Доступність посилання

ТОП новини

Тиск на Арафата посилюється, Шарон закликає євреїв Франції перебратися до Ізраїлю через антисемітизм.


Ольга Буряк

Прага, 19 липня 2004 – Політична криза у палестинські автономії. Палестинський лідер Ясир Арафат, намагаючись послабити напруження у смузі Газа, знову повернув на посаду керівника своєї служб безпеки генерала Абделя Разека Маджайду. Політична криза виникла два дні тому після того, як Арафат вирішив, що службою безпеки керуватиме його племінник. Це рішення призвело до сутичок між бойовиками "Бригади мучеників аль-Акси" із силами безпеки.

У Арафата кепські справи : найближчим часом йому доведеться розібратися ще з однією проблемою - можливою відставкою прем’єр-міністра автономії Ахмеда Курея. А поки у Палестині розбираються із кадровими призначеннями, ізраїльський прем’єр-міністр Аріель Шарон заявив, що усім євреям Франції слід перебратися до Ізраїлю, щоб уникнути антисемітських нападів. З чим пов’язаний гострий випад Шарона проти Франції?

Прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон на засіданні Американської єврейської асоціації в Єрусалимі у неділю закликав французьких євреїв негайно їхати до Ізраїлю і рятуватися (цитую Шарона) від "найдикішого антисемітизму".

Ось буквально що сказав ізраїльський прем’єр: "Я мушу сказати, що французький уряд бореться з антисемітизмом. Але, загалом, якби мої побратими у Франції запитали в мене поради, я порадив би їм лише одне : переїжджайте до Ізраїлю чим швидше. Це я говорю усім євреям світу, але щодо Франції, я думаю, це просто необхідність і вони просто повинні переїхати, і негайно".

Аріель Шарон не зупинився на цьому і почав звинувачувати 5 - мільйонну мусульманську громаду Франції у поширенні антиізраїльських настроїв. Цікаво, що заяви Шарона випадково збіглися в часі із офіційними церемоніями французького уряду, присвяченими 62-ій річниці арешту десятків тисяч євреїв під час фашистської окупації Франції. Тому, напевно, реакція французького уряду була миттєвою.

Уряд Франції разом із єврейською громадою країни засудили заяву ізраїльського прем’єра. Офіційний Париж вимагав від Ізраїлю пояснень, а єврейські лідери Франції закликали Шарона не втручатися у справи понад півмільйонної громади. Вони припускають, що Шарона просто неправильно поінформували про стан справ євреїв у Франції.

Голова Міжнародної Ліги проти расизму й антисемітизму Патрік Ґогбер (Patrick Gaubert) виступаючи по 2-му французькому телеканалу заявив, що такі заяви розпалюють міжетнічну й міжрелігійну ворожнечу. "Ця заява не сприятиме встановленню спокою й примиренню, які нам так потрібні. Тому я гадаю, панові Шарону слід було порадити краще промовчати".

Опозиційна соціалістична партія Франції звинуватила ізраїльського лідера у тому, що він зробив козлів відпущення із французьких мусульман за останні антисемітські напади. Щоправда, останні дані французького міністерства внутрішніх справ засвідчили зростання кількості нападів на євреїв у порівнянні з минулим роком. Але та ж статистика каже і про посилення нападів на мусульман.

Сьогодні прем’єр Ізраїлю сказав, що його не так зрозуміли, а Ізраїль оприлюднив статистику, за якою кількість євреїв, що емігрували до Ізраїлю з Франції різко збільшилася за останні кілька років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG