Доступність посилання

ТОП новини

Чи доїдуть до Києва білоруські спостерігачі на виборах?


Юрій Свірко

Мінськ, 22 грудня 2004 – За чотири години до відправлення поїзда Мінськ–Київ міліція білоруської столиці затримала кілька десятків спостерігачів, які мали їхати на вибори президента України. Затримання відбулося під час інструктажу про зміни до українського виборчого законодавства.

Близько 80 спостерігачів від різних білоруських організацій зібралися перед від’їздом в Україну в мінському готелі, але майже всіх їх затримала міліція. Один із затриманих, керівник ліквідованої правозахисної організації “Весна” Алесь Бяляцький, після затримання розповів “Радіо Свобода” з мобільного телефона про зібрання спостерігачів: “Це відбувалося в готелі “Беларусь”. Давали інструктаж у зв’язку зі зміною українського законодавства нового, якісь роз’яснення нові, яким чином поводитися”.

А як повідомив координатор організації “Партнерство” Микола Астрейко, у відділ міліції Центрального району Мінська подзвонили з адміністрації готелю. Після цього дзвінка два десятки осіб у цивільному та в міліційній формі ввірвалися в конференц-зал і затримали всіх присутніх.

На запитання, хто їх затримав та з якої причини, Алесь Бяляцький відповів: “Я тут бачу відповідальних Мінського міськвиконкому за правопорядок у місті. Було заявлено, що надійшов дзвінок до міліції, що в залі зібралися невідомі люди. Отже, нас затримали для з’ясування особи”.

Алесь Бяляцький наголосив, що спостерігачі уклали з адміністрацією готелю “Беларусь” договір про оренду конференц-залу на цілий день.

А його колега Микола Астрейко розцінив те, що сталося, як сваволю та заявив, що дії міліції не мають нічого спільного з законом. На його думку, це зв’язано з бажанням влади Білорусі перешкодити міжнародним контактам білоруської громадськості.

“Думаю, те, що відбулося, можна поставити в один ряд із тим, що сталося з нашими колегами на кордоні, коли вони поверталися з України”, – сказав Микола Астрейко.

Нагадаю, що білоруські опозиціонери Дмитро Бондаренко, Володимир Кобець, Олександр Отрощенков та Дмитро Бородко були затримані українськими силовиками в ніч із 24 на 25 листопада на кордоні України з Білоруссю, коли вони поверталися до Мінська з Києва, де брали участь в акціях на підтримку Віктора Ющенка на Майдані Незалежности.

Тоді офіційною причиною затримки білорусів було нібито ненадання співробітникам прикордонної служби документів. Силовиків цікавило, що активісти білоруської опозиції робили в Києві, з ким зустрічалися, що з собою везли.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG