Доступність посилання

ТОП новини

Стихійне лихо в країнах Південної Азії і українська допомога.


Гості: Михайло Радуцький - клініка “Борис”; Володимир Загородній - заступник міністра охорони здоров’я (телефоном).














Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 5 січня 2005 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Ми продовжуємо свої вечірні передачі.

На черзі програма “Вечірня Свобода”.

Вітаємо всіх, хто нас слухає.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Тема на сьогодні 5-те січня: “Стихійне лихо в країнах Південної Азії і українська допомога”.

Гості передачі сьогодні: Михайло Радуцький, президент медичної групи клініка “Борис”; Володимир Загородній, заступник міністра охорони здоров’я (телефоном).

Трагедія у Південно-Східній Азії сколихнула світ і викликала величезну хвилю співчуття та солідарності. У багатьох країнах світу, приватні пожертви перевищують офіційну урядову допомогу.

Повідомлення про землетрус та цунамі вже понад тиждень є головними у випусках новин. Такій швидкій реакції людей посприяла увага ЗМІ до трагедії у віддаленому регіоні та величезна кількість туристів, що були серед постраждалих.

Сьогодні в дванадцятій годині дня Європа вшанувала жертви стихійного лиха трихвилинним мовчанням. У Брюсселі, як і в інших європейських столицях, били дзвони.

Вчора до столиці Таїланду прибув перший літак з гуманітарною допомогою з України. Він доставив українських лікарів та близько тонни ліків. Згідно з інформацією МЗС, у районах Південно-Східної Азії можуть перебувати понад 49 українських громадян. Доля 17-ти з них залишається невідомою.

Через вибори, які відбувалися в день катастрофи, офіційна реакція України та й реакція ЗМІ не була такою ж блискавичною, як на Заході. Перша згадка про те, що Україна також хоче допомогти, з’явилася лише через кілька днів після землетрусу.

Ця трагедія розбудила жертвенність та доброзичливість світового співтовариства. Представники ООН заявляють, за тиждень після землетрусу та цунамі було зібрано стільки ж грошей, скільки організація збирає за рік на свої гуманітарні проекти.

При цьому оглядачі зазначають, що внески приватних осіб перевищують цифри офіційної урядової допомоги багатьох держав. Тему продовжить Марія Щур.

Марія Щур

Уряд Німеччини пообіцяв надати для постраждалих від землетрусу та цунамі країн Південно-Східної Азії 500 мільйонів євро. За словами німецького канцлера Ґергарда Шредера, ці гроші будуть надаватися на довготривалі проекти в регіоні: “Незважаючи на важливість негайної допомоги, її недостатньо. Я намагався від початку пояснити, що солідарність, яка існує в Німеччині, повинна бути задіяна для середньо та довготермінових програм. Тому кабінет вирі шив надати 500 мільйонів євро на термін від трьох до п’яти років”.

Це найбільший внесок серед Західних держав. Нагадаємо, що раніше півмільярда доларів пообіцяв уряд Японії та 350 мільйонів США. Загалом фонд урядової допомоги складає вже близько 3-х мільярдів доларів.

Проте найбільше представники організацій, що надають гуманітарну допомогу, були заскочені реакцією звичайних людей, чиї пожертви у деяких країнах перевищують цифри урядової допомоги.

Наприклад, якщо уряд Великої Британії пообіцяв надати 50 мільйонів євро, то звичайні британці зібрали вже понад 100 мільйонів євро. Подібною, але в менших масштабах, є ситуація в Австрії, Франції та Швейцарії та деяких інших країнах.

На думку речниці міжнародної організації “Лікарі без Кордонів”, Габріеле Фабер-Вінер, така солідарність породжена тим, що багато людей в Європі добре знають вражені стихією країни, бо вони є популярними курортами: “Багато людей сприйняло ці події дуже емоційно, бо серед постраждалих є багато туристів, а вони мають родини та друзів вдома”.

За офіційними даними, серед майже 150-ти тисяч загиблих у країнах Індійського Океану, майже 9 тисяч туристів, в основному з Європи.

Багато спостерігачів говорять, що в тому, що трагедія на іншому кінці земної кулі стала ближчою до людей в Європі, є велика роль ЗМІ. Так, зокрема, вважає професор Лондонської Школи Економіки Тім Аллен: “Медії грають величезну роль. Те, що ми бачили по телевізору тут, в Британії, пов’язує нас емоційно з тим, що відбувається у тих частинах світу, де багатьом з нас довелося побувати. Це породжує почуття безпосередньої участі”.

Також, на думку експертів, люди щедріше дають допомогу тим, хто постраждав від стихійного лиха, ніж тим, хто став жертвою рукотворних катастроф, наприклад війн.

Ще однією несподіванкою для оглядачів стало те, що не лише багаті країни прийшли на допомогу бідним, але і бідні намагаються допомагати один одному.

Наприклад, Індія, яка сама постраждала від цунамі, є одним з найбільших донорів. Відгукнулися і відносно бідні європейські країни. Кількасот тисяч доларів надала Болгарія, Словаччина, Словенія. Понад півмільйона дав чеський уряд, мільйон уряд Польщі. Приватні внески в обох країнах перевищили державні. Зокрема, в Чехії приватні пожертви склали понад 4 мільйони доларів.

Разом із тим, експерти з міжнародної допомоги зауважують, що далі на схід, країни, які мали успішний фінансовий рік, не поспішають проявляти солідарність. Так, у списку донорів немає жодної країни з колишнього Радянського Союзу. Навіть Росія, яка через підвищення цін на нафту має мільйони доларів у позитивному сальдо бюджету, не поспішає на допомогу постраждалим країнам. З іншого боку, перші літаки з допомогою до Південно-східної Азії спрямували Україна та Казахстан.

Ірина Халупа

Про те, чи планує Україна допомогти жертвам стихійного лиха в країнах Південної Азії і про кількість українців в числі постраждалих від цієї катастрофи, наша кореспондентка Марина Пирожук запитала представника міністерства закордонних справ України Дмитра Свисткова.

Дмитро Свистков

За наявною зараз МЗСУ інформацію станом на 5-те січня зафіксовано 45 громадян України, які можуть прибувати в регіонах Південно-Східної Азії, які постраждали в наслідок стихійного лиха.

Починаючи з 26-го грудня по сьогоднішній день, Міністерством вдалося з’ясувати долю 32-х громадян України, а 14 з них перебувають в готелях Таїланду, 5 знаходяться в госпіталях Банкок, 8 відбули з Таїланду в Україну.

На жаль, станом на зараз залишається не з’ясована доля 17-ти громадян України, оскільки не отримали жодних офіційних повідомлень щодо їхньої загибелі (слово невідоме). Серед громадян України, які повернулися вже на Україну, 4-м вже була надана консульська допомога посольством України в Королівстві Таїланд.

За повідомленням нашого посольства в Таїланді, вчора до цієї країни прибуло українські медики, які доставили гуманітарний вантаж, а туди входять ящики з фізіологічним розчином, з шприцами, катетерами, комплектами антибіотиків та антисептиків.

І вчора ж разом з консульським працівником посольства українські медики відбули до зони стихійного лиха, де вже беруть участь у заходах щодо надання допомоги тайським спеціалістам з ідентифікацією загиблих.

Станом на сьогоднішній день, на цю годину, у нас немає інформації поки що не підтверджується інформація щодо загиблих громадян України.

МЗС на додаток до заходів, які вживаються, нашим посольством і безпосередньо Міністерством були підготовлені запити до Державної туристичної адміністрації України та Державної служби України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації з метою отримання детальної інформації про громадян України, які відлетіли з України до країн Південно-Східної Азії, що найбільш постраждали від стихійного лиха.

В нас постійно працює гаряча лінія. Хотів би нагадати телефон 238-15-88, за якою постійно надходить інформація про тих чи інших осіб, які можуть перебувати в районі стихійного лиха, передається до наших посольств, які в терміновому порядку намагаються з’ясувати інформацію про цих громадян.

Марина Пирожук

Ви говорили частково про ту допомогу, яку надає, я так зрозуміла, консульський відділ там якусь локальну?

Дмитро Свистков

Так.

Марина Пирожук

А чи планує Україна загалом якусь гуманітарну допомогу надати жертвам потерпілим від цієї катастрофи і в яких масштабах, яку саме допомогу?

Дмитро Свистков

Україна вже надала допомогу – це перш за все українські медики патологоанатоми, які вже працюють на місцях, це і комплекти всіляких ліків, це антибіотики, фізіологічний розчин, шприци, катетори і т.д.

Тобто, задіяні всі можливості від МОЗУ задіяні і деякі приватні фірми, тобто допомога йде.

Ірина Халупа

Поки у Києві триває міжвладдя та святкування Нового Року, ініціативу допомоги взяли в свої руки приватні компанії. Організацію допомоги очолює приватна медична клініка «Борис» та авіакомпанія “Аеросвіт”, саме вони вчора доправили до Таїланду перших українських лікарів та медикаменти: антибіотики, перев’язувальні матеріали, одноразові шприци, а також літній одяг та питну воду.

Пане Радуцький, ви президент клініки Борис і Ви самі попали в цей цунамі правда?

Михайло Радуцький

Так це так, добрий вечір.

Ірина Халупа

Я дуже рада, що Ви це все пережили і розкажіть нам докладніше про цю допомогу, яку власне приватно українці не дають зараз потерпілим?

Михайло Радуцький

Ви знаєте, я був там під час цього лиха і я вважаю, що це лихо було б набагато більше, як би ці нотації, які допомагали постраждалим в перші часи після цієї катастрофи.

І тому, я вважаю, що це святий обов’язок кожної людини не тільки в Києві, не тільки в України, а й в усьому світі допомагати цим людям. Бо ці люди зробили кількість жертв набагато менше чим вона є.

І я дуже вдячний тим людям, які з першого дня, як тільки ми передали по каналах УТ-1, 1+1, ICTV, “Магнолія-TV” та компанія “Аеросвіт” вони перші відгукнулися на наш поклик, щоб допомогти Таїланду.

І ви знаєте за перші три дні до того, як полетів перший літак з України, рейсовий літак “Аеросвіту” до Таїланду ми забрали понад тисячу кілограмів вантажу, які вже сьогодні переданий нашим послом паном Ігуменим до влади Таїланда на допомогу людям.

Також з цим вантажем полетіли перші лікарі з України – це судові медичні експерти, які добровільно без всілякої оплати, без всіляких добових, як казав посол, а добові їм хтось заплатить? Я кажу ні вони у відпустці, вони хочуть туди летіти.

Ці люди там вже. Вони вже сьогодні мені по телефону розповідали про підсумки свого першого робочого дня на розкопках цих завалів.

Ірина Халупа

Пане Радуцький, наскільки вони готові психологічно і фізично до того, що їх там чекає? Тобто, як Ви їх готували? Адже це важка робота.

Михайло Радуцький

Це важка робота, але люди, які полетіли туди, ті лікарі, – це лікарі з дуже великим досвідом роботи в таких зонах стихійного лиха.

Пані Ольга Стрихан, яка є мешканкою Львівської області, працювала і у Вірменії, коли там стався землетрус, і на Майдані з першого дня надавала допомогу людям, тому що вона лікар. Вона була першою, хто подзвонив до нас по гарячій лінії і попросився летіти у Таїланд.

Інший лікар з Києва, пан Валєхметов, який теж працював у гарячих точках світу.

Тому я вважаю, що вони психологічно підготовлені до цього.

Ірина Халупа

Так що Україна має свої кадри, добре підготовлені, з великим досвідом роботи у таких гарячих місцях, де відбулися трагічні стихійні лиха, так?

Михайло Радуцький

На жаль, так, Україна має таких фахівців. Я дуже хотів би, щоб жодна держава не мала цих фахівців, щоб не було прикладу, де б ці фахівці могли б тренуватися. Але це так, і наші люди теж мають такий досвід.

Ірина Халупа

Ніхто не хотів би, щоб такі речі повторюватися, бо це такі страшні масштаби. Чомусь такі речі, на жаль, трапляються у країнах, які не є найбагатшими.

Пане Загородній, ось ми чули, що українці по приватній лінії вже роблять дуже багато, щоб допомогти постраждалим у Південній Азії, а що буде Україна робити на офіційному рівні?

Ось ми чули в матеріалі Марії Щур, що, згідно тих даних, які є, тих організацій міжнародної допомоги, які займаються цією проблемою, у списку донорів поки що немає жодної країни донорів з країн колишнього СРСР. Хоча Україна і Казахстан по приватній лінії допомогу відправили.

Чи буде Україна по офіційній лінії щось організовувати, якусь допомогу?

Володимир Загородній

Доброго вечора, вам всім!

Ірина Халупа

Доброго вечора!

Володимир Загородній

Прозвучала фраза, що ситуація міжвладдя, що тут Україна не зможе розібратися. Хочу сказати, що це не так, уряд працює, як повинен працювати, і 29-го грудня на засіданні уряду прямо з голосу міністра з питань з надзвичайних ситуацій прозвучало рішення про виділення гуманітарної допомоги для постраждалого регіону.

На сьогоднішній день така постанова підписана, яка еквівалентна 100 тисячам доларам. Це те, що стосується безпосередньо офіційної держави.

Хоча хотів би сказати, що ініціатива, яка була проявлена приватними структурами – це також лице України.

На сьогоднішній день коли ми дізналися, що третього січня туди летить літак, то була проведена, не дивлячись на вихідний день, робота, і регіони України офіційно за участі регіональних органів влади на сьогоднішній день вже підібрали і ліки, інші матеріали по можливостях кожного від 20 до 60 тисяч гривень.

Тобто, на сьогоднішній день ми можемо говорити про те, що і офіційна влада України, і регіональні органи влади готові поставити необхідні координати для надання допомоги.

Зараз опрацьовуються механізми доставки цієї допомоги. Я думаю, що завтра приступимо до переговорів з авіакомпанією “Аеросвіт України”, яка має календарні рейси до Таїланду для того, щоб можна було доставляти гуманітарну допомогу в постраждалу зону.

Є єдина особливість в тому, що необхідно (коли і на Україну доставляли гуманітарну допомогу, якою вона була – це ми всі знаємо, що інколи, коли ця допомога поступала в Україну, не знали, що з нею робити), щоб потрапила та допомога, яка на сьогоднішній день найбільше потрібна, тому що інколи можна доставити лікарські засоби на 10 тисяч доларів, але утилізація може бути в кілька разів дорожчою.

Я ще раз хотів би подякувати пану Михайлу з приводу того, він же був одним із свідків цих подій, що компанія “Борис” однією із перших відгукнулася, що спонукало суспільство України для відповідної реакції.

Ірина Халупа

Судячи з того, що Ви говорите, пане Загородній, може здатися, що, може, між офіційною Україною і приватною підприємницькою Україною намічатися якась співпраця чи ні?

Володимир Загородній

Ця співпраця родилася з того першого дня, як тільки виникла ініціатива компанії “Борис” для того, щоб сприяти доставці гуманітарної допомоги до Таїланду.

Наскільки я знаю, то на сьоме січня планується рейс з доставкою гуманітарної допомоги до Таїланду від України.

Ірина Халупа

Пане Радуцький, як Ви оцінюєте зусилля України в цьому питанні?

Михайло Радуцький

В мене є дві думки з цього приводу.

Першого січня, не дивлячись на те, що це було свято, коли я звернувся до віце-прем’єра, пана Табачника з проханням відправити цей вантаж, бо ми всі з вами знаємо, що таке митниця в Борисполі, то пан Табачник прийшов до свого кабінету о другій годині і зробив все можливе, що від нього залежало: від написав листа до митної служби України, до прикордонної служби України, до Міністерства охорони здоров’я та Міністерства з надзвичайних ситуацій з проханням всебічно допомогти відправити цей вантаж.

Так само я хочу підтвердити слова пана Загороднього, що МОЗ ще 29-го числа, коли ми звернулися до Міністерства з проханням, що ми теж хочемо приймати участь у збиранні вантажу до Таїланду та інших країн, то в Міністерстві сказали, що вони вже почали займатися цим, і, мовляв, вони будуть теж дуже вдячні, коли й ми будемо приймати в цьому участь.

Але в мене як громадянину України, як людині, якій не байдуже те, що є в моїй державі, мені дуже прикро з того, що ні стара влада, ні нова влада, яка є вже сьогодні, і я голосував за цю владу, не висловила своє співчуття жодній з країн, які потерпіли від наслідків цієї катастрофи.

Це інша думка з приводу влади.

Є влада, яка працює, - це виконавча влада, і є ще одна влада – це влада народу, за яку ми всі разом з вами голосували. Я думаю, що ми всі голосували за нову владу.

Мені дуже прикро, що ні стара влада, ні нова влада не знайшла часу, як вся Європа, до якої ми всі йдемо, ніхто з цих влад не прийшов до посольств цих держав, не виступив ні по “5-му каналу”, ні на вашому радіо і не сказав слів співчуття.

Це мені дуже прикро, бо я був там і бачив, що там робиться за одну-дві хвилини.

Ірина Халупа

Пане Загородній, чому цього не сталося? Це такий людський момент. Здавалося, що це дуже просто можна зробити.

Володимир Загородній

Це, мабуть, нарікання виправдане тим, що не прозвучало цього. Я думаю, що тут спрацював елемент перехідного періоду.

Але я думаю, що (фраза незрозуміла) з болем відчули цю трагедію, тим більше, що, мабуть, найбільша цінність того, що акція “Бориса” і тих компаній, які підключилися до цього, - це, мабуть, найбільша цінність моральна від українського народу на ту трагедію, яка сталася, тими діями, які були проявлені в найперші дні.

В цій ситуації навряд чи можна так офіційно попрікати владу. Я думаю, що всі мене розуміють, що я маю на увазі.

Але разом з тим, повірте мені, що я впевнений в тому, що і центральні органи виконавчої влади, і весь український народ був народом, який перетерпів таку трагедію.

Ірина Халупа

Пане Радуцький, наскільки я зрозуміла. Це не була одноразова подача допомоги. Ми далі ще далі працюємо над тим, щоб збирати відповідну допомогу, чи я помиляюся?

Михайло Радуцький

Ні, Ви не помиляєтеся, це саме так.

Як тільки злетів літак до Таїланду авіакомпанії “Аеросвіт” третього січня, як в ту ж хвилину до нашого офісу прийшли люди, вони знову приносять ліки, приносять питну воду, одяг.

Скільки буде потрібна державам допомога, стільки ми робитимемо все, що від нас залежить, щоб їм допомагати.

Зараз в нас в офісі знову зібралася немала кількість вантажу, і завтра ми будемо виходити на МНС та Міністерство охорони здоров’я та компанією “Аеросвіт”, щоб разом вирішити не тільки в Таїланд, бо і Шрі-Ланка є, ще є Індія, ще є дуже багато держав, які потерпіли від цієї катастрофи, щоб цей груз передати в ці держави.

Все, що залежить від мене особисто, від тих людей, які поруч зі мною, тих людей, які кожного дня приходять до нас ва офіс і приносять ці ліки, то ми все будемо робити для того, щоб якось зменшити той жах, який стався в Азії, щоб допомогти якось цим людям.

Тому що, вибачте, але коли мені повністю голому в госпіталі звичайні тайці, які мають зарплату в 7-8 доларів на місяць приносили кусочок мила, які відрізали від свого кусочку і давали, щоб помитися, чи півстакана молока, то ці люди святі і заслуговують на те, щоб ми завжди переймалися їхньою долею.

Ірина Халупа

Пане Радуцький, ось Ви сказали раніше, що ваші лікарі, ті спеціалісти, фахівці українські, які вже перебувають в Таїланді вам дзвонили. Що там найбільш зараз потрібно, що необхідно? Просто підказати людям, які хочуть якимсь чином допомогти, що саме найважливіше?

Михайло Радуцький

Найважливіше сьогодні, саме я можу казати за Таїланд, бо наші лікарі перебувають там, різноманітні антибіотики останнього покоління не тільки в ампулах, а можна і в таблетках, ще протиправцевий анатоксин, який теж потрібен зараз в Таїланді, перев’язувальний матеріал, різноманітні розчини для ведення в кров людини, для зняття інтоксикації та наслідків тих хвороб, які люди там мають.

Це те, що кажуть наші фахівці, а там наші лікарі-терапевти, анестезіологи, судмедексперти. Наші лікарі зараз знаходяться в підпорядкуванні поліції Австралії, в тому секторі, яким керують зараз поліцейські Австралії.

Наші лікарі працюють в умовах до 35 градусів тепла, в спеціальних костюмах хімічного захисту. Це дуже важка робота. Сьогодні в телефонній розмові сказав посол України в Таїланді, що ці люди є герої, які поїхали з власної волі і там працюють і допомагають людям.

Ірина Халупа

Пане Загородній, ось ми чули з попередніх матеріалів, що вражає реакція звичайних людей. Це, що робить пан Радуцький теж завдяки жертовності звичайних пересічних українців. Вам, як державному службовцю, що особисто значить така жертовність, відданість і бажання допомогти?

Володимир Загородній

Це мабуть характерна риса для українця, чи для громадян України, які виросли на цій моралі, духовності. Знаєте, віддадуть останню нитку для, щоб допомогти, той процес, який зараз розпочався в Україні, тобто такий масовий характер такого пориву до приготування допомоги, для її відправки, я думаю, що з офіційної сторони те, що перший крок зроблений і те, що зробили регіональні органи виконавчої влади, наші регіональні управління, з моєї точки зору це вищий прояв християнської моралі.

Ірина Халупа

Щоб я не помилилися, Ви сказали, що регіональні управління назбирали багато допомоги. Чи ця допомога була доставлена потерпілим, чи ще ні?

Володимир Загородній

Одна була особливість. Коли мене першого числа ввечері поінформували в тому, що літак компанії “Аеросвіт” відлітає, то вже ввечері повідомлені були регіональні управління про те, що треба якраз в об’ємах антибіотиків, перев’язувальних матеріалів і матеріали для надання допомоги в таких ситуаціях.

Вже на друге число на ранок я мав розмову майже з усіма начальниками регіональних управлінь і з обласними адміністраціями, які вже говорили про те, що вони можуть і скільки чого поставили. Єдина проблема була, що воно не встигало до відправки літака.

Сьогодні ця допомога є, вона зібрана. Ми після сьогоднішньої постанови уряду і завтра зранку буде вирішуватися питання яким чином і як систематично ця допомога буде поступати до регіонів, що постраждали.

Ірина Халупа

А що це за постанова сьогоднішня, про яку Ви згадуєте?

Володимир Загородній

Це постанова Кабміну. Від офіційної України еквівалентна 100 тисячам доларів. Але разом з тим, що будуть постачати регіони, то це вже за рахунок місцевих бюджетів. Впевнений, що ця допомога буде поступати від громадян також.

Ірина Халупа

Так що це є 100 тисяч від центрального уряду і регіональні управління також назбирали якусь допомогу.

Володимир Загородній

Я вам сказав, що кожний регіон по своїм можливостям від 20 до 60 тисяч гривень. Це буде значно більше ніж півмільйона гривень.

Ірина Халупа

Пане Радуцький, я знову повертаюся до тих проблем, які виринули внаслідок цього стихійного лиха. ООН стурбована тим, що діти, які залишилися сиротами внаслідок катастрофи у Південній Азії можуть стати жертвами торговців людьми. ООН має поки що непідтверджені дані про намір злочинних угрупувань скористатися трагедією.

Ми живемо у досить жорстокому світі і ми бачимо, що торгують сьогодні всім, не лише товаром, але і людьми. Багато українців також стають жертвами таких зловмисників.

Я знаю, що компанія “Борис”, цю допомогу, яку ви намагаєтесь зараз організувати, то це допомога лікарська і медична. Ці проблеми, які можуть виринути внаслідок цієї катастрофи щодо торгівлі людьми, то це проблеми морального, які не повинні існувати в ХХІ столітті, але на жаль, вони існують.

Може це не відповідь на запитання, але як Ви думаєте, що можна зробити, щоб запобігти тому? Я слухала по телебаченню різні передачі з цього приводу, де різні організації, які займаються бачать різні попереджувальні сигнали, що таке щось може бути. Вони хочуть пригостити цих дітей в своїх країнах. Вони вважають, що це дуже шкідливо виривати людей з своєї культури, переселювати їх, скажімо, в європейські сиротинці чи притулки і т.п.

Чи є у Вас якісь поради, теплі слова, які можуть заспокоїти людей у цій ситуації?

Михайло Радуцький

Ви знаєте, коли зрозумів, що вижив не тільки я, а ще пощастило і вижила моя жінка, то я зрозумів тільки одне, що Бог сказав, що ти повинен жити. Мені здається перш за все, що кожна людина, яка тільки має подумку на щось злочинне до тих людей і дітей, які пережили цю катастрофу, то вона повинна запам’ятати тільки одне, що він там і все бачить кожного і кожному віддасть те, що заробив собі.

Тому це найважливіше. Але, на жаль, я не дуже розуміюся у психології, але якщо треба, то фірма “Борис” має своїх штатних психологів, які того ж дня звернуться по допомогу держави, які потерпають від цього лиха, то ми готові відправити допомогу того ж дня. Якщо треба буде прийняти дітей, то на жаль, ми не маємо своїх дитячих притулків або таборів, але ми готові фінансувати приїзд тих дітей, щоб їм надавати допомогу.

Я вважаю, що це не тільки фірма “Борис”, тому що в перші дні, коли це сталося, то це була не тільки фірма “Борис”, яка збирала цей вантаж, це було дуже багато громадян України, дійсно громадян України, я хочу це підкреслити, було дуже багато фірм: фірма “Біофонтех”, сьогодні дзвонив донецький завод “Стірол”, який каже, що готовий надати все, що має тільки, щоб допомогти.

Я вважаю, що Україна має можливість і дух, щоб допомогти тим дітям. Я вважаю, що ті люди, які думають щось погане зробити до цих дітей, то вони почують Бога, і він не дасть можливості їм це зробити. Це моя думка. Може вона неправильна, я не знаю.

Ірина Халупа

Отже, Ви пережили це цунамі. Де Ви були, коли це сталося? Що Ви пам’ятаєте?

Михайло Радуцький

Ми були на сніданку в готелі “Софітел”. Який, на жаль, зараз показують ... Оце місце показують, де був готель “Софітел”, “Євроньюз” починає свої новини з цих зйомок. Ми були на сніданку, поруч з нами були наші друзі з Києва. На жаль, на сьогоднішній день ми нічого не знаємо про них. Нашіі лікарі, які зараз знаходяться мають проби волос і слини дітей цих людей. Поряд з тим, що вони шукають людей загинувши там, то вони шукають і цих людей. На жаль, на сьогодні ми не маємо ніякої інформації, де вони.

За 10 хвилин до того ми пішли в номер переодягатися. Тут ми побачили цю воду. Я не можу сказати, що це хвиля – це була якась чорна вода, в якій були люди, меблі, чого там тільки не було.

Ірина Халупа

Дякую вам, шановні гості!

Я сподіваюся, що Ваші друзі знайдуться.

Володимир Загородній

Ви там загадали проблему торгівлі дітьми. Я, як місцевий експерт по цій проблемі, хочу сказати, що це є дуже серйозною проблемою. Разом з тим хотів би сказати, що з моєї точки зору, то до вирішення наслідків цієї трагедії, яка сталася обов’язково повинна долучитися ООН.

Ірина Халупа

Сьогодні про стихійне лихо в країнах Південної Азії з нами дискутували пан Загородній і Михайло Радуцький.

Слухайте “Свободу”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG