Доступність посилання

ТОП новини

Відзначення 84-го дня народження Папи Римського у Польщі.


Володимир Павлів

18 травня виповнюється 84 роки Папі Римському – Іванові-Павлу Другому. Цю дату особливо урочисто відзначають на його історичній батьківщині – у Польщі. Урочисті Богослужіння, концерти, художні виставки відбудуться у багатьох польських містах. Однак найгучніше це свято відзначатимуть у тих містах Польщі, які найбільше пов”язані з іменем великого земляка.

Містами, які найтісніше пов”язані з ім”ям Папи Римського у Польщі, традиційно вважаються Краків, звідки кардинал Войтила перейшов на апостольський престол, і маленьке містечко Вадовіце, де він народився і виріс. У цих містах щороку відзначають і дні народження Івана-Павла Другого, і річниці його понтифікату, тобто дня посвячення на Папу Римського.

Упродовж останніх кількох років Краків синхронізує свої відзначення із Ватиканом чи іншими містами Італії. Так було і цього року, коли презентація нової книжки Папи Римського “Встаньте і ходімо” відбувалася у вівторок паралельно у Кракові та Мілані.

У вівторок до рідного міста Кароля Войтили з”їхалися тисячі учнів зі шкіл, що носять його ім”я, з усієї Польщі. Місцеві ж мешканці влаштували цілоденне святкування, котре завершилося виступом зведеного духового оркестру, до складу котрого увійшли колективи із сорока пожежних частин з різних польських міст – всього півтори тисячі музикантів.

Не менш урочисто цього року святкувала і Варшава, адже 84-та річниця народження Івана-Павла Другого збіглась з 25-літтям його першого виступу у цьому місті, коли Папа Римський , поляк, сказав пророчі для поляків слова: “Нехай зійде Дух Твій і оновиться обличчя землі – цієї землі” . У вівторок на цьому ж місці, тобто на площі Пілсудського, відбувся величезний концерт, за участю популярних артистів естради, дитячих колективів та виконавців музики хіп-хоп. На величезному теле-бімі висвітлювалися фотографії із важливих, зворушливих, драматичних та веселих моментів всього понтифікату Івана-Павла Другого. За посередництвом публічного телебачення цей кронцерт могла побачити вся Польща. Як переконували організатори концерту, його міг подивитися і сам ювіляр.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG