Доступність посилання

ТОП новини

Українські заробітчани в Італії засуджують події у Мукачевому і хочуть голосувати на президентських виборах.


Мар’яна Драч

Прага, 10 травня 2004 року.

Мар’яна Драч

Українські заробітчани за кордоном гуртуються. У суботу, 8-го травня у Римі на свій Другий форум зібралися українці Італії. Про подію радіо “Свобода” детальніше розповів організатор форуму, виконувач обов''язків голови Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький.

Олесь Городецький

На форумі було винесено до обговорення два ключових питання. Перше – це українська еміграція, пропозиції до італійського уряду.

Друге питання – українці в Італії: втрата чи здобуток для України? Форум ухвалив резолюцію, яку адресував Президентові України, голові ВР та прем’єр-міністру.

Отже, головні моменти резолюції такі:

- забезпечити конституційне право всіх бажаючих громадян України проголосувати на виборах Президента України, відкривши необхідну кількість виїзних дільниць;

- пришвидшити підписання міждержавної угоди з урядом Італії щодо українських працівників в цій країні, захистові їхніх прав, регулювання так званої трудової квоти;

- дозволити консульському відділові посольства України в Італії та забезпечити технічно видання закордонних паспортів громадян України в разі їх втрати або виходу терміну дії всім без винятку громадянам України;

- переглянути тарифи за виконання нотаріальних дій консульським відділом посольства України в Італії та генеральним консульством в Мілані, зменшивши їх.

Мар’яна Драч

Все-таки, які головні підсумки форуму українських заробітчан? Українці в Італії – це втрата для України чи здобуток? Які Ваші особисті враження?

Олесь Городецький

Всі учасники форуму погодилися, що українці в Італії – це втрата для України, тому що давати свою працю і своє життя іншій державі, замість того, що це можна було зробити в своїй державі, це сумно, так легко сказавши.

Крім цього, я, перепрошую, я ще хотів додати, що форум українців в Італії різко засуджує антиконституційні дії, які мали місце під час виборів міста Мукачева, та вимагає покарати винних.

Вважаємо, що події такого плану ставлять під сумнів виконання законів в Україні, створюють негативний імідж України на міжнародній арені.

Це було прийнято як один з підпунктів резолюції. Основне питання, яке найбільше обговорювалося на форумі, це участь українців в Італії у виборах Президента України.

Мар’яна Драч

Чи Ви запрошували до участі у цьому форумі представників українського посольства в Італії? Тому що ця вимога збільшити кількість виборчих дільниць в українських посольствах і консульствах лунає вже тривалий час. Я знаю, що і раніше українські заробітчани зверталися з таким закликом до МЗС України. Чи була якась реакція з боку українських дипломатів?

Олесь Городецький

На жаль, в силу об’єктивних причин, консул України в Італії не зміг бути присутнім на форумі, він був присутнім вже на Святі Матері, де він мав виступ.

А ми просто з ним після форуму ще не зустрічалися, тому конкретно з ним це питання ще не обговорювалося.

Мар’яна Драч

Скажіть, будь ласка, хто приїхав на Ваш форум? Чи він був представницьким? Тому що ,за різними даними, в Італії нині працює від півмільйона до 800 тисяч українських заробітчан – такі цифри. Хто був на форумі, з яких регіонів Італії? Приблизно скільки Ви мали делегатів?

Олесь Городецький

На цей форум з’їхалося трошки менше делегатів, як на перший форум, було близько 50 представників з різних громад.

Також ми запросили пана Віктора Ющенка, на жаль, він не зміг бути особисто, але передав нам вітання на відео, що було продемонстроване, а також брав участь у форумі представник Світового конгресу українців.

Мар’яна Драч

А скажіть, будь ласка, якщо було 50 осіб, то чи можна це назвати представницьким форумом? Як їх обирали на цей форум?

Олесь Городецький

Якщо вважати, що це були люди, які представляли не одну людину, а цілі громади, то я вважаю, що можна вважати цей форум представницьким.

Ці справи, як форум, як Свято Матері, є надзвичайно важливими, на мою думку, тут в Італії, оскільки допомагають українцям відчути себе єдиними.

Мар’яна Драч

Пане Городецький, а як Ви потрапили до Італії? Кілька слів про себе. Як Ви там давно живете, що робите?

Олесь Городецький

Я живу недавно в Італії, я тут лише два роки. Зараз я закінчую навчання, займаюся громадською роботою, є головним редактором газети “Українські вісті”, членом редколегії часопису “До світла”, стараюсь чим можу допомогти громадській справі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG