Доступність посилання

ТОП новини

<font color="red">Бжезинський бачить Україну в ЄС можливо через десятиліття.</font>


Сергій Кисельов

Аудіозапис:

Брюссель, 14 травня 2004 року - На відміну від голови Європейської комісії, політолог Збіґнєв Бжезинський бачить перспективи вступу України до Європейського Союзу. Заяву ж Романо Проді політолог назвав типовим проявом європейської бюрократії. Бжезинський нагадав, що не так давно представники ЄС так само говорили і про держави Балтії.

У п''ятницю ввечері Бжезинський виступив із лекцією на тему "Україна і світ" у Києво-Могилянській академії. Він розпочав її з того, що дав оцінку ролі та місцю України в сучасному світі. Американський політолог cеред іншого сказав:

"Я вважаю незалежність України справді дуже важливою історичною подією, яка має надзвичайно велике історичне значення в міжнародному масштабі. Це спочатку не всі зрозуміли. Особливо на Заході. Зокрема в Сполучених Штатах Америки. Навіть зараз, з моєї точки зору, немає достатнього розуміння в світі саме міжнародного значення України. Слід підкреслити, ще раз і ще раз, що незалежна Україна по-новому визначила кордони, які існують Європі. І незалежна Україна трансформує Росію в національну державу. Це події надзвичайної ваги".

Пан Бжезинський звернув увагу слухачів, на те, що за 15 років незалежності Україна зуміла чимало досягти. Україна зуміла зберегти територіальну цілісність і уникнути конфліктів на міжетнічному ґрунті, попри Крим і Тузлу. Україна відмовилась від ядерної зброї. Економічне зростання України – найвище в Європі. Україна бере участь у встановленні миру в Іраку та на Балканах.

Разом із тим, на думку американського політолога, існують і серйозні проблеми, які Україна отримала у спадок від попереднього панування тут іноземних держав та комуністичного ярма. Це і корупція, і надто повільна демократизація та подолання наслідків господарювання чужинців, й інші негативні чинники.

Колишній радник з питань національної безпеки президента США Джиммі Картера закликав Україну не поспішати із нашвидкуруч підготовленими конституційними реформами, натомість докласти всіх зусиль, аби президентські вибори були і чесними, і прозорими. А також не втішати себе тим, що, можливо, в Росії ситуація ще гірша – за його словами, слід брати приклад і рівнятися на балтійські держави чи на ту ж таки Польщу.

Присутні на лекції звернули увагу й на пророцтво пана Бжезинського щодо геополітичних та економічних змін у світі. На думку американського політолога, якщо розвиткові людства нічого не заважатиме й не станеться глобальних змін, то років за десять перша п’ятірка провідних розвинених держав виглядатиме так. На першому місці США, потім Європейський Союз, до складу якого на той час увійдуть і Україна, і Туреччина, третє місце посяде Китай, далі йтимуть Японія та Індія.

І ще один прогноз. За словами американського політолога, уже на червневому саміті НАТО в Стамбулі одним із напрямків його роботи повинне стати створення реального плану дій Північноатлантичного альянсу щодо України.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG