Доступність посилання

ТОП новини

Проблема формування нового українського уряду набуває все більшої гостроти не лише в політичному, а й в експертному колі…


Марина Пирожук

Київ, 4 січня 2004 - Доки переможець президентських виборів, щоправда ще не інавгурований, відпочиває у Карпатах, політичні, громадські та трудові колективи вносять пропозиції щодо кандидатур на прем’єрське крісло.

Учора Львівська обласна рада у зверненні до Віктора Ющенка запропонувала на цю посаду кандидатуру Юлії Тимошенко. Львівські депутати вважають, що ця кандидатура є найкращою з усіх варіантів з професійної та політичної точки зору.

Водночас львівські соціалісти вважають, що найбільш гідним на цю посаду є їхній лідер Олександр Мороз, а Федерація працедавців України звернулася до Ющенка підтримати на посаду прем’єра Анатолія Кінаха. Загалом претендентів на прем’єрське крісло, за словами Ющенка, налічується 5-6 осіб, серед яких і близький до лідера опозиції Петро Порошенко.

Політолог Володимир Полохало вважає, що серед потенційних претендентів на прем’єрське крісло найбільш вдалою є кандидатура партнерки віктора Ющенка по коаліції “Сила народу” Юлії Тимошенко, яка, за словами політолога, продемонструвала риси якісного менеджера ще в уряді Ющенка. Не менш серйозною підставою для зосередження на цій кандидатурі, на думку Полохала, є її внесок у помаранчеву революцію.

Володимир Полохало

Багато хто з експертів і політиків висловлюється за те, що прем’єр-міністром має бути той політик, який вніс серйозний вклад у перемогу помаранчевої революції і зрештою в перемогу над старим режимом. До таких політиків відносять насамперед Юлію Тимошенко, лідера блоку у парламенті і партнера Ющенка по коаліції “Сила народу”.

Без цієї коаліції не була б можливою перемога Віктора Ющенка. Тим більше, що Юлія Тимошенко зарекомендувала себе як блискучий менеджер і фахівець, будучи в уряді Ющенка, контролюючи найбільш важливу галузь – енергетичну.

Мені здається, для того, щоби уряд Ющенка справді уособлював демократичний потенціал і демократичні зміни і відповідав тим очікуванням, які є сьогодні у суспільстві, то оптимальною саме з цієї точки зору , не з точки зору компромісу у парламенті або точки зору політику му, а з точки зору суспільства і очікувань , які є у суспільстві кандидатура Тимошенко є найоптимальнішою.

Марина Пирожук

Думку Володимира Полохала поділяє ще один політолог Вадим Карасьов. Водночас він зауважує, що найбільші шанси бути затвердженим має не пані Тимошенко, а Петро Порошенко.

Вадим Карасьов

Безумовно, найбільш професійною і найбільш політично послідовною є кандидатура Юлії Тимошенко. Якщо поставити собі за мету у перший рік президентства Ющенка на розгрібання олігархічних завалів в українській політиці, то на цю роль розгребателя олігархічних завалів, грязі найбільш оптимально підходить кандидатура Юлії Тимошенко.

Вона може оцей революційний дух, який був на Майдані перенести у кулуари і коридори влади. З цієї точки зору вона буде ефективним прем’єром, яка може зламати рутину старого міфічного порядку, старих еліт, але їй потрібно пройти парламентське сито – парламентське голосування. Щодо кандидатури Юлії Тимошенко тут може бути спротив.

Так що з цієї точки зору входження у парламент кандидатура Порошенка здається більш реальною.

Марина Пирожук

Інші кандидатури, за словами політологів, не мають шансів бути затвердженими у парламенті, хіба що лише в тому разі, якщо Тимошенко і Порошенка там не підтримають.

Про труднощі, які виникнуть в Ющенка при формуванні уряду говорить і член “НУ” Микола Томенко. Він наголошує, що новій владі треба уникнути загрози вузькопартійного принципу формування уряду, а також не допустити політичної амністії винних чиновників.

Томенко також припускає, що новообраного президента спробують поставити в умови, коли фракції і групи, які на різних стадіях приєдналися до переможної коаліції, наполягатимуть на своїх кандидатурах на міністерські посади навзамін голосування за склад нового уряду.

Серйозним випробовуваням, загрозою для нової влади, на думку депутата, буде також формування місцевих органів виконавчої влади та здійснення політичної амністії при призначенні тих чи інших осіб на високі посади.

Можливе залучення до нового уряду старих кадрів на зразок Миколи Азарова уже викликає занепокоєння не лише в таборі самого Ющенка. 5 січня заплановано проведення мітингу протесту молодіжних організацій проти можливої участі в новому уряді Миколи Азарова.

Організатори акції називають Азарова "одним зі стовпів режиму, що пішов у минуле, організатором податкових репресій проти політичної опозиції та гонителем незалежної української преси”.

Тим часом Віктор Янукович, якого парламент відправив у відставку ще минулого року, і який зрештою сам заявив, що збирається туди залишається керувати урядом.

Принаймні указу Президента Кучми про звільнення Януковича з цієї посади ще не було.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG