Доступність посилання

ТОП новини

“Альтернатива”


Андрій Охрімович “Альтернатива”

Київ, 08 квітня 2004

Ганна Стеців

Шановні слухачі, вітаю вас. В ефірі “Альтернатива”, експеримент в мистецтві, науці, політиці, і просто у житті...

Андрій Охрімович

“Рік тому розстріляли Карабаса. Трибунал відлучив від театру і вислав Алісу. Дуремарові у виправній майстерні успішно відбивають пам’ять про похмуре минуле і не дозволяють йому ловити п’явок. Базиліо взяли продавцем квитків, хоча всі знають, що він шахрує та готує новий заколот, схиляючи на свій бік П’єро, смертельно втомленого примхами Мальвіни, яка знуджено зраджує його то з головнокомандувачем армії повсталих ляльок Артемоном, то з Буратіно, імператором театру”.

(Олексій Цвєтков. “Промова Буратіно”.)

Ганна Стеців

Цитата з абсурдистського оповідання Олексія Цвєткова “Промова Буратіно” натякає нам, що нинішня структура моменту, як і будь-яка структура, не застрахована від абсурду. Однак перебування в абсурді виробляє свою логіку, тож абсурду начебто нема. Окрім того абсурд має свою чітку структуральну логіку розвитку.

Не позиціонуючи себе фахівцями з сакральної суті біжучого політичного моменту та уникаючи оціночних категорій, ми спробуємо поговорити про свіже та зашкарубле у політичних методологіях. Точніше, спробуємо з’ясувати, яких пасіонарних рис набула українська політична методологія за останні часи?

Розмову на цю тему (у безвідповідальному та дещо пасіонарному ключі) ведуть автор програми Андрій Охрімович, журналіст Віктор Недоступ та поет, засновник сайту “Самвидав-нет”, викладач та політолог-автентик Андрій Підпалий. Модерує Ганна Стеців. За операторським пультом Артем Мостовий.

Віктор Недоступ

Політика має певні правила гри. Часто ці правила заганяють ситуацію в глухий кут. Ці правила гри поділяють суспільство на певні інституції. Зрештою, політика стає окремою інституцією. Чи є якась можливість в політиці робити ці речі позаінституціонально?

Андрій Підпалий

В принципі, вся історія полягала в тому, що всі процеси робилися поза інституціями, поза якимись офіціозами: або виникає клубна діяльність, або виникала нелегальна діяльність. Для прикладу, грузинська революція – це позаінституціональна річ. І скільки б там Сорос не говорив, що це він зробив революцію – це неправда. Скільки не дають Білорусі коштів – ніякої революції там не відбудеться. Там ті ж самі правила. Опозиція білоруська – це цілком інституціональна структура.

Віктор Недоступ

А от українська опозиція?

Андрій Підпалий

Опозиція взагалі передбачена як інституціональна структура, а позаінституціональність, тобто реальне життя, робить інші процеси. Взагалі доктриною влади є структуралізм, а більшість простору і більшість матерії поза межами цієї сітки. Ці позамежові речі так чи інакше прагнуть впливати на ситуацію і, зрештою, змінити ситуацію.

Андрій Охрімович

“Народ уже галасував, смоктав льодяники, та розмахував парсунами імператора на площі перед палацом. Балкон був порожнім. Коли імператор вийшов до свого народу, то льодяники посипалися на бруківку, а гамір натовпу затих.

Імператор був неодягнений (якщо не брати до уваги блазенського ковпака, давно забутого усіма), на його обличчі нахабно стирчав колишній гострий ніс, а в руках не було тексту урочистої промови. Ніхто не насмілився вигукнути привітання”.

(Олексій Цвєтков. “Промова Буратіно”.)

Андрій Підпалий

Кожен громадянин може потенційно стати суб’єктом політики. Інституціональність і структуралізм є спрямованими в минуле, бо це наука досвіду: що було раніше, тобто, відповідати на виклики, як було раніше. Але абсолютно не здатність передбачати, тому що це не його властивість. А суб’єкт виражає взагалі життя, а життя складається з “тепер” і “завтра”.

Андрій Охрімович

Яка держава може бути прикладом такого структуралізму в теперішньому цивілізованому суспільстві?

Андрій Підпалий

Практично всі пострадянські країни і так само капіталістичні. Це один і той самий структуралізм.

Андрій Охрімович

Я маю на увазі так званий “розвинутий світ”. Власне кажучи, це є осередок цивілізаційний, і цивілізація впізнається якраз за структурою. Мені цікаво знати твою позицію. Будемо мати на увазі насамперед Україну. Що потрібно їй для того, щоб рушити вперед для того, щоб відбутися: їй треба дбати про цей структуралізм чи уникати його?

Андрій Підпалий

В колишньому пострадянському просторі структуралізм – це одна з найбільш розвинутих методологій. Зрештою, в якому сенсі хочемо відбутися як держава? Як вихолощена система минулого, яка не може віддавати реальний гуманістичний процес? Питання людського буття – це питання свободи.

Ганна Стеців

“Ляльковий народе нового театру! До тебе звертається дерев’яний чоловічок, пожбурений колись бульдогами у ставок за безпритульність, безгрошів’я та безробіття, котрий перемудрував бородатого диктатора і відшукав ключик від усіх дверей.

Рік тому ми роздерли старі полотна, які приховували від нас головні двері, ми примусили бульдогів вилизувати наші дупи і зробили ключик гербом нашої імперії.

Ми жорстоко судили наших ворогів і встановлювали пам’ятники загиблим друзям.

Чимало мерзотників спочили на дні того ставка. Ми володіємо їхніми розкішними будинками та жеремо їхні вишукані страви. Бульдоги нишпорять у пошуках старорежимних глитаїв і палять невиправних ляльок на очищувальних вогнищах”.

(Олексій Цвєтков. “Промова Буратіно”.)

Андрій Охрімович

Для одного свобода - це з шаблею на голо і створювати довкола себе небезпеку, а для іншого - це є убезпечене структуроване суспільство, яке йому дозволяє користуватися законом, поліцією і так далі.

Андрій Підпалий

Звичайно, це цілковито різні речі, але є та ж сама західна біла доктрина, антиструктуралістична, яка виникла у Франції в 60-х роках, і вона якраз підтверджує гуманістичність кожного суб’єкта, гуманітарну здатність (тобто, йдеться про гуманітарну здатність).

Під час проведення акції “Україна без Кучми” я помітив одну потрясаючи дуже неприємну річ, що люди робили кар’єру як в опозиції, так і в позиції саме під час конфлікту. Це було дуже помітно серед багатьох, тому що використовувалися структуральні речі, але антиструктуральними персонажами.

Андрій Охрімович

В даному випадку ми будемо говорити не про те, що є добрим, а що поганим. Все одно так чи інакше ми прийдемо до середенного утилітарного варіанту держави, яка повинна забезпечити середній клас і середню людину.

Андрій Підпалий

Вся проблема пострадянського простору – це проблема гуманітарності.

Андрій Охрімович

Сьогодні ми так само маємо структуроване суспільство, тільки воно структуроване по-бандитськи. Ми цієї України не хочемо і так далі, значить, ми повинні вийти за межі структуралізму, збунтуватися, зірвати...

Віктор Недоступ

Простіше: а далі що?

Андрій Охрімович

А далі структура на нових засадах. Знову ж таки структура, тобто, потрібна наша Україна, як політична нація, в основі якої лежить титульна нація.

Андрій Підпалий

Проблема в тому, що коли опозиція стане позицією, чи не буде вона тією ж самою? Більшість з них заробили всі свої статки за цих правил гри, за абсолютним ігноруванням гуманітарних питань і гуманітарного дискурсу.

Андрій Охрімович

Тут, власне кажучи, два крила одного птаха: позиція-опозиція. Птах летить стрімголов на землю. Має вийти щось молоде, щось безшабашне і те, що не боїться. От, мабуть, таке, як “Братство”.

Андрій Підпалий

Ні, ні я кому разі.

Андрій Охрімович

Чому?

Андрій Підпалий

Це чітко приструктурована річ. Якщо, наприклад, УНСО під час акції “Україна без Кучми” було вже частиною структури, але в них завжди лишався дуже великий гуманітарний проект: свобода самовираження. Це був більше клуб, ніж партія. Через те їх можна було порушити на антиструктуральну річ. “Братство” приблизно те саме.

Андрій Охрімович

“Сьогодні доведеться казати правду. Ключик більше нічого не відчиняє, бо ми замінили замки, я залишаю вам цей марний скарб на згадку. Починається нова п’єса, але не та, якої ви чекали, а та, про яку ви, зосереджені лише на минулому, нічого не бажаєте чути.

Ви занедбали мрію про диво і натоптуєте кишені валютою з моїм профілем, ваші старанні дітки за партами плюють у мої портрети кульками з пожмаканого паперу. Кордони стереже Артамон. Країна дурнів давно капітулювала і перетворилася на нашу колонію. Ляльки більше нічим не хворіють. Мети немає. У кожного є шанс опинитися в ліжку з Мальвіною”.

(Олексій Цвєтков. “Промова Буратіно”.)

Андрій Охрімович

Як би ти прокоментував, виходячи зі своїх теоретизувань, останню конкретну дію “Братства” по відношенню до Сороса?

Андрій Підпалий

Це виключно замовна, програмована, вигідна цій структурі річ. Це псевдопарамілітарна організація, псевдонезалежна організація. Це виключно замовна публіка, присаджена ще на дуже тоталітарну доктрину ортодоксального православ’я.

Андрій Охрімович

КДБ створює структуру. Потім в цій структурі виростають білі бактерії, які вбивають чорні бактерії.

Андрій Підпалий

Як правило, такі організації переростають в будь-який контроль з зовнішнього боку.

Андрій Охрімович

Існує в національному організмі потреба радикалізму. Відбувається самоструктурування цих речей, і вони стають непідконтрольні і рухаються в природному напрямку. Для того, щоб заблокувати цей процес, необхідно створити псевдо. Таким чином в мене виникає таке враження, що козацтво, УНСО, “Братство”, “Тризуб”... Я хочу знати: справжнє в нас щось є?

Віктор Недоступ

Я думаю, що справжнє є. Тут я своїх п’ять копійок вставлю. Чому? Ці структуральні заморочки не виникли б, якби не було живого гуманітарного прагнення. Тут, я думаю, що певні системи працюють на випередження. Аби вони самі автономно не зав’язалися в якісь не структуральні речі, тоді їм дають якусь шапку і створюють організацію, і охоче ті, хто до кінця не оформив свої гуманітарні прагнення, збираються в ці групи.

Таким чином відбувається певне на певний час трамбування.

Андрій Підпалий

Ну і природний добір, тому що найкращі все рівно не йдуть в структури.

Андрій Охрімович

Я собі таку фантазію кручу: думаю, якщо світ однаковий скрізь, то чи не створена ІРА британською розвідкою?

Андрій Підпалий

Можливо, але вона вийшла цілковито з-під контролю. Тим більше, що це дуже стара історія, цій історії майже 1 000 років.

Звичайно, легше зібрати людей певної ідеї в одному місці – їх легше контролювати. Це перша причина, чому, наприклад, було створено УНСО. Тим більше суперінтелектуали там не були причетні. І зробити такий клуб, не дуже інтелектуальний, щоб розчленувати інтелектуалів і ультрарадикалів не інтелектуалів.

Ганна Стеців

“Сьогодні я знайшов у кишені старої куртки п’ять забутих монет. Я йду від вас, прихопивши тільки їх, заступ і блазенський ковпак. Я повернуся до країни дурнів на звалище і закопаю свої чарівні гроші у сміття. Треба чекати, доки виросте золоте дерево, і повторювати замовляння, як учили мене мої закляті вороги та шибайголови: Базиліо та Аліса.

Прощавайте. Ніхто з вас не зуміє відшукати мій золотий сад. Мені не шкода зоставляти ваш вбогий, завше один і той самий театр”.

(Олексій Цвєтков. “Промова Буратіно”.)

Андрій Охрімович

Є сталі величини, тобто, є сталий відсоток глупств і сталий відсоток мудрості. Ці величини є незмінні. Відповідно є сталий відсоток пасіонарності в тій чи іншій нації. Важливо, скажімо, з цих пасіонаріїв скласти список.

Андрій Підпалий

Але ніхто не може сказати, що на даному гуманістичному розвитку цивілізації є пасіонарністю. От в чому проблема всіх спецслужб, ось чому вони всі прогорають.

Віктор Недоступ

Тобто, вони не можуть ідентифікувати пасіонарність на даний момент, так?

Андрій Підпалий

Абсолютно. Це та ж сама трагедія структуралізму, не трагедія, а її постійна помилка – вони завжди дивляться в минуле - по аналогії роблять.

Андрій Охрімович

Вогники запалюються, щоб притягнути пасіонаріїв. А будучи штучним вогником-обманкою, він пасіонаріїв справжніх притягнути не може. Він, як правило, притягує бомжів від політики, тому що...

Андрій Підпалий

Не зовсім, тому що в УНСО дуже багато нормальних людей було.

Андрій Охрімович

Я хочу сказати, що необов’язково всі пасіонарії клюнуть на цю справу.

Андрій Підпалий

Зрештою, вони взяли участь в акції “Україна без Кучми”. Абсолютно антиструктуральні речі в першій своїй...

Андрій Охрімович

Я вже говорив про білі мікроби. Тобто, самоочищення може відбуватися. Ми вже говорили перед цим, що якщо структуралізм порівнювати з бетонним трафіком, через нього все одно проросте так чи інакше.

Андрій Підпалий

Але він вже дуже покоцаний, цей бетон.

Зрештою, таки можна підсумувати, що так чи інакше вони ніколи не зможуть визначити майбутнє. Отже, вони завжди програватимуть. Я маю на увазі тих, хто намагатиметься впхнути нас в якісь певні рамки.

Андрій Охрімович

Хтось із поетів висловив сумнів, тобто, він запитав: “Ще не вмерла Україна?”

Андрій Підпалий

Українська ідея, взагалі українськість – це абсолютно креативна річ. Навіть якщо зникне людський матеріал на цій території, українськість як ідея, як ідея визволення, ідея бунту триватиме, поки існує людина.

Андрій Охрімович

“Увечері ніким не пізнаваний дерев’яний чоловічок із заступом у руці полишив столицю через східні ворота. П’єро повідомив газети, що імператор збожеволів, перебуває у виправній майстерні, а владу тримає тимчасовий ляльковий комітет. Однак народові більше сподобалася чутка, наче Буратіно пішов, аби викопати собі могилу”.

(Олексій Цвєтков. “Промова Буратіно”.)

Ганна Стеців

Передача добігає кінця і вимагає висновку стосовно пасіонарності. Звучить він приблизно так:

“Який кайф закинуть в амбразуру квіти, Ворогам співати пісні під гітару, Вороги зрадіють – натуральні діти! Кулеметник плюс наводчик затанцюють парою”.

Цим ми хочемо сказати, що пасіонарність, як багато чого в теперішній Україні, крім патетичного, має мати ще й іронічний відтінок.

На цьому все. Над цим випуском “Альтернативи” працювали: журналіст Віктор Недоступ та поет, засновник сайту “Самвидав-нет”, політолог-автентик Андрій Підпалий.

Модерувала Ганна Стеців. За операторським пультом прів Артем Мостовий. Автор програми Андрій Охрімович.

Всього вам доброго! Зустрінемось через тиждень!

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG