Доступність посилання

ТОП новини

Айзенах відзначає 500-річчя родини Бахів.


Надія Кандиба

Німеччина, 2 квітня 2004 - 500 років родині Бахів – цей ювілей нині відзначають у тюрингському місті Айзенаху, де мала своє коріння ця, мабуть, найвідоміша в світі музична династія. До речі, в місті Айзенаху 319 років тому народився і найвизначніший представник цієї родини Йоган Себастіан Бах, де він провів перші десять років свого життя.

В Айзенаху Йогана Себастіана Баха хрестили, тут він відвідував латинську школу, тут він вперше познайомився зі світом музики. Родина Бахів, з якої вийшло понад 100 музикантів, довгий час визначала культурне життя міста. На органах міських церков упродовж 132-х років грали виключно представники цієї родини. Не дивно, що саме в Айзенаху розташований найстаріший у світі музей Баха, який було відкрито ще 1907-го року. В цьому музеї можна не тільки познайомитися з історичними документами, але побачити й старовинні інструменти 17-го - 18-го століття.

“Зазвичай на такі інструменти в музеях можна тільки дивитися. В музеї ж Баха в Айзенаху їх можна також почути. Власне, тому я сюди й приїхала”, - сказала одна з відвідувачів. З нагоди ювілейного року в музеї Баха організовано спеціальну виставку, для назви якої взяли цитату з дитячих спогадів великого композитора: “Мені доводилося бути старанним”. Говорить директор музею Баха Франціска Нойтвіґ:

“Баха сьогодні можна почути всюди. Його музика лунає з компакт-дисків в Азії, в Америці. Це глобальний феномен. Водночас це шанс для Айзенаха та інших міст у Тюрингії відкрити для суспільства те багатство, яким вони володіють”.

Підставою для відзначення 500-річчя родини Бахів слугувала перша згадка про неї в документах. Щоправда, такі документи не збереглися. 1504-й рік згадується тільки в листі Йогана Крістофа Баха, який було написано 1727-го року. Науковці ставлять під сумнів ювілей, оскільки посилання робиться не на історичні документи того часу, а на сумнівні генеалогічні дослідження. Незважаючи на такі суперечки, ювілей все ж таки святкується. Торгівці сувенірами в Айзенаху сподіваються, що цей рік буде для них особливо прибутковим.

“Цього року проводиться дуже багато заходів, пов’язаних з Бахом, і ми очкіуємо багато гостей також з інших країн - передусім із США та Японії”, - сказав Мелькольм Кроусер, власник сувенірного кіоску в Айзенаху.

До жовтня в місті майже щодня відбуватимуться ювілейні концерти, на яких виконуватиметься не тільки класична музика, але й джазові інтерпретації, організовуватимуться художні та документальні виставки, читання та доповіді. Навіть міські таксисти вирішили долучитися до святкування. В салонах їхніх машин тепер лунають композиції Баха.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG