Доступність посилання

ТОП новини

Щоб вступити в НАТО, Україна має реформувати СБУ - бельгійський професор.


Славко Волинський

Брюссель, 19 січня 2005 року - Майбутнє України продовжує бути в центрі уваги не лише європейських політиків. До виконання програм інтеграції України в євроатлантичні структури залучені десятки експертів ЄС і НАТО. Це економісти, юристи, військові і навіть служба безпеки альянсу. Працівники цєї структури нині займаються вивченням того, наскільки Служба безпеки України відповідає стандартам спецслужб країн - членів НАТО.

Пошук відповіді на це запитання привів мене до бельгійського професора права, кримінолога, співробітника Міжнародної Антикризової Групи Пола де Вуда. Раніше Пол де Вуд очолював службу безпеки при бельгійських посольствах в країнах Африки. В основному в конфліктних зонах: Конго, Сьерра Леоне, тощо.

На його думку, кожна країна , яка прагне вступити до НАТО, мусить привести свої спецслужби у відповідність до стандартів аналогічних структур країн-членів альянсу.

Пол де Вуд

Я думаю, що з об''єктивної точки зору, якщо країна прагне вступити в НАТО, то тут недостатньо реформувати лише воєнну стратегію, потрібно змінити і систему національної служби безпеки. Наприклад, Україна, щоб вступити в НАТО, повинна змнінити стару службу безпеки російського зразка на західну.

Яким чином це можна здійснити? Це можна зробити за допомогою тісної співпраці з уже давно існуючою системою безпеки НАТО, повчитись, наприклад, у ЦРУ чи ФБР, або в інших агентствах безпеки країн-членів альянсу. Подивіться, наприклад, на Польщу, Угорщину, які повністю реформували і замінили свою структуру безпеки, котрі є тепер надійними, підконтрольними цивільним органам влади і які відповідають стандартам НАТО.

Подібним шляхом пішли і держави Балтії. Спецслужби Литви, Латвії, Естонії майже цілком позбавились від офіцерів, які одержали освіту в російських навчальних закладах КДБ і призначили на їхнє місце свої власні молоді кадри. З нуля створити служби безпеки балтійським країнам допомогли американські і британські фахівці. Тепер балтійські спецслужби відповідають критеріям спецслуб країн- членів НАТО.

Іншим важливим питанням у реформуванні Служби Безпеки України є створення ефективної ситеми цивільного контролю і повної підзвітності СБУ українському парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG