Доступність посилання

ТОП новини

Події в Україні мають величезне значення для політичного життя в Росії - Григорій Явлінський.


Віталій Портников

Москва, 18 листопада 2004 року - Лідер російської демократичної партії "Яблуко" Григорій Явлінський бачить в українській передвиборчій ситуації важливий приклад для російської демократії. Він також сподівається, що надалі російсько-українські економічні відносини будуть розвиватися не гірше, ніж у часи Леоніда Кучми. Про це Явлінський сказав в інтерв`ю радіо “Свобода”.

Спершу я запитав у Григорія Явлінського, чому саме в Україні склалися умови, які дозволили реально забезпечити змагання двох претендентів на посаду президента.


Григорій Явлінський (переклад з російської): “Справа, очевидно, в тому, що в Україні були певні умови, там був елемент досить вільних ЗМІ всі ці роки, там були незалежні джерела фінансування, які могли бути реалізовані в Україні для того, щоб існувала опозиційна точка зору. І не як інтелектуальна справа, а як певна організована політична сила.

Крім того, там була досить серйозна теза, яка ніким не заперечувалася. Саме ця теза зіграла велику роль. Президент України Кучма довгий час проводив лінію на інтеграцію України в Європу, і це було стрижневим елементом всієї української політики.

Ця декларація мала величезне значення. Те, що декларувалося, відкладалося в головах. Тому, коли вийшли на вибори, та позиція, яку зайняв Віктор Ющенко, зіграла свою роль, адже всі ці роки незалежності України це було головною тезою, що ми – європейська країна, ми входимо в Європу. І він декларував це.

До речі, деякі декларації радянського часу також виявилися досить важливими після 1991 року у позитивний бік. Коли говорили, що суд має бути справедливим, або що корупція – це небезпечно чи щось таке. Так що насправді, можливо, це і не відбувається, однак декларації стають політичною реальністю”.


Наскільки Україна сьогодні може вважатися прикладом для російського політичного життя?

Григорій Явлінський (переклад з російської): “Те, що зараз відбувається в Україні, має величезне значення для політичного життя в Росії. Україна неочікувано всім демонструє, що є можливість, щоб опозиція приходила до влади, що є така можливість.

Чи воно відбудеться, чи не відбудеться, це вже інша тема, однак можливість створена, а що це означає?

Це означає, що такі люди, як Ви та інші можливо повірять у свої сили, їм буде не байдуже прийти і голосувати. Вони почнуть думати, що можна вплинути на своє майбутнє. От у чому колосальна значущість і приклад в Україні”.


Однак у Росії багато хто вважає, що в разі перемоги Віктора Ющенка можуть погіршитися російсько-українські відносини. Чи дійсно Ви вважаєте, що небезпека в разі такого результату президентських виборів існує?

Григорій Явлінський (переклад з російської): “Будь-який кандидат, який переможе в Україні, буде підтримувати відносини з Росією. Завтра Україна не зможе піти ні в яку Європу, тому що вона там нікому не потрібна, там величезна кількість власних проблем, в Європі. Завтра вона не зможе вступити в жодні військові ворожі блоки, і це все – порожня пропаганда.

А для Росії досить важливо, щоб в Україні була стабільність, щоб це був квітучий сусід Росії, щоб там все відбувалося позитивно. Щоб дійсно можна було туди їздити по звичайних російських паспортах, щоб ми могли з ними торгувати, щоб вони були спокійною, вільною країною, яка для нас – найближчий родич. Ось в чому російське завдання.

Я й зараз залишають при тій точці зору, що нам необхідний єдиний економічний простір. І тоді, коли наш економічний простір буде створений, ми будемо ефективно конкурувати або підтримувати відносини з ЄС, це дійсно наша перспектива”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG