб слідкувати за опозиційними політиками, і це може додати до прохання Лазаренка певне підґрунтя”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG