Доступність посилання

ТОП новини

Ньюйорківці сприймають небезпеку спокійно.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 3 серпня 2004 - Попри оголошений стан тривоги, ньюйорківці працюють і розважаються , як завжди.

“Ми не повинні панікувати, довідавшись, що купка ісламських горлорізів загрожує нам терористичними актами”, - заявив мер Нью-Йорка Майкл Блумберг. Він закликав усіх мешканців великого міста працювати й розважатися, як завжди, жити нормальним життям, наголосивши, що стан тривоги – це не стан страху. Так ми й живемо нині. Люди заповнюють ресторани й кав”ярні, стоять під гарячим серпневим сонцем у довжелезній черзі на виставку картин і скульптур Модільяні в Єврейському музеї, сидять у своїх офісах, ввечері на Бродвеї, у театральних кварталах важко протиснутися: скрізь юрби туристів.

Вперше за три роки відновлений доступ до статуї Свободи на острові Еліс-Айленд у нью-йоркській гавані. Після ісламських терактів 11 вересня 2001-го року цей пам”ятник був закритий і весь цей час його ремонтували, оновлювали і впроваджували нові заходи безпеки. Але за всієї незмінності нормального життєвого ритму Нью-Йорк все ж таки помітно змінився. Озброєні автоматами поліцейські у чорній уніформі спецпідрозділів СВАТ охороняють будинки, національні пам”ятники, урядові будівлі, тунелі й мости, станції метрополітену.

Закрили для вантажівок тунель Голанд, що проходить під Гудзоном, зв”язуючи Нью-Йорк зі штатом Нью-Джерсі. Цей тунель виходить на поверхню в нижньому Мангеттені, неподалік Уолл-стріт, а там, як відомо, стоїть один із символів Америки – фондова біржа, історичний будинок, обраний як мішень ісламськими терористами. Тим не менше, службовці біржі вийшли на роботу як завжди. Та й туристи, як звичайно, фотографуються на тлі статуї Джорджа Вашингтона, що стоїть перед фронтоном.

Симона Круз, яка працює на біржі, каже : “Настрій

трохи змінився. Трохи нервуємо, але не дуже”. На запитання, чи вона не думала взяти відпустку на день чи два, Сімона Круз каже:

“Нічого подібного, це не варіант. Мої сестри, щоправда, намовляли мене, але це не варіант” .

“А за яких обставин Ви б залишилися вдома?”

“Добре запитання. Не знаю. О, Боже, я роблю так, як мій інстинкт підказує”.

“ І що ж Вам підказує Ваш інстинкт?”

“Мій інстинкт сказав мені йти на роботу”,- відповіла Сімона Круз.

Те саме підказує інстинкт усім нью-йорківцям : жити нормальним життям, попри всі загрози й погрози.

“Ми – відкрите суспільство і залишимося відкритим суспільством. Якби ми впровадили драконівські заходи, подібно до авторитарних режимів, це означало б, що терористи перемогли”, - сказав Чарльз Шумер, сенатор від штату Нью-Йорк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG