Доступність посилання

ТОП новини

Участь доктора Куропася в американській делегації на інавгурації Ющенка викликала протест в єврейській та українській діаспорі.


Сергій Куделя

Вашингтон, 28 січня 2005 - Віце-голова Конференції Президентів Провідних Єврейських Організацій у США Малкольм Гоенляйн та голова Українсько-Американської Координаційної Ради Ігор Гавдяк заявляють про недоречність включення доктора Мирона Куропася до складу офіційної американської делегації на інавгурації Президента Віктора Ющенка. Куропась, який відомий своїми критичними статтями щодо євреїв, належить до активістів діаспорної організації Український Народний Союз. Він регулярно висловлює свої погляди у виданні цієї організації – “Українському Тижневику”.

Упродовж останніх п’ятнадцяти років Мирон Куропась був автором низки статей про роль євреїв в українській історії, зокрема про їхню підтримку більшовиків. Він також критикував необгрунтоване, на його думку, переслідування у США Івана Дем’янюка, звинуваченого у співпраці з нацистами. У своїх останніх статтях Куропась звертав увагу на підтримку деякими євреями “режиму Леоніда Кучми”, який, ніби-то, дозволяв їм збагачуватися. На підтвердження, він наводив імена Віктора Пінчука, Григорія Суркіса та Вадима Рабиновича. Куропась розглядає це як прояв давньої єврейської стратегії підтримки тих, хто при владі. Водночас, за словами критиків Куропася, він чомусь не згадує про інших українських олігархів, яким і без єврейського походження вдалося збагатитися за роки правління Кучми. У своїй статті “Євреї за Януковича,” опублікованій минулого жовтня в “Українського Тижневику”, Куропась пише, що “у випадку перемоги Ющенка, євреї програють”. Хоча Куропась наводить приклади і тих євреїв, які підтримують Ющенка, він все ж пише, що серед провідників єврейської громади переважають прихильники Януковича.

У коментарі для радіо “Свобода” голова Українсько-Американської Координаційної Ради Ігор Гавдяк зазначив, що у своїх статтях пан Куропась часто вдається до узагальнень щодо усіх євреїв, які ніби-то майже на генетичному рівні виявляють антиукраїнські настрої. І, як каже Гавдяк, критичні статті Куропася щодо євреїв з”являються на сторінках “Українського Тижневика” вже багато років:

“Це попросту не є час сьогодні писати такі статті. Нам треба знайти дорогу до порозуміння між євреями та українцями. Ми знаємо дуже добре про непорозуміння між двоми народами, ми знаємо історію наших народів. Але зараз є час йти вперед, а не цілий час зосереджуватися на минулому”.

Як пояснив в інтерв’ю радіо “Свобода” сам Мирон Куропась, він давно співпрацює з представниками єверйської громади у США та в Україні, і навіть отримав нагороду від однієї єврейської організації. За його словами, твердження про підтримку більшістю євреїв Януковича він знайшов у єврейській пресі, а свою увагу до позиції саме євреїв на українських президентських виборах він пояснює історичною важливістю українсько-єврейських відносин. Водночас, Куропась висловлює занепокоєння негативними статтями в деяких єврейських виданнях щодо українців:

“Вони уболтували нашу громаду, бо то їм було вигідно. Євреям тут і в Ізраелі чомусь вигідно говорити весь час про Хмельницького, Петлюру та антисемітизм України. А вони ніколи не є винні. Вони завжди хочуть, щоб все було гаразд, а ці антисемітські українці їх б’ють”.

Про участь Мирона Куропася в американській делегації на інавгруації Ющенка говорять у Вашингтоні вже на офіційному рівні. Під час нещодавнього брифінгу у державному департаменті його речник заявив, що рішення запросити Куропася до складу делегації ухвалили у Білому домі. Водночас, речник Білого Дому Джім Моррел заявив у середу, що якби Адміністрації було відомо про полемічні статті Куропася, він не був би у складі офіційної делегації. За твердженням проінформованих представників української діаспори, Куропася ввели до делегації за наполяганням саме Білого дому, який відмовив двом іншим діаспорним лідерам, що виявилися активістами демократичної партії. На противагу їм, Куропась належить до консервативного крила республіканців і свого часу працював у республіканській Адміністрації президента Форда. Окрім цього, він входить до викладацького складу Університету Північного Іллінойсу, керівництво якого заявило вчора, що перегляне належність доктора Куропася до цього навчального закладу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG