Доступність посилання

ТОП новини

Про лауреатів програми “Людина року”.


Тарас Марусик Про лауреатів програми “Людина року”.

Київ, 16 березня 2004 року.

Тарас Марусик

Минулої суботи в Києві відбулося нагородження переможців загальнонаціональної програми “Людина року”. Подібна церемонія відбувається вже увосьме.

Цього року лауреатів визначили в 17-ти номінаціях. Зокрема, в номінації “Реґіональний лідер року” переміг голова Київської обласної держадміністрації Анатолій Засуха, найкращим міським головою став мер Донецька Олександр Лук’янченко, найкращим ученим року – Мирослав Попович, найкращим актором – Анатолій Хостікоєв. В номінації “Менеджер року” переміг президент ЗАТ “Український медія-голдинґ” Борис Ложкін.

Я попросив трьох голів парламентських комітетів висловити їхнє ставлення до цієї програми.

Перший мій співрозмовник, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

Микола Томенко

Ця програма ще раз досвідчила, що насправді не існує якогось більш-менш зрозумілого і чесного відбору тих людей, які дійсно проявили б себе в Україні в тих чи інших галузях.

Всі прекрасно розуміють, як розділяються ці посади, скільки вони коштують, і в який спосіб їх можна тлумачити?

Але кожен рік ця програма приносить фантастичні парадокси невідповідності того, що відбувається в країні.

Для мене взагалі є викликом те, що керівник “Україна медая-голдингу” Б.Ложкін, холдингу, який фактично викинув радіо “Свобода” з ефіру, визнаний найкращим менеджером року.

Тарас Марусик

Микола Томенко не обійшов своєю увагою і “реґіонального лідера року” Анатолія Засуху, про безчинства якого в Київській області кілька років поспіль пише преса.

Микола Томенко

Таких прикладів можна назвати достатньо багато. Тому, мені здається, це навіть не свято під час чуми, а це просто знущання і над людьми, і над тими серйозними діячами в гуманітарній сфері, які насправді роблять дуже багато для українського народу.

Але, на жаль, ця програма не визначає тих людей, які працюють для народу. Вона визначає тих людей, які працюють для цієї влади. В цьому відмінність. Тому її треба назвати не “Людина року”, а “Людина влади 2003-го року”, тоді це буде відповідати дійсності.

Тарас Марусик

Говорив голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

Своєю думкою зі слухачами радіо “Свобода” поділився інший народний депутат, голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко.

Анатолій Матвієнко

Я вважаю, що це шулерський проект, який нічого, крім компрометації України, зрештою, і інтелектуальної еліти, не робить.

Це є зароблянням грошей, покаранням непричетних і нагородженням недостойних.

Але з кожним роком весь цей проект дивує мене все більше. Для прикладу: якщо “Людиною року” серед всіх керівників облдержадміністрацій визнається Засуха, який є сьогодні душителем всього демократичного, правового і морального, то в мене виникає запитання: який це рік ми тоді провели, що він визнаний людиною року, і чи таку планку ми маємо піднімати для інших?

Тарас Марусик

А тепер думка голови Комітету Верховної Ради з питань культури та духовности Леся Танюка.

Лесь Танюк

Я дуже радий, що переможцями в цьому конкурсі визнані і люди культури. Я маю на увазі Хостікоєва, композитора М.Скорика, я маю на увазі М.Поповича.

Але разом з тим, я на місці мера міста Донецька О.Лук’янченка відмовився б від звання “Кращого міського голови року”, бо це був саме той рік, коли з його руки, в його мерстві було закрито в Донецьку українську школу №36, і вся Україна стала на диби.

Очевидно, якщо за це визнавати “Кращим міським головою року”, то це що, перспектива на закриття всіх українських шкіл на Сході?

Тарас Марусик

З головою Комітету Верховної Ради з питань культури та духовности Лесем Танюком щодо міського голови Донецька Олександр Лук’янченко солідаризувався й Анатолій Матвієнко.

Крім 36-ої школи, він поставив на карб мерові ще й брутальні дії міської влади під час проведення з’їзду блоку “Наша Україна” 31-го жовтня минулого року.

Анатолій Матвієнко

Невже на цьому фоні навіть цих два акценти: закриття школи і провал акції, абсолютно мирної і по праву законної блоку “НУ”, можемо ми присуджувати звання “Людини року”? Я думаю, що це демонстрація абсолютної несерйозності.

Мені шкода дуже багатьох, в тому числі, і нагороджених, що вони в таку аферу вв’язуються. Мені видається, що це потрібно давно серйозно переглянути.

Можливо, це і потрібна річ, але її треба зробити справді не заангажованою, не кон’єктурною, а справжньою, тоді вона буде працювати на виховання всього нашого покоління.

Тарас Марусик

Говорив голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко.

Думки голів трьох парламентських комітетів з приводу нагородження переможців загальнонаціональної програми “Людина року” збирав Тарас Марусик. Радіо “Свобода”, Київ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG