Доступність посилання

ТОП новини

Іракці люблять Андрія Шевченка і недолюблюють американську адміністрацію: українець, який 9 місяців пропрацював в Іраку.


Мар’яна Драч

Прага, 28 червня 2004 року.

Мар`яна Драч

Цього понеділка, на два дні раніше запланованого терміну, тимчасова коаліційна адміністрація передала владу в Іраку перехідному урядові. Виступаючи на іракському телебаченні у Багдаді, американський адміністратор Пол Бремер заявив:

"Наші солдати прийшли до Іраку лише, щоб усунути тирана, допомогти відновити країну і підтримувати порядок доти, доки ви не зробите це самі. Вони нічого не хочуть за це. Наші солдати залишатимуться так довго, як цього забажає іракський уряд. І коли вони підуть, то візьмуть зі собою лише загиблих."

Передача влади в Іраку - це знакова міжнародна подія, яка може вплинути й інтереси України, яка має в Іраку свої війська та претендує на іракські контракти. Сьогодні гість програми "Україна і світ" - українець, який 9 місяців пропрацював в Іраку у складі тимчасової коаліційної адміністрації. З вересня минулого року по грудень Вадим Нанинець був помічником Сергія Ханенка, представника уряду України у Центральній адміністрації Іраку в Багдаді. А з грудня по травень цього року Вадим Нанинець працював у місті ель-Хілла в регіональний адміністрації Центр-Південь, яка координує роботу шести іракських провінцій (включно з провінцією Васіт, де дислоковано український контингент).

Чи багато ще українців, які мають такий досвід?

Вадим Нанинець

В принципі, я був єдиний від України, який там працював, крім двох офіцерів зв''язку від 5-ої бригади і від контингенту. Справа в тому, що адміністрація в місті ель-Хілла оголосила біля двадцяти вакансій для цивільних українських спеціалістів. Але оскільки в законі про миротворчу операцію перебування українських спеціалістів в Іраку не передбачалася, то я був один. І це було внутрішнє рішення в Багдаді прийняте.

Мар`яна Драч

Ви займалися пошуком контрактів в Іраку для українських фірм. Що Вам вдалося зробити?

Вадим Нанинець

При цих порядках, які там були, то Україні взагалі не світило нічого. Там ніхто не добився ніяких контрактів. Навіть польська сторона (ми найближчі союзники-партнери, і от в Іраку, ми безпосередньо підпорядковані польському командуванню) ґрунтовніше підготувалася до цієї місії і з політичної точки зору.

Буде достатньо назвати Марека Бєлку. Це колишній міністр фінансів Польщі, а зараз він прем’єр-міністр. От про що йде мова, який калібр польська сторона ввела у бій. Єдиний контракт, який він одержав, то це на поставку трансформаторів приблизно на 600 тисяч доларів.

Мар’яна Драч

Так. Але, з іншого боку, відомо, що Україна братиме участь в оснащенні іракської армії. Вона буде підрядником фірми “Ангам”. Про цей контракт якраз говорять в Києві, як про перший контракт, який Україна отримала в Іраку.

Вадим Нанинець

Розумієте, немає ніякої заслуги самої України. Це внутрішня справа американців, яким сподобалася українська компанія.

Мар’яна Драч

Справа в тому, що офіційні особи у Києві нічого не говорять про українські компанії, які братимуть участь в цьому контракті, кажуть, що це комерційна таємниця. Тому, якщо Вам відомо щось більше про це, то, будь ласка, розкажіть нашим слухачам.

Вадим Нанинець

Мені відомо не набагато більше, ніж Вам. Справа в тому, що корінь зла – це політика самої коаліційної адміністрації. За цілий рік коаліційна адміністрація не відремонтувала жодного базового об’єкта, в першу чергу, це водопостачання і каналізація. Кожне місто в Центрально-південному регіоні, грубо кажучи, смердить, тому що за рік там не відремонтували каналізацію.

Населення Центрально-південного регіону, де я працював, погано забезпечено чистою питною водою. Про це мова йшла на початку весни, але справа в тому, що тимчасова коаліційна адміністрація у реґіоні мала право запускати проекти до 200 тисяч доларів. Все, що більше запускали через project management office в Багдаді, який мав право тратити великі кошти.

Мар’яна Драч

Що має змінитися для того, щоб Україна змогла брати активнішу участь у відбудові Іраку?

Вадим Нанинець

Тут потрібен законний іракський уряд, який може давати гарантії, брати на себе відповідальність та оперувати певними фінансовими коштами одержаними від нафти. Це в першу чергу.

Тому сама коаліційна адміністрація абсолютно неспроможна забезпечити будь-який поступальний розвиток. Все це було латання дірок.

Мар’яна Драч

А от оце нинішнє рішення, тому що сьогодні суверенітет Іраку офіційно передали перехідному урядові цієї країни. Безперечно, що ще триватиме певний час, щоб іракці повністю взяли відповідальність за свою державу. Чи Ви вважаєте, що це допоможе Україні?

Вадим Нанинець

Сьогоднішня передача влади – це піар-акція чистої води. Ключове питання - це присутність іноземних військ. Якщо новий уряд немає абсолютно жодних повноважень по координації їхньої діяльності, то про ніякий суверенітет не може йти мови.

Тут передумова – це проблема безпеки. Ця хвиля терору і насилля говорить про те, що Іраку необхідно відновлювати роботу спецслужб.

Мар’яна Драч

Ви працювали в Іраку довший час. Що загалом іракці знають про Україну, яка в них перша реакція на слова “Я українець”?

Вадим Нанинець

Коли я жив в Багдаді, то виходиш на вулицю, ловиш таксі, тебе питають: “Чи ти з Росії?” Кажеш, що ти з України. “А, Андрій Шевченко, ми знаємо”.

До українців було нормальне ставлення завдяки радянській спадщині. Радянський Союз посилав цивільних спеціалістів: інженерів, лікарів, викладачів, максимум – військових радників.

Мар’яна Драч

Я перепрошую, але Андрій Шевченко – це вже здобуток не Радянського Союзу, а України.

Вадим Нанинець

Це єдине, що вони знають про Україну. Про Шевченка вони знають, тому що вони всі поголовно люблять футбол.

Так от, Україна не подбала про цивільних спеціалістів. Туди не послали жодного інженера, доктора, іншого спеціаліста. У нас в законі написано 1800 військовослужбовців, хоча чорнила б вистачило б дописати і цивільних спеціалістів.

Мар’яна Драч

А от Ви вирішили повернутися в Україну. Чому Ви не залишилися там довше?

Вадим Нанинець

Там довше вже не було смислу. До квітня ми там намагалися просунути хоч якісь проекти. Йшла мова про ту ж каналізацію і водопровід. Це вже перейшло в фазу практичних переговорів з представниками компаній, які були зацікавлені в польовій розвідці. Але от почалася війна з квітня місяця, повстання. І в стані бойових дій про це вже ніхто не вів мову. Просто не було смислу мого перебування. І в першу чергу, це питання безпеки.

Мар’яна Драч

А який Ваш прогноз? Як там будуть розгортатися події далі?

Вадим Нанинець

Принаймні зараз туди спішити нема чого і нема за чим. Поки звідти не підуть коаліційні війська і поки іракці між собою не почнуть домовлятися, то це буде Сомалі – непідконтрольна нікому територія.

Мар’яна Драч

Є й думки інших експертів, які вважають, що якщо завтра вивести звідти міжнародні війська, то там буде ще гарячіше і буде ще більше крові.

Вадим Нанинець

Корінь всього зла, то це не наявність солдат. Бо солдати для американської влади це просто чесні кочегари на “Титаніку”. От вони там кочегарять, кидають вугілля, а їх капітан веде на айсберги. От Пол Бремер привів цю коаліційну адміністрацію на айсберг. Він зараз тихенько зібрав валізи і відбув у Штати, але все інше будуть розхлябувати далі солдати.

Коли ми приїхали тільки в Ірак, ми говорили з іракцями. Вони кажуть, що от ми чекали, що прийде звільнення, ми вважали, що почнеться нормальний бізнес. Але в такий спосіб, як це робила коаліційна адміністрація, то зараз 80% іракців її просто ненавидять.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG