Доступність посилання

ТОП новини

Мельниченко виграв суд у Страсбурзі, але не поспішає в Україну.


Мар’яна Драч

Київ - Прага, 21 жовтня 2004 року.

Мар`яна Драч

Дехто з соціалістів у Верховній Раді заявив про готовність відмовитися від власного депутатського мандату на користь Миколи Мельниченка, який цього тижня виграв справу у міжнародному суді. Але чи хоче сам Мельниченко сісти в депутатське крісло і чи буде українська держава виконувати рішення Страсбурга?

Як ми вже повідомляли, Європейський суд у вівторок вирішив, що Україна порушила Європейську конвенцію з прав людини, коли відмовила Мельниченкові у праві бути обраним. Два роки тому Соціалістична партія висунула Мельниченка кандидатом депутати, але тоді Центрвиборчком відмовився його зареєструвати через те, що Мельниченко був далеко за межами України. У 2000-му році колишній охоронець Президента отримав статус біженця в Америці.

Але, як наголошують європейські судді, українські закони не вимагають від кандидатів у депутати постійно жити в Україні. До того ж офіційно Мельниченко залишався прописаним в Україні. Суд зобов’язав Украïну відновити права Мельниченка і виплатити йому 5 тисяч євро як відшкодування. До Європейського суду входять представники Франції, Угорщини, Кіпру, Румунії, Чехії, Грузії та України. Як пояснили радіо “Свобода” в Страсбурзі, українська держава має три місяці, щоб оскаржити таку постанову.

Рішення щодо Мельниченка можна прочитати на офіційному сайті Європейського суду в інтернеті, про нього повідомляла преса. Але офіційний Київ наразі не коментує вердикт Страсбурга. Кореспондент радіо “Свобода” Сергій Кисельов розпитував міністра юстиції України:

Олександр Лавринович

Ви знаєте, те, що друкується, я переконався по наших рішеннях, не просто далеко не завжди, а досить часто не співпадає. Тому до того часу, поки не прийдуть офіційні документи зі Страсбурга, я на цю тему розмовляти не буду.

Сергій Кисельов

Скажіть, будь ласка, коли вони мають бути?

Олександр Лавринович

Звичайно, це приходить десь протягом місяця після ухвалення рішення. Так як це було по попередніх рішеннях, які до нас надходили.

Сергій Кисельов

Якщо, скажімо, гіпотетично уявити собі, що рішення, те, що друкувалося ...

Олександр Лавринович

Я не можу коментувати гіпотези і давати гіпотетичні коментарі. Я можу вам говорити конкретні речі щодо конкретних рішень.

Сергій Кисельов

Але Україна має виконати рішення Страсбурзького суду?

Олександр Лавринович

До сьогоднішнього дня всі 100% рішень Європейського суду з прав людини Україною виконувались.

Мар`яна Драч

На останніх виборах до Верховної Ради Мельниченко був 15-им у списку Соціалістичної партії, і це означає, що він міг би стати депутатом, якби його зареєстрували. Це було два роки тому. А як сам Микола Мельничеко тепер оцінює рішення Європейського суду і чи бачить якість можливості для повернення в Україну? Про це його запитала наша колега Ірина Халупа.

Микола Мельниченко

Повернення в Україну при Кучмі ... Рішення Європейського суду не є якась новина №1 для мене. Але рішення Європейського суду цілком закономірне. Його б не було, якби цим питанням професійно не займався Сергій Головатий. Тому я дуже вдячний йому за все.

Але я не розраховую на те, що я буду в цій ВР, особливо після прес-конференції, коли були оприлюдненні нові факти злочинів банди Кучми, Медведчука і Януковича. Після цього Кучма ніколи не дозволить виконання рішення Європейського суду в Україні.

Ірина Халупа

Так що Ви не очікуєте ніяких змін і не передбачаєте, що Ви в близькому часі повернетеся на Україну?

Микола Мельниченко

Я вже не буду так дуже далеко... По-перше, і для СПУ це також не легке питання. Взагалі, ця подія сьогодні другорядна, тому що сьогодні в Україні фактично не існує парламентаризму.

Я наскільки багато знаю, хто є хто в сесійній залі парламенту, що можу стверджувати, що там дуже мало людей, які дійсно є справжніми законодавцями. Сьогодні ВР – це величезна біржа, де продається все і вся.

Ірина Халупа

Пане Мельниченко, до цих пір від того часу, як Ви оприлюднили Ваші записи, то вони поки що не були використані в жодному суді, нікого не посаджено, не було порушено жодної кримінальної справи проти жодних із тих людей, які фігурують у Ваших записах. Чому?

Микола Мельниченко

А це претензії уже не стільки до мене, скільки до вас – журналістів, в тому числі державних діячів.

Ірина Халупа

Яким чином до журналістів?

Микола Мельниченко

Це питання і претензії не в першу чергу до Миколи Мельниченка. Я надав факти. Далі повинна працювати система. Система хвора і не працює, тому що тотальна корупція.

Всі продаються. Черга стоїть депутатів, щоб продатися. В цьому є проблема. Вся нинішня ВР не є тим взірцем, куди я буду намагатися потрапити. Потрібно спочатку очистити державу. Змінити повністю керівництво країни, щоб прийшли більш-менш порядні люди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG