Доступність посилання

ТОП новини

Західні уряди ігнорують імперські амбіції Росії?


Марія Щур


Прага, 25 жовтня 2004 – Відкрита підтримка Кремлем провладного кандидата та багатотисячний мітинг у Києві на підтримку кандидата від опозиції не уникли уваги західної преси. Британська газета “Financial Times” повідомляє, як зганьбилося українське Міністерство внутрішніх справ, коли серед заарештованих після мітингу виявилося двоє міліціонерів. Тим часом американська “Washington Post” вважає, що є чому соромитись і західним урядам, які жодним чином не реагують на те, як Кремль підтримує кандидата, якого нинішній президент України Леонід Кучма вибрав собі в наступники.

Оглядач американської газети “Washington Post” порівнює нинішню ситуацію в Україні з тією, що склалася у Східній Європі після Другої Світової війни. Тоді у 1947-48 роках в результаті організованих Москвою підтасованих виборів та брудних прийомів деякі країни стали сателітами Росії на довгі десятиліття. Джексон Діль нагадує, що менше двох тижнів тому відбувся референдум в Білорусі, який відкрив дорогу лідерові країни, що вже погодилася на об’єднання з Росією, до практично довічного президентства. Незважаючи на те, що незалежний ексзит-пол засвідчив, що білоруси виступили проти пропозиції Олександра Лукашенка, його влада оголосила повну перемогу із 77% голосів. Росія поквапилась назвати волевиявлення вільним та чесним.

Американський оглядач побоюється, що наступною буде Україна. Джексон Діль пропонує своїм читачам уявити, чи можливо, щоб імперськи налаштований президент агресивно втручався у справи стратегічно важливої країни з крихкою демократією, для того, щоб забезпечити перемогу свого обранця. Для цього він би покликав його до себе, публічно підтримав, спрямував сотні мільйонів доларів у його передвиборчу кампанію, організував позитивне висвітлення його особи на телебаченні та відкрив сотні виборчих дільниць у своїй країні, щоб так звані «емігранти» могли проголосувати. А на додачу, за три дні до виборів цей президент ще планує відвідати країну, щоб агітувати особисто.

На думку американського оглядача, навіть президент Афганістану Хамід Карзай, чи тимчасовий прем’єр міністр Іраку Аяд Аллаві соромилися б, якби за них так агітував президент Буш. Та і світ засудив би це, як американське втручання. Але прем''єр- міністр та кандидат на президента України Віктор Янукович приймає таку увагу від президента Росії Володимира Путіна та ще й каже, що буде «вічно йому вдячний».

Тим часом Адміністрація Буша та західні уряди можуть сподіватися, що на виборах в Україні переможе опозиційний кандидат, але в глибині душі вважають, що Віктор Янукович переможе чи вкраде перемогу. При цьому вони знають, що російський президент Володимир Путін допоможе йому в цьому, чим затягне Україну до свого авторитарного блоку. І все ж ніхто не постав проти агресивного імперіалізму Росії, що, на думку вашингтонського оглядача, має означати, що апетити Кремля лише зростуть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG