Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Віктора Черномирдіна з Віктором Ющенком — причини і наслідки.


Сергій Кисельов

Аудіозапис:

Київ, 14 червня 2004 - У п''ятницю лідер "Нашої України" Віктор Ющенко бачився з послом Росії в Україні Віктором Черномирдіним. Зустріч тривала протягом чотирьох годин. Офіційна версія — політик і дипломат обговорювали російсько–українські відносини. Але існує ще й версія неофіційна.

Востаннє російський посол в Україні так ґрунтовно спілкувався з лідером "Нашої України" наприкінці квітня 2002 року — невдовзі по закінченні парламентських виборів. Напередодні президентських виборів в Україні цей діалог продовжився. Як подейкують у депутатських колах опозиції, реального претендента на перемогу на президентських виборах запросили на російські "оглядини". Інтрига посилюється й заявою російського політолога Станiслава Бєлковського. Під час візиту до Києва він заявив, що попри перестороги президента Росії Владимира Путіна щодо президентства Віктора Ющенка, дехто з російських олігархів вважає, що при Ющенкові російський бізнес в Україні розвиватиметься успішніше, аніж, наприклад, при Януковичі.

Ну, а що з цього приводу думають українські політологи? Ось як в інтерв’ю для радіо "Свобода" прокоментував 4–годинну зустріч Віктора Ющенка з Віктором Черномирдіним директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов: "Росія, як на мою думку, дуже серйозно зараз розглядає як варіант можливу перемогу в президентському марафоні кандидата від опозиції, зокрема, Віктора Ющенка. Про всяк випадок наводяться мости–контакти. Думаю, що в даному випадку для Чорномирдіна і для російської сторони було важливо почути гарантії для розвитку бізнесу в Україні у випадку, якщо Ющенко переможе на президентських виборах у жовтні 2004 року", — зауважив український політолог Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій.

Інший український політолог Кость Бондаренко в інтерв’ю для радіо "Свобода" так окреслив ситуацію з майбутніми президентськими виборами й інтересом Москви до одного з кандидатів Віктора Ющенка — попри те, що лідер "Нашої України" вважається політиком прозахідним, а не проросійським: "Насправді Віктор Ющенко нічим не відрізняється від інших політиків у плані російської заангажованості чи участі у російській політиці, в проросійському векторі. Реально, якщо оцінити діяльність усіх прем’єр–міністрів, то Віктор Ющенко був один із найбільш проросійських політиків. Принаймні найбільш широко двері для російського капіталу, для російських транснаціональних корпорацій були відкриті саме в 2000 році, після президентських виборів 1999 року, у той час, коли прем’єр–міністром був Віктор Ющенко. Віктор Ющенко також очолював один із інститутів українсько–російських стосунків, яких у нас зараз з’явилося чимало. І Віктор Ющенко неодноразово заявляв, що необхідно підтримувати добросусідські зв’язки із Російською Федерацією. Тепер я не бачу жодних перешкод на тому шляху, аби Віктора Ющенка підтримували в Росії. Росія надто меркантильно і надто прагматично ставиться до України і до українських президентських виборів. І вона одночасно робитиме ставку на всіх українських кандидатів, допомагаючи одночасно всім, у тому числі й Віктору Ющенку. Для того, щоб після перемоги одного з кандидатів прийти, поплескати по плечу і сказати: ну, це ж завдяки нам ти став президентом", — додав український політолог Кость Бондаренко.

До речі, у вівторок прем’єр–міністр України Віктор Янукович, який також є реальним кандидатом у переможці на президентських виборах, відправляється з робочим візитом до Санкт–Петербурга — на міжнародний економічний форум.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG