Доступність посилання

ТОП новини

Роль Верховної Ради у президентській передвиборчій кампанії.


Василь Зілгалов Гості: Павло Мовчан - заступник голови Української всесвітньої координаційної ради, депутат, Голова Всеукраїнського товариства “Просвіта”; Олександр Дергачов – політолог.











Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 22 вересня 2004 року.

Василь Зілгалов

Добрий вечір, шановні слухачі!

У прямому ефірі “Вечірня Свобода”.

У Празі ведучий Василь Зілгалов.

Сьогодні найбільше уваги в Україні привертає до себе Верховна Рада. Виглядає так, що парламент чомусь не виправдовує довір’я, яке йому планувала саме у цей час українська влада.

Пам’ятаєте, як ще підчас Олімпіади у Атенах Леонід Кучма, фактично, без сумніву прогнозував ухвалення у вересні Верховною Радою доленосних нібито для України рішень.

Але сьогодні вже і вересень закінчується, а український парламент ухвалює щось не те, як здається багатьом провладним депутатам. Зокрема – три фракції більшості - СДПУ(о), “Регіони України”, “Трудова Україна” почали навіть блокувати роботу Верховної Ради, що мало місце сьогодні.

Президент України сьогодні у Павлограді заявив, що щось там комусь прищемили, маючи на увазі якісь інтереси у ВР, тому коаліція нібито розпалася.

Що ж прищемили і кого прищемили і що відбувається в парламенті нині, яку роль він може відіграти у розвитку політичних подій найближчих тижнів?

Якраз про це ми дискутуватимемо сьогодні з гостями “Вечірньої Свободи”: Павло Мовчан, заступник голови Української всесвітньої координаційної ради, народний депутат, Голова Всеукраїнського товариства “Просвіта”; Олександр Дергачов, політолог, редактор Інтернет - видання “Прозора політика”.

Телефон київської студії: 490 –29 – 05, код Києва 044

Я хочу говорити про ВР, про те що там відбувається. Сьогодні впродовж дня спікер ВР Володимир Литвин давав кілька таких надзвичайно гострих оцінок стосовно того, що відбувається у ВР. Він, зокрема, сказав цитую: “мене ця дикість дивує. Не можу зрозуміти, що відбувається, нема логіки”. Потім далі Володимир Литвин, цитую: “хочуть поставити парламент на коліна”. І вкінці дня Литвин сказав: “я не бачу блокування роботи парламенту. Парламент як працював, так і працює” - сказав він.

Виникає запитання, що ж відбувається у стінах ВР? Можливо вона почала працювати не в тому напрямку, як дехто передбачав, планував. Бо створення депутатської комісії щодо розслідування випадку з отруєнням одного з кандидатів у президенти Ющенка, а також початок роботи парламентської тимчасової комісії з моніторингу виборів президента.

Все це викликало такі реакції, що, наприклад, сьогодні три фракції більшості: СДПУ(о), “Регіони”, “Трудова Україна” навіть намагалися блокувати роботу ВР.

Що могло статися таке системне, які системні зміни там відбулися, що це викликало такий підвищений інтерес з боку Президента і також спостерігачів?

Я насамперед звертаюся з цим питанням до нашого шановного політолога пана Дергачова. Пане Дергачов, чому такий шум, такий ажіотаж довкола роботи ВР сьогодні?

Олександр Дергачов

Верховна Рада перебуває в стадії певного внутрішнього трансформування. Вона звільнилася частково принаймні від такого системного тиску і частина депутатів значна, причому, мабуть, почала відроджуватись до самостійного політичного життя.

Дехто, на наших очах за Чеховим вичавлює з себе по-краплині раба. І одне хоча б почуття власної гідності, яке повернулося до деяких депутатів, воно сьогодні спричиняє той процес, який є більш цікавим і глибоким, ніж зіткнення бізнесових інтересів, які теж є.

Ми бачимо, як частина тих, хто декларував, що припиняє свою співпрацю з більшістю, повертається до неї. Це якраз ознаки того, що був торг, були якісь результати і це буде продовжуватись. Але більшає тих, хто дає політичну оцінку тому, що відбувається. І парламентарії сьогодні більш готові до того, щоб відстоювати саму ідею парламентаризму незалежної влади. І якщо говорити більш конкретно, то, мабуть, сьогодні вже стає помітним не тільки неможливість використовувати оточенню Президента, парламент в своїх інтересах, а й просто контролювати той процес, який сьогодні скоріше свідчить про кращі аргументи в опозиції.

Опозиції є що сказати, і трибуна парламенту є дуже важливою для того, щоб частково нівелювати монополію влади на електронні засоби масової інформації.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Дергачов. Пане Мовчан, сьогодні Президент України Леонід Кучма у Павлограді сказав, що якщо порахувати всі пільги в нашому законодавстві, потрібно кілька бюджетів. “Ми багато проблем не вирішуємо, а тільки загострюємо. Сьогодні такі революційні настрої у ВР, що нехай заспокояться”.

Що це, які революційні настрої? Чому Кучма намагається заспокоювати парламент сьогодні?

Павло Мовчан

Я думаю, що це зумовлене одним, що один із варіантів, який був запропонований в розв’язок політичних і економічних, не здійснюється, тому відповідні рефлексії не лише трьох фракцій, про які Ви сказали, а й самого Президента. Тепер будемо говорити, що торги, які тривали, вони продовжуються.

Очевидно, ми побачимо, як будуть поступово дорожчати: хтось щось виторгував. Сьогодні відбулася зустріч прем’єр-міністра з так званою більшістю. Більшості, як ми розуміємо, немає, але вони продовжують її називати і казати, що це формальна більшість. Тому що формальних ознак розпаду немає, як наполягає на тому Степан Гавриш, нібито, всі мали якісь індивідуальні зобов’язання перед загальною кількістю так званої більшості.

І тому будь-які соціальні проблеми, які будуть обговорюватись у ВР, будуть відповідним чином від коментований, бо побачили, що парламент дієздатний без трьох фракцій, які передоксальним чином і це відзначив Володимир Михайлович Литвин.

Не голосують, не беруть участі у роботі й обговоренні тих законопроектів, які ж ініціювала так звана більшість. Наприклад, учора, бо це два дні триває таке блокування. Були законопроекти, які винесені були Раїсою Богатирьовою, які стосувалися виключно сфери медичної. І ми самі голосували, самі приймали, ну погодьтеся, це абсурдно, автори проектів - вони відсутні. Автори проектів не беруть участі, автори проектів більше того ігнорують і все, що натякав Президент на певні пільги, то воно очевидно стосуватиметься того, як будуть рефлектувать, я кажу рефлектувать на бюджет. Адже ми завтра будимо знайомитися із бюджетом наступного року.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Мовчан. Я хочу навести цитату, якраз аудіо-цитату сьогоднішніх оцінок Леоніда Кучми якраз, що він сказав у Павлограді, зокрема, про події, які відбуваються у парламенті. Давайте послухаємо коротку репліку Леоніда Даниловича Кучми.

Леонід Кучма

Як когось прищемило, вибачте, за щось я маю, на увазі, насамперед в інтересі комерційні, і так зразу нема коаліцій.

Василь Зілгалов

Пане Дергачов, як Ви вважаєте чи не відкриває якийсь секрет Леонід Кучма, щодо того, що відбувається якраз у стінах ВР, цими словами?

Олександр Дергачов

Це вже не секрет і досить давно, і скоріше реакція Президента, ну вона така необґрунтована і непідготовлена. Хоча він же і декларував кілька тижнів тому, що йому майже байдуже, що там будуть робити кандидати. Сьогодні все ж таки він реагує дещо нервово і абсолютно невідомо, що ж він хоче довести і на що сподівається.

Я думаю, що він просто втрачає вже орієнтири, політичні у динамічному процесі. Його реакція, звичайно, дуже цікава, симптоматична, але навряд чи за нею можна угледіти якусь стратегію.

Павло Мовчан

Стратегій немає, а є просто оцінка. Дійсно, президент підтвердив, що більшість формувалася виключно на бізнесових інтересах, інтересів суспільних там не проглядається, і тому, що комусь прищемили, повертають, тобто відпустили, якщо прищемили за одне місце, то наступного разу прищемлять за інше.

Але страх і параліч минає, а тому ми маємо той процес, який є логічним: не можна тримати на страхові всю націю, не можна тримати на страхові парламент, не можна навіть частину сегментів. Рано чи пізно люди звільняються від цього. Тому симптоматика наявна.

Президент сказав про те, що повернуть. Так, вчора сказали про те, що братам Ярославським повертають це, їхні інтереси враховані. А це ж ви самі розумієте, що є розрахунком, бюджетом, інтересами, приватизацією, всім тим, що сьогодні має місце у економічному і політичному житті України, тому прозорі слова президента про те, що прищемили - відпустимо.

Це свідчення того, які механізми діяли тоді, коли формували цю більшість, коли залишали лави “НУ” бізнесмени. Ми знаємо, що чинили з ними, ми знаємо, чому вони робили так, і чому вони змушені були повертатися чи не повертатися, а йти до так званої більшості, і чому вони будуть повертатися логічно у ту нішу, в якій вони бачать перспективу України, тобто до “НУ”, до Ющенка і до виключної перемоги Ющенка, тому що за тією логікою, за якою розвивається Україна, немає перспективи.

Василь Зілгалов

У нас є сьогоднішній аудіо-лист, ми його по телефону отримали від слухачки нашої, він вчительки, пані Сивенької. Я пропоную послухати цей лист.

Ганна Сивенька

Спасибі за нелегку працю і щиру правду. Прошу допомогти мені знайти купця, бо продаю телевізор, який зранку і до пізньої ночі верзе брехню про те, як тут в Україні добре Кучма з Януковичем господарюють, а про пенсіонерів як то вони дбають. А що балон газу тепер аж 72-і гривні коштує, та ціни підскочили, то чомусь завжди забувають сказати. Що лікарні і школи не ремонтуються, холодно в них – теж мовчать.

А як глянеш на їх перекошені очі з екрану та хребти в сторону Росії, то аж гидко.

Господи, як то ту брехню і всі муки витримати і дочекатися того щасливого дня, щоб ми вже, українці, обрали нашого сина України президентом. То ж хай і Бог пошле нам мудрість в день виборів.

І звертаюся до олігархів: купіть Януковичу орфографічний словничок, хай навчиться писати слова: “прем’єр”, “з любов’ю”, “професор”, а то стидно, що він ганьбить наші освітянські заклади.

Ганна Сивенька.

Василь Зілгалов

Шановні гості, чому Президент України знову повторювався сьогодні у Павлограді. Зокрема, він сказав: “Ми ведемо країну до катастрофи”. І далі повторився він за кілька місяців: “Це будуть найбрудніші вибори за всю історію незалежної України”.

В чому справа? Чому знову така страшна риторика лунає з вуст Президента України? Пане Дергачов?

Олександр Дергачов

Йому не вистачає підготовлених текстів, а він людина емоційна, а інколи відверта. Врешті, йому треба дати більше спокою, мабуть. Чому ми вже так до нього причепилися? Нехай готується до більш розважливого способу життя.

Павло Мовчан

Я думаю, що це було зумовлено одним. Є кілька варіантів. Є кілька сценаріїв. Один із них, очевидно, був розрахований на те, що гарантом нашої стабільності, бо це найбільш вживане слово, залишатиметься тільки Леонід Данилович. Це абсолютно зрозумілі речі, але з певного часу стало зрозумілим, що не буде він гарантом, а тому такі рефлексії.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Мовчан.

Так як у ВР буде обговорюватися бюджет, то чи насправді буде реальністю, що цей бюджет в якісь формі вже буде затверджений до виборів, до 31-го жовтня.

Ми отримуємо інформацію з Києва, нам люди нам кажуть, що навіть припинили ордер на квартири виписувати, видавати довідки, що у всіх державних установах (я вже не кажу про вищі державні установи) все зупинилося, всі чекають, якими будуть результати виборів. Чи не вплине це якраз і на обговорення бюджету у ВР?

Павло Мовчан

Перше, що я думаю, після того, як вже були роздані депутатам-мажоритарщикам від більшості всі пільги, розписані всі хабарі, економічні хабарі, на їхні округи, вони можуть назбирати відповідну кількість голосів для того, щоб цей бюджет схвалити. Це абсолютно реально.

Але йдеться про те, що життя продовжиться після виборів і після прийняття бюджету, воно буде мати місце у наступному році, все, що було обіцяно, є нічим іншим, як сказав І.С.Плющ, політичним хабарем. Це не є економічними розрахунками.

Можливо, якщо навіть і є, як нас запевняють, то той зріст економічний і те нарощування ВВП – це не є підставою того, щоб казати про те, що ми можемо, і ми мусимо збільшити видатки на соціальні проблеми, на освітянські, на медичні, що сьогодні робить прем’єр, їздячи по всій Україні від міста до міста – тільки суцільні обіцянки.

Це мені нагадує відомий анекдот про три листи. Коли один керівник успадковує підприємство і читає у шухляді перший лист: “Обіцяй все, що можеш”. Другий лист: “Кайся у всьому, що ти зробив”. А третій: “Пиши три листи”.

Так от, ця ситуація абсолютно адекватна до того, що має місце в анекдоті: обіцянки найвищі, а де економічні обґрунтування, де підстави для того, щоб збільшувати?

Ми знаємо, що це буде тільки доплата, можливо, до кінця року. А при інфляції, яка вже сьогодні стрімкою є, при падінні курсу гривні, при підвищені курсу долара, при тих цінах на енергоносії, при тому, що сьогодні відбувається на ринках, то ми ж бачимо, немає сліпців, що все це обернеться великими інфляціями, інфляційними процесами, які невідомо кому треба буде врегульовувати.

Навіть якщо переможе Віктор Андрійович (в чому я глибоко переконаний), то доведеться парламенту переглядати цей бюджет. Тому з усіх точок зору розгляд його треба переносити. Можна робити прицінки, можна оцінки робити, але в жодному разі його сьогодні не можна схвалювати при тих величинах, які закладені сьогодні в ньому.

Василь Зілгалов

Ми знаємо, що у ВР відбувся такий внутрішній конфлікт, одна з причин чому, я так зрозумів, почали блокувати роботу ВР три фракції проурядових була та, що була створена тимчасова комісія ВР з моніторингу виборів президента. Ця комісія сьогодні засідала вже, там вже обране її керівництво, і знову ж таки представники “Трудової України”, фракції СДПУ(О) не брали участі в роботі цієї комісії.

Ми знаємо, що напередодні Л.Кравчук, лідер фракції СДПУ(О), дуже гостро критикував роботу цієї комісії із моніторингу виборів президента.

У чому справа? Чому такий “сир-бор”? Чому така гострота навколо боротьби цієї комісії? Пане Дергачов?

Олександр Дергачов

Якщо в двох словах, то відповідь на поверхні. Ми бачимо, хто на якому боці грає, хто зацікавлений саме в тому, щоб не було відомо, як готуються вибори, щоб не було прозорості, і, мабуть, співвідношення сил в ЦВК є набагато чим вигідним для чинної влади, ніж співвідношення сил в комісії, яка створена парламентом, – будь-який додатковий орган дошкуляє.

Але є більш серйозне питання, і мене дуже дивують ризиковані для власного іміджу заяви дуже авторитетного і поважного депутата, екс-президента, пана Л.Кравчука, оскільки ми взагалі-то дуже далеко відхилися від того, що є таке парламент, і чим він має займатися. Ми весь час говоримо про законотворчу діяльність.

Вона надзвичайно важлива, безумовно, але брати тільки статистику, скільки розглядалося, скільки ухвалено в якому читанні, і так оцінювати роботу парламенту – це велика помилка. Особливо в нашій ситуації перехідного суспільства, коли борються дві тенденції: авторитарна і демократична головні функції парламенту представницькі і контрольні.

Ось тут весь час гальмується діяльність, будь-яка ініціатива гальмується свідомо. Законотворство хочуть регулювати, а те взагалі відмінити і дискредитувати. Натомість сьогодні саме і на часі така діяльність парламенту, тож її, мабуть, всіляко блокувати і на рівні окремих комісій, і на рівні пленарних засідань.

Василь Зілгалов

В нас є слухач. Ми надамо йому можливість висловити своє питання, а потім продовжимо.

Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір!

Василь Зілгалов

Будь ласка.

Слухач

Пане Мовчан, коротенько дайте відповідь. Сьогоднішня відставка Марчука – це Кучма не впевнений, що він може забезпечити солдатськими голосами на виборах Януковичу, чи як Ви думаєте? Тому що навіть солдат не хочуть відпускати у звільнення з армії.

Василь Зілгалов

Дякую Вам за запитання. Пане Мовчан, я хочу тільки додати, ми сьогодні напередодні говорили, що сам Марчук виступав, що у ВР це для нього було несподіванкою, що він відставлений із міністра.

Павло Мовчан

Абсолютно, бо я сьогодні домовлявся із Міністром оборони на п’ятницю вирішити одне дуже важливе питання, яке стосувалося загальнонаціональних інтересів.

І він мені чітко сказав, що п’ятниця, і назвав годину, коли. Тобто абсолютна несподіванка і для Євгена Кириловича, і для всіх інших.

Без сумніву, ми знаємо політика Марчука, як самостійного гравця, і я не думаю, що у цій розкладці Марчук вписувався у ті параметри, які заданий був. І нейтралізувати його необхідно було не тільки тими аргументами, які навів слухач, що це ж армія, це офіцери, що дає відповідні відсотки при голосуванні.

Я думаю, що загальна атмосфера суспільна така, що сьогодні військовики не будуть, маючи такі проблеми соціальні, голосувати за Януковича.

Я думаю, що після певних експертиз, після певних аналізів зрозуміли про те, що Марчук не забезпечує саме цієї ділянки, не кажучи про ті атаки, які впродовж 4 днів ми спостерігали на електронних ЗМІ в зв’язку з його резолюціями, підписами. Тобто сьогоднішня акція – це була підготовка раніше зроблена для того, щоб поставити крапку.

Логіка цілком зрозуміла, що, очевидно, буде знайдений “Білоконь”, який буде здійснювати жорстку політику на варіант, якщо доведеться визнати вибори не дійсними, не чинними, і доведеться застосовувати силу. Ось в чому суть, на мій погляд, тих змін, які відбулися сьогодні і свідками чого ми будемо далі.

Тобто розроблений ще один варіант. Взаємне поглинання Ющенко – Янукович, усунення не відбулося фізичного, вони прорахувалися, тепер іде зовсім інший варіант, в якому брав участь так би мовити мимохідь і Марчук.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Мовчан, я хотів би тільки запитати, бо Ви якраз зачепили тему отруєння. А чи не здається Вам, до речі, це сьогодні озвучили деякі представники опозиції, що люди, якщо це насправді так, злочинці, які здійснювали ці і спробу “Камаз”, і отруєння вже названо, і отруйну речовину – рецин, яку застосовувало КГБ, отруюючи, зокрема, болгарського дисидента Маркова.

Чи не здається Вам, що злочинці не зупиняться і вони будуть діяти ще брутальніше по відношенню до Ющенка і до опозиції, і використовуватимуть не лише рецин.

Павло Мовчан

Без сумніву, буде дуже багато провокацій, нам треба бути готовими до них. Але населення, яке не знає тих, хто буде голосувати, окрім тих чиновників, яких схиляють за Януковича, вони повинні зрозуміти, що сьогодні їх позбавляють будь-якого права на їхню думку, на їхнє майбутнє.

Народ усувається від цього, знімаючи Ющенка, фізично усуваючи, вбиваючи його, це зрозуміло - один був розрахунок. Але хто сьогодні був зацікавлений, щоб усунути Ющенка?

ФСБ російське зацікавлене? Зацікавлене. Янукович зацікавлений? Зацікавлений. Я навіть можу припустити, що ті, хто себе мислить реальними претендентами на це крісло серед великого списку 26-ти є пару осіб, які так само були зацікавлені у тому, щоб фізично усунути Ющенка.

Це треба збагнути, бо це серйозна проблема, яку вони розробили. Єдиний сьогодні реальний претендент на президентське місце – це людина, яка дійсно позначена і долею, і Богом. І вона вибрана народом уже сьогодні.

Перебуваючи серед багатьох виборців я не бачив тих, хто б голосував би за Януковича. Виключно всі вимагають, в глухому селі, на будь-якому ринкові, на будь-якому зрізі ми бачимо тільки прихильників Ющенка. І це вони добре всі розуміють і тому будуть застосовувати те, що Ви кажете.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Мовчан, і у нас є слухач, який має запитання до наших учасників дискусії. Добрий вечір.

Слухач

Олександр, місто Знаменка Кіровоградська область. У мене питання до пана Мовчана. Скажіть будь-ласка, якщо не дай Бог мафіозна кучмівська банда відправить Ющенка на той світ, то чи буде Янукович президентом? Яка тоді буде політична ситуація в Україні? Дякую.

Василь Зілгалов

Я хочу тільки доповнити слухача, і до вас обох звернутися. Щоб ви подумали, бо час втікає. Ситуація з кожним днем стає все напруженішою і напруженішою, чи не здається Вам, що 31 жовтня і до другого туру в Україні можуть відбутися такі події, які важко охарактеризувати двома словами.

Павло Мовчан

Очевидно, там є поліваріантність: якщо не станеться одного, то станеться інше. І вони заготовили ще один варіант, який можу припустити, що він після того, як визнають нечинними ці вибори, то можна подумати, кого сьогодні готують?

Не Янукович, не Ющенко, хто наступний? Не легко теж вирахувати, але я сьогодні не буду в ефірі давати свої прогнози, я б хотів, щоб ми цю тему залишили на пізніший час, але сьогодні я вже можу сказати, що і такий варіант пророблений.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Мовчан. Пане Дергачов, як Ви вважаєте, який Ваш прогноз розвитку подій?

Олександр Дергачов

Жодна стратегія не може бути здійснена послідовно, оскільки ситуація розвивається досить динамічно і не передбачувано, влада втратила контроль над суспільними політичними процесами попри величезні свої матеріальні можливості: інформаційні, адміністративні і таке інше.

Але вона теж не єдина, і коли ми кажемо про те, що може бути все, то дійсно слід підтвердити, що серед тих, хто втрачає після того, як піде на пенсію пан Кучма з позиції, є такі, хто не має реальних перспектив, вони собі їх не забезпечили у такому прозорому просторі, якщо згадувати про верховенство права. І вони можуть піти на все.

Але сподіваюсь, що і серед тих, хто сьогодні грає чи дограє на боці влади є люди набагато більш свідомі того, що потрібно Україні, як можна гармонізувати їх інтереси з груповими та їхніми національними.

Вони так чи інакше сьогодні мають вирішити для себе, 31 жовтня буде запізно, вони муситимуть виявити свою громадянську позицію трохи раніше.

Сподіваюсь, що подій буде дуже багато, прогнозувати дуже важко, але серед цих подій будуть не тільки такі драматичні і трагічні, я думаю, що для нас будуть і приємні сюрпризи.

Павло Мовчан

Я скажу одне на підтвердження: одного дня може статися так, що цю владу винесуть ногами вперед і хай влада готується до цього, вона не може зрозуміти про те, що стан суспільний зламати, залякати і довести до такого, де всі стають хробаками, не можливо сьогодні.

Всі добре орієнтуються в політичному житті. Хто є хто – всі прекрасно розуміють, і якщо влада буде так чинити, то вона просто буде самогубцем виглядати.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Мовчан, і я хочу на завершення Вас ще одне запитати. У ці дні, ми знаємо, що якраз, коли була спроба отруїти Ющенка, і коли ВР так би мовити вискочила з тої колії, яку їй прогнозували і готували у владі, відбулася зустріч Медведчука із президентом Росії. Як Ви вважаєте, це випадково чи ні? Пане Дергачов?

Олександр Дергачов

Звичайно ні, не випадково, мабуть, наш Президент, хоч і часто зустрічається з паном Путіним, не встигає все обговорити, і ось коло спілкування розширюється.

Думаю, що в Москві є великий головний біль з приводу наших виборів. І хоча для них Україна надзвичайно важлива, є ознаки того, що вони будуть діяти відносно прагматично, в економічній площині це проглядається сьогодні.

І не будуть спалювати за собою сьогодні мости, адже значення України буде великим і після осінніх виборів.

Павло Мовчан

На мій погляд, ці зустрічі і ці розмови, і потім нарікання про те, що хтось дуже великий тиск робить на Україну, зовнішній тиск, який впливає небачено, як сказав сьогодні Президент, то більш впливової сили іншої держави, аніж принаявність груп впливу в Україні, починаючи від Гельмана і Павловського, тих політтехнологів, які розробляли і розробляють провокації і все інше, немає, це російська сила дуже відчутна всюди.

І тому консультації, які відбуваються Медведчук – Путін , Медведчук – Медвєдєв – це не що інше, як просто узгодження спільних позицій щодо утримання України у сфері впливу Росії з єдиним варіантом, який влаштовує, не допустити Ющенка до влади.

Василь Зілгалов

Як це їм вдасться, пане Мовчан?

Павло Мовчан

Я не думаю, що це вдасться, я не думаю. У Росії є свої проблеми, які надзвичайно важливі, і в самого Путіна є свої проблеми. Якщо всемогутній союз розпався, то та напівтрухлява Росія, яка сьогодні є, вона не такою є загрозливою, якою ми її малюємо.

Ми уникнемо цього, бо люди усвідомлюють, що ми самі вирішуємо не спроста одним з найважливіших наголосів, який робить Віктор Андрійович, що ми самі вирішуємо свою долю, не покладаючись на Росію, на Європу, на Америку.

Це одне ключове гасло Віктора Андрійовича: ми самі вирішимо свою долю без Володимира Володимировича і без всіх інших дорадників.

Василь Зілгалов

Дякую, шановні гості, нагадаю, що сьогодні у гостях були Павло Мовчан, депутат ВР, голова всеукраїнського товариства “Просвіта”, Олександр Дергачов, відомий київський політолог.

Ми дякуємо слухачам за телефонні дзвінки за репліки, слухайте “Вечірню Свободу”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG