Доступність посилання

ТОП новини

Костянтин Грищенко очолює боротьбу з бюрократами СНД.


Юрій Свірко Костянтин Грищенко очолює боротьбу з бюрократами СНД.

Міньск, 26 березня 2004 – У Мінську відбулося засідання Ради міністрів закордонних справ країн СНД. Головував на ньому український міністр Костянтин Грищенко, якого дуже хвалив новий керівник російського МЗС Сергій Лавров. Міністри обговорили низку питань, але головним з них назвали проблему дебюрократизації Співдружності незалежних держав.

Чергова нарада міністрів закордонних справ СНД призвела до закриття єдиного в центрі Мінська промтоварного ринку на стадіоні “Динамо”. Оскільки торгові намети зіпсували б вигляд з вікон мінської штаб-квартири СНД, де тривало засідання, білоруська влада вирішила цей ринок на один день закрити. Замість торговців місця на головній алеї стадіону займали десятки автомашин, на яких приїхали на засідання делегації МЗС 12 країн Співдружності. Поки мінські покупці й торговці нецензурно висловлювалися на адресу бюрократів з СНД, міністри займалися проблемою дебюрократизації, за що українського міністра Костянтина Грищенка, який головував на засіданні в Мінську, похвалив його російський колега Сергій Лавров: “Я дуже задоволений підсумками засідання й тим, як його проводив Костянтин Іванович Грищенко. Відзначу ініціативу України про вдосконалення методів і структури СНД”.

Сам Костянтин Грищенко пояснив, що мінське засідання є лише першим цього року. Вже 7-8 квітня у Києві відбудеться спільна зустріч керівників МЗС та силових відомств держав СНД, а 15 вересня в Астані – нове засідання Ради міністрів закордонних справ Співдружності. І цього року боротьба з бюрократизмом триватиме, наголосив шеф української дипломатії: “Ми дуже активно зайнялися і продовжуємо займатися питаннями підвищення ефективності всіх структур та органів Співдружності. У тематиці наших дискусій тепер усе більше й більше з’являються ті теми, які турбують у цілому міжнародну спільноту. Це й питання боротьби з тероризмом”.

Боротьбою з тероризмом, а також з поширенням зброї масового знищення міністри закордонних справ СНД займатимуться за два тижні в Києві. За словами російського міністра Сергія Лаврова, вже на цьому засіданні в Мінську була ухвалена низка рішень, важливих для простої людини, наприклад, про еквівалентність дипломів, виданих у різних країнах, про боротьбу з крадіжками автомобілів та угоду про повернення викрадених транспортних засобів.

А український міністр повідомив, що обговорили також питання викрадених фінансових засобів і ухвалили наступну рекомендацію: “Зацікавленим державам-учасникам провести конференцію зі створення регіональної групи якраз для розгляду цих питань, для того, щоб діяти аналогічно ФАТФ у більш широкому регіоні”.

Отже, СНД планує створити свою ФАТФ, яка відстежуватиме ситуацію боротьби з відмиванням засобів, отриманих незаконно. Це була ініціатива Росії. Її міністр закордонних справ Сергій Лавров сказав, що зовсім не обов’язково, що робота цієї групи зведеться до укладання чорних списків держав, які не змагаються з фінансовим криміналом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG