Доступність посилання

ТОП новини

Один мiльйон тонн видобутого вугiлля в Українi коштує життя в середньому 3,5 гiрникiв.


Марина Пирожук

Київ, 20 липня 2004 - Тіла 31 гірника, які загинули внаслідок вибуху метану на шахті “Краснолиманська” у Донецькій області піднято на поверхню. 12 гірників встигли вибратися з шахти самостійно, а 5 –х гірників досі шукають. Загалом під час аварії на шахті працювало 48 осіб. Як повідомили Радіо”Свобода” у прес-службі шахти, рятувальні підрозділи продовжують гасити пожежу. Пошук гірників, які залишилися в шахті ускладнений через високу температуру та концентрацію чадного газу.

На місці трагедії працює 54 відділення рятувальних загонів міністерства палива та енергетики. Урядова комісія на чолі з віце-прем’єром Андрієм Клюєвим з’ясовує обставини трагедії. Сьогодні на місце катастрофи прибув також прем’єр Віктор Янукович.

Лідер профспілки гірників України вугільної компанії “Краснолиманська” Леонід Кожух каже, що такої аварії не сталося б, якби були належні правила безпеки, і якби гірники не змушені були за будь-яку ціну заробляти собі на життя. За його словами, усі загиблі молоді чоловіки, найстаршому з них 34 роки..

Леонід Кожух: "Важко зараз у цьому регіоні. Безумовно, потрібно виконання всіх правил безпеки, починаючи від спуску в шахту і закінчуючи виїмкою вугілля. Потрібно також припинити заклики: мільйони, мільйони мільйони, бо за цим стоїть життя. Потрібно відкинути це все. Бо ті, хто до цього закликає, вони у хороших кабінетах сидять, а раби виконують і страждають. Найголовніше – це безпека. Головна причина зараз – це людський фактор – змушування людей давати мільйони тонн вугілля. Хоча воно і потрібно країні, але я не думаю, що воно потрібне такою ціною. Все зводиться до простого робочого - він ставиться в умови, не буде у тебе вугілля, не буде зарплати".

Леонід Кожух каже, що у переважної більшості загиблих гірників залишилися маленькі діти. За даними прес-служби Кабміну, урядова комісія визначила допомогу родинам загиблих у розмірі 5 річних зарплат гірника. Наразі Кабiнет мiнiстрiв вже видiлив 2,5 млн. грн. з резервного фонду держбюджету. Нагадаємо, що аварія на шахті "Краснолиманська" сталася учора увечері. Ця шахта вважалася однiєю з благополучних пiдприємств. У 2003 роцi на шахтi видобули близько 2,4 млн. тонн вугiлля.

З початку року на шахтах України загинули понад 100 гiрникiв, Один мiльйон тонн видобутого вугiлля в Українi, за даними фахівців, коштує життя в середньому 3,5 гiрникiв. Донецька обласна рада оголосила дні жалоби в зв''язку з загибеллю гірників на шахті "Краснолиманська".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG