Доступність посилання

ТОП новини

"Прямий ефір": Перші кроки нової влади. Формування політичної опозиції.


Василь Зілгалов Гості: Степан Гавриш – народний депутат України, лідер групи “Демократичні ініціативи”; Юрій Кармазін – народний депутат України, лідер партії “Захисники вітчизни” (блок “Наша Україна”).












Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 14 лютого 2005 року.

Василь Зілгалов

Доброго вечора, шановні слухачі!

Як завжди, в цей час програма “Вечірня Свобода”, з Праги ведучий Василь Зілгалов.

Деякі європейські політики ще в минулому столітті зауважували, що жоден уряд не може бути довго в безпеці без страшної опозиції. Вони казали навіть більше, що опозиція – це запобіжний клапан, через який виходить надлишок народної енергії та сили. Клапан, який не можна тримати закритим, не наражаючись на небезпеку вибуху.

Якщо вірити тому, що уряд – це парус, а народ – це вітер, а держава – це корабель, час – це море, то виникає питання, як сьогодні цей парус уряду наповнює народ і його клапан, тобто опозиція, отим вітром, котрий так необхідний для руху змін у державі, у морі цього часу.

“Влада, опозиція і сучасний стан цих двох системних понять, взаємин” – така тема нашої сьогоднішньої дискусії вечірньої з гостями, які у нашій студії.

Я нагадаю слухачам “Вечірньої Свободи”, що телефон нашої київської студії 290-2905, код Києва 044. Ми чекаємо ваші запитання до учасників нашої дискусії.

Сьогодні у київській студії шановні гості: два народні депутати, часті гості у “Вечірній Свободі”. Пан Степан Гавриш, який очолював донедавна парламентську більшість, і пан Юрій Кармазін, лідер Партії захисників Вітчизни і один із учасників парламентського блоку “Наша Україна”, який переміг на минулих президентських виборах.

Тобто, фактично, пана Кармазіна сьогодні можна вважати представником провладних сил політичних, а пана Гавриша (не знаю, чи він погодиться на це) можна вважати представником опозиції, яка перебуває в процесі формування.

Чи правильно я висловлююсь, шановні гості? Як Ви вважаєте, пане Гавриш?

Степан Гавриш

Ви можете висловитися, як завгодно. Але для того, щоб Ви могли зробити висновок про мою опозиційність, Ви маєте почути мене. Я заявив ще задовго до початку виборчої кампанії, що при будь-яких результатах її я не буду в опозиції до нової влади, до державності, до держави, як такої.

Тим більше, що я вийшов з виборчої кампанії Януковича відразу після другого туру, коли ще перемога Ющенка не була такою зрозумілою, як це сталося тоді, коли решта всіх також вийшла з цієї кампанії.

Юрій Кармазін

Що стосується мене, то я як був, так і є представником українського народу. Партія захисників Вітчизни ні з ким не підписувала ніяких протоколів, 20-тисячна партія не отримала жодної долі в поділі адміністративному владному. Тому говорити, що я сьогодні є представник провладних сил було б дуже перебільшено.

Я є представник того блоку Віктора Ющенка, який переміг на виборах, але не більше. Я залишаюся представником народу і головою Партії захисників Вітчизни, яка, підкреслюю, боролася за ідею, за те, щоб перемогли здорові сили, щоб країною не керували раніше засуджені, щоб країна не перетворилася в “бандустам”.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Кармазін. Тоді я розгублений, бо я думав, що все-таки більш-менш чіткий поділ політичний між вами існує. Але це добре.

Юрій Кармазін

Ми – нормальні люди, ми добре спілкуємося і раніше спілкувались.

Василь Зілгалов

Дякую. Але пане Гавриш, все-таки тоді уточніть нам і слухачам, Ви підтримуєте владу сьогодні?

Степан Гавриш

Я підтримую всі ті дії влади, які підтримують інтереси моїх виборців і інтереси українського народу, і буду підтримувати впродовж. Ті дії влади, які не відповідають інтересам виборців і українців, я підтримувати не буду, як і не підтримував раніше.

Василь Зілгалов

Шановні наші гості, а чи ви погоджуєтесь з тим твердженням, яке я сказав на початку, що один з політиків європейських, якщо не помиляюсь, британський політик, сказав, що жоден уряд не може бути довго в безпеці без сильної опозиції. Пане Кармазін, як Ви вважаєте?

Юрій Кармазін

Так, абсолютно правильно. Я вважаю, що і цей уряд, який зараз є, має опозицію не тільки серед тих, хто зараз знаходиться в опозиції до Ющенка, а й має опозицію серед тих сил, які підтримали, в тому числі і від моєї партії.

Ми колосально здивовані деяким призначеннями в уряді. Серед деяких заступників Міністра. Я можу їх називати: це заступник міністра, а нинішній начальник кримінальної міліції, пан Москаль, який займав позицію по знищенню “Сільських вістей”, як голова держкомітету.

Я був там адвокатом. Найбільша газета в Україні, і стояло питання про її знищення, фактично. Він підписував ці позови. Сьогодні він є начальником кримінальної міліції України.

Або інший керівник, який зараз призначений заступником Міністра внутрішніх справ України, пан Олександр Савченко, який розганяв демонстрації в 2000 році, людей в палатках, які були. За це отримав підвищення.

Зараз те ж саме, робив провокації, керував цими провокаціями біля ЦВК, в інших місцях... І ця людина призначається заступником Міністра внутрішніх справ.

Якщо ці люди не будуть звільнені, партія буде серйозно розглядати питання про місце і роль по відношенню до керівництва МВС, а потім і до всього уряду.

Це я висловлюю офіційну позицію, бо люди збентежені, не розуміють, що відбувається. Не розуміють також люди і того, що люди, які давали вказівки ВУЗам, школам, ПТУ, вчителям, сьогодні будуть керувати внутрішньою політикою.

Я з повагою відношусь до колишнього міністра Василя Кременя. Більш того, я його поважаю, як фахівця. Але я не погоджусь з тим, що він тоді перейшов межу, почав таким чином використовувати своє службове становище.

Я сьогодні висловлюю не свою думку, я реагую на думки людей, членів партії, нашого електорату, які доручили мені кругом казати те, що я зараз сказав.

Приємно буде це комусь чути, не приємно, я маю сказати правду. Тому абсолютно погоджуюсь з вами, що уряд може мати і опозицію серед своїх симпатиків. Я виборював цю владу, я боровся...

Мої соратники ще й зараз лежать в лікарні від тих побоїв і всього іншого, які допустили під час революції і усіх тих антидержавних дій, які чинилися в областях. Ще й сьогодні потерпають від влади, яка не змінена поки що на місцях ніде.

Ми не маємо права сьогодні просто так відноситись до того, що раптом прийшов представник аграрного блоку і став губернатором одної області, другої області, хоч агітував перед тим за наших опонентів, при чому, викручуючи руки людям. Ми будемо ці речі називати своїми іменами.

Василь Зілгалов

Дякую. Не забувайте, що у Вас є сусід по студії...

Юрій Кармазін

Я з задоволенням послухаю його думку, як і Ви.

Василь Зілгалов

Пане Гавриш, як Ви вважаєте? Ви сказали перед цим, що Ви будете підтримувати те, що вважаєте позитивним в діях уряду. А те, що вважаєте негативним, не будете підтримувати.

От пан Кармазін висловив вже свої конкретні зауваження. Яка Ваша думка щодо перших кроків влади?

Степан Гавриш

У Юрія Анатолійовича Кармазіна є право говорити жорстко і більш жорсткіше, ніж він сказав. Я його знаю, як принципову, але одночасно дуже раниму, відкриту, професійну людину. І можу сказати, що він завжди був таким і таким залишиться.

Я б поки утримався від таких жорстких оцінок. Скажу, що в Україні зараз іде безпрецедентна по своїх наслідках і по оцінках боротьба за владу. І не тільки тому, що вона є наслідком певної революції, де завжди намагаються змінити всю вертикаль влади на відданих для себе, але й тому, що влада розглядається, як премія за перемогу.

Від влади усувається сьогодні величезна кількість професійних людей, які так чи інакше були пов’язані з минулим режимом, режимом президента Кучми.

Не треба забувати, що саме в цьому режимі були виховані найбільш професійні кадри. І та люстрація політична, яка вже розпочалася, може завдати неповоротної шкоди системному розвитку України.

Не треба забувати, що на цей час вдвічі понижений інвестиційний рейтинг України. Скоротилися не тільки інвестиції, але люди згорнули свою, практично, активність.

Зверніть увагу, що при призначенні губернаторів все частіше лунають суто патетичні заяви про прозорість, чесність, професійність, не корумпованість, і це ставиться в якості головних, предметних програмних завдань. Не про розвиток економіки, не про підвищення соціального комфорту, статусу українців, а саме про те, що говорив Президент Ющенко, виступаючи у парламенті, натискуючи на найбільш болючі дійсно проблеми.

Але не можна сьогодні лікувати хворобу тяжку, досить патологічно змінивши організм людини, виключно одними цитатами, це вже схоже на певну культурну революцію.

Ми маємо в Україні ознаки певної культурної революції, коли переможці, найчастіше використовуючи своє право, намагаються знищити не минулих, а майбутніх своїх опонентів саме усуненням їх від політичної громадянської діяльності. В цьому я вбачаю суттєву суцільну небезпеку для всіх нас. Це те, про що говорив Юрій Анатолійович, те, що він не сказав.

Я цілком погоджуюсь, що сьогодні є багато людей, які себе дискредитували в минулому. З точки зору сучасної влади, вони не можуть займати в силу політичної моралі, професійної місця у владі, але є дуже багато людей, надзвичайно багато, які виконували свою місію.

Зверніть увагу на Східні регіони, де сьогодні ми маємо ситуацію, де ті, хто вчора програв вибори Президента Ющенка, хто взяв на себе негатив цієї кампанії, бо боролися часто не проти Ющенка, а боролися проти тих людей, які дискредитували себе зв’язками з мафією, корумпованим діями, розбещеністю, саме вони претендують на чільні місця в регіонах, повторюючи помилку, яка була зроблена у минулому: знову невеличка групка людей приватизує владу і буде демонструвати перевагу і домінувати у прийнятті рішень для цілих регіонів.

Я думаю, що зараз маємо дуже багато емоцій, треба пройти цей шлях, оцінити кроки Президента Ющенка. Ми ще не почули основних його стратегічних позицій українських основних виборів, ми почули лише певні філософські цінності, задекларовані у виступі Юлії Тимошенко.

Між іншим, вона також може опинитися в опозиції до свого уряду, бо практично вона не може сьогодні спертися на певну команду, яка могла би підтримати її логічні позиції, прем’єр-міністра.

Ми вже відчуваємо про неясність вже деяких позицій, коли видані закриті укази, які чи то розширюють, чи то роблять достатньо широкими права секретаря РНБО, державного секретаря і тощо.

Ведуться суперечки через Інтернет і через газети. Потрібно сьогодні отримати певний час, щоб дати можливість Президенту, уряду відпрацювати певну програму і заявити про неї чітко, побачити перші кроки і зрозуміти, якою буде нова демократична влада України.

Василь Зілгалов

Ми говоримо про призначення. Пан Кармазін каже, що багатьох призначили таких, що це старі кадри, які себе вичерпали, які себе дискредитували. Пан Гавриш каже, що призначають в регіонах людей, які дуже пов’язані з кримінальними елементами.

А може це кадрове питання полягає в тому, що немає поки ще нових кадрів в Україні, пане Кармазін?

Юрій Кармазін

Я дозволю собі не погодитися зараз, тому що нових кадрів є багато і їх не подолати, вони насправді є, і вони прийдуть. Можливо, це буде друга хвиля, коли у багатьох відкриються очі. Але концептуальна теза Президента Ющенка про некорумпованість, про компетентність має бути дотримана всіма.

Я абсолютно переконаний, що Президенту не доповіли про тих губернаторів чи заступників, кого має на увазі пан Степан Богданович.

Я знаю, кого він має на увазі, але не буду озвучувати, я поділяю його думку, хоча ми довгий час були політичними противниками серйозними, навіть у суді були по протилежні сторони барикад, але на розумне треба казати, що воно розумне – тут інакше не можна, але я хочу запитати: скажіть, будь ласка, пана Піскуна як міг поновити районний суд, і як міг указом Кучма під тиском своїх олігархів, які зараз підтримуються рядом олігархів інших, вже не тільки Кучминих, як міг залишитися на посаді?

Ви усвідомлюєте, хтось в держав собі усвідомлює, яка небезпека! Незаконно порушені кримінальні справи, тому що незаконно призначені люди на посадах, незаконно призначені звання їм, класні чини. Все незаконно робиться. Справи незаконно підписуються до суду. Все буде незаконно через незаконне перебування пана Піскуна на посаді.

Тепер про права держсекретаря. Я пропонував два роки назад тій більшості, яку тоді координував Степан Богданович, і він, мабуть, пам’ятає цей закон про канцелярію Президента України, але тоді Медведчук кричав, мовляв, не треба, тупав ногами, щоб не включили в порядок денний. І “Мобільник Медведчука” (так називали пана Шуфрич всі в парламенті і сьогодні так називають) кричав: “Нєт! Ноль галасов!”

Так подивіться, я пропонував це тій владі, і я пропоную цій владі: давайте приймемо закон про канцелярію Президента України, про секретаріат. Як хочете його назвіть, але поки не буде закону, поки буде необхідність у когось і виникати потреба підганяти під себе повноваження, і весь час хтось буде скаржитися. Буде закон – ніхто нікуди не буде скаржитися.

Щодо РНБО, то не тому, що секретарем її є пан Порошенко, а з інших причин, а з тих причин, що це все-таки державна безпека і оборона я вважаю, що там треба бути дуже серйозно, ця функція цього органу має бути посилена з огляду на те, щоб жоден із таких кадрів, який раніше засуджувалися, проти яких велися серйозні розробки в інших країнах, які мали серйозний тіньовий бізнес, щоб жодна з тих людей не попала на отакі посади.

А що стосується люстрації, то, Степане Богдановичу, хочу Вам сказати, що люстрації у нас в державі, на жаль, не відбулося ні на яких рівнях. Кругом сьогодні, тільки Льовочкіна прибрали, керують старі кадри, кругом, з низу доверху, а народ потребує іншого.

Василь Зілгалов

Пане Кармазін, не забувайте про свого колегу у студії.

Юрій Кармазін

Я не забув. Я просто до нього звертаюся, відповідаю йому на його питання і кажу: люстрації не відбулося, аж тільки сьогодні Льовочкіна звільнили. А їх треба було позвільняти всіх в той день, коли Ющенко прийняв присягу, щоб не було того спротиву, який зараз йде по Східних областях. Хіба вам невідомо, що відключається світло, газ, тепло?! Хіба вам невідомо, що вже пенсію не носять по Східних областях?!

Василь Зілгалов

Пане Гавриш, Ви маєте досвід юридичний, правовий, у роботі з державними структурами. Сьогодні вже лунає критика від багатьох правозахисників. Вже, до речі, і Євген Захаров, керівник Харківської правозахисної групи підняв це питання, що нова президентська влада, тобто секретаріат продовжує продукувати службові укази, службові розпорядження, які не для широкого загалу. Чи це нормальна державна практика, що частина якихось указів має носити службовий, закритий характер?

Степан Гавриш

Я вважаю, що, на превеликий жаль, професіоналізм, компетентність підмінена поняттям “відданість”, відданості ідеологічній, особистій, родинній тощо, і сьогодні у владі починають домінувати ті самі старі традиції, які мали місце у минулому політичному режимі. Нічого особливо не змінилося. Політичні родичі, які стояли на Майдані, проштовхують у владу своїх неполітичних родичів на місцях, влаштовуючи їх главами адміністрацій, заступниками глав адміністрацій і так далі.

Тому практика, яка сьогодні має місце, пов’язана з тим, що Президент Ющенко, напевне, ще не встиг достатньо чітко увійти у воду нової функції і реально зайнятися всіма кадровими призначеннями.

Але коли ми цього дочекаємося, то ми знову обіпремося лише на одну людину, як спиралися колись на Кучму, і саме він буде арбітром, до якого будемо ходити за коробкою сірників, бо не вирішимо жодного питання.

Засекреченість сьогодні під грифом “Службовий” чи навіть “Таємно” для свого користування приведе до того, що ми отримаємо владу не менш корумповану, не менш закриту, не менш розподільну, яка була вчора. Тому мій колега правий, ми дійсно були певною мірою політичними опонентами, але ми ніколи не припиняли вести спільний діалог і не раз погоджувалися з позиціями, маючи, так би мовити, різну політичну лавку в парламенті, і один одного підтримували по одній простій такій причині: ми прагматичні юристи і бачимо, що така практика є загрозою для демократії в цілому, бо, з одного боку, дозволяє щоразу скористатися правом людей, які приведуть під палац Президента людей з прапорами і будуть кричати “Ганьба!”, кому потрібно цим людям; з другого боку, це буде робитися таким чином, що будуть видаватися відповідні укази, які будуть виходити за межі закону.

Я погоджуюся тут з паном Кармазіним, що треба все врегулювати законно. Тому коли ми сьогодні говоримо про боротьбу з контрабандою, з корупцією, то гасел для цього непотрібно, а потрібно приймати закони, потрібно не лікувати, так би мовити, наслідки хвороби, а її причини.

Корумпованість в цій державі зароджувалася не за ці 14 років, а десятиліттями, вона має настільки глибокі складні рудименти минулого, що, не змінивши економічний і соціальний статус життя в цій державі, не провівши нові програми, не запропонувавши нові виходи із ситуації, ми будемо мати дуже складні наслідки. Україна знову може опинитися у тій сірій зоні, і ми будемо говорити слово “халва”, але солодко від цього не буде.

Василь Зілгалов

Сьогодні надійшла інформація, що УНП і її лідер Костенко просять Мінюст не реєструвати партію Литвина, яка перейменувала себе в Народну партію.

Як ви вважаєте, цей факт – це випадковість чи це знову спрогнозовані, сплановані політичні плани на майбутню парламентську кампанію, оце дублювання назв партій? Пане Кармазін?

Юрій Кармазін

Коли ще висіла ідея в повітрі, мовляв, давайте зареєструємо, що ось буде така Народна партія, то відразу сказав: як може бути ще одна Народна партія, як вже зареєстрована Народна партія?

Я дуже добре відношуся до В.М.Литвина, це не його помилка, мабуть. Це помилка, мабуть, його апарату, що нічого не підказали. Звісно, тут є серйозна проблема. Я думаю, що цю проблему треба вирішувати, хоча я не зовсім погодився б з моїм колегою Степаном Богдановичем, коли він казав тут, що таємні укази і все інше. Ми маємо ставити питання перед Президентом про те, щоб ми припинили видавати таємні укази та й укази не для друку.

Я завжди підходив з цієї позиції в своїх виступах на ВР, я не зміню своєї позиції і зараз, я підтверджую свою приверженість демократичним принципам, я проти того, що зараз в Україні фактично МВС Юрієм Луценком скасований закон про статус народного депутата України.

Бо з ним не можна зв’язатися навіть по сотки, по урядовому зв’язку народний депутат України. І до мене сьогодні звернулися депутати зі скаргами, а я посміявся, посміхнувся, тому що я теж не міг зв’язатися з міністром, теж з приводу дуже важливих державних проблем.

Тому що він сказав, що зі мною зв’язуватися після 20 числа (депутатам). Це значить, що скасований на якийсь певний період закон про статус народного депутата. Цього не допускали собі навіть кумівський режим.

Я через ваше радіо буду повідомляти, щоб Юрію Луценку стало соромно, що прорвалося 40 фур з території Рава Руської митниці якісь з контрабанди довго утримали і не йшли вони.

Зараз 40 фур прорвалися на територію України – це велика загроза національної безпеки. Зараз стоїть 7 тисяч контейнерів не розмитнених в Одеському порту. Тому, що я стверджував, що дослідження, які ми провели Партія Захисників вітчизни показали, що не поступає в державний бюджет ще в 4-5 разів більше, ніж мало поступати від справедливого і правильного розмитнення, яке б було.

Я хочу, щоби МВС знало про цю проблему, я хочу, щоб Служба безпеки на чолі сьогодні з Турчиновим знала про цю проблему, боролася з цією проблемою, а не тільки сьогодні люди боролися.

Василь Зілгалов

У нас є слухач, який нашу дискусії може підігріє трохи.

Слухач

Пане Кармазин, я Вас підтримую, Ви борець за демократію і свободу по Вашим виступам і по діям. Хотілося б закликати людей, виборців і підтримати Вас, і змусити, буквально, щоб Вас обрали Генпрокурором. Якщо Ви звичайно згодні.

Юрій Кармазін

Дякую.

Слухач

Пане Гавриш, Ви розглагольствували про нинішні дії Ющенка і уряду. Вони практично тільки почали роботи, а Ви вже наговорили на нього. Ви сказали, що будете підтримувати дії сучасного уряду Президента, якщо вони співпадають з Вашими те, що Ви хочете мати.

Дозвольте заперечити Вам. А як же Ви підтримували будучи тоді ту владу злочинну і Ви злочинні дії підтримували в парламенті. Ви ж знаєте, хто причетний до вбивства Ґонгадзе, до всіх дій і Ви підтримали. Ви не голосували за імпічмент, поясніть це?

Василь Зілгалов

І в нас ще один слухач - жінка.

Слухачка

Я телефоную з Одеси. Хочу запитати в пана Юрія, чи буде завтра у нас брати участь в нашому пікеті якраз проти (слово не розбірливе) нової влади зі старою?

А Гавриша хочу запитати, що йому не подобається в тому, що робить Тимошенко. Якраз сьогодні вона говорила нам про ті контейнери, що в Одесу здається виїхали комісія по боротьбі з цією контрабандою. Ми всі знаємо, що в нас в Одесі представляє собою 7-й кілометр.

Василь Зілгалов

Пане Гавриш, Вам першому слово.

Степан Гавриш

Я ще раз хочу наголосити на свої принципові позиції. Я буду підтримувати будь-які дії нової влади і її замисли, які стосуються інтересів кожного українця окремо і всіх українців разом.

І я не буду ніколи підтримувати ті дії влади, які будуть повторювати помилки і провали по відношенню до українців старої влади. Тому, підтримуючи політику дій уряду я виступив з парламентської трибуни підтримку персонально прем’єр-міністра і її програми.

За що між іншим мене почали критикувати, що я це роблю, але я це робив свідомо розуміючи, що якраз Тимошенко є одним із небагатьох максимально прагматичних і чесних українських не тільки політиків, але і державних діячів.

Що стосується моєї минулої політичної позиції, то я ні від чого не відмовляюся. Я завжди намагався діяти по совісті і справедливо виконуючи волю своїх виборців.

Василь Зілгалов

Пане Гавриш, Ви є членом фракції “Демократичні ініціативи” чи ця фракція існує, як Ви у фракційному плані стоїте тепер у ВР.

Степан Гавриш

Звичайно, що за великими проектами політиків України забулася тема фракції. Фракція “Демократичні ініціативи” існує і я її співголовою.

Василь Зілгалов

Пане Кармазин, Вам слово?

Юрій Кармазін

Я відповім одеситці. По-перше, дякую, що ви нас слухаєте, по-друге, я вам скажу, що зараз багато подій дуже гострих і ми їх чекаємо. Я вам можу сказати, що завтра в Одесі буде біля двох тисяч членів Партії Захисників вітчизни на тому мітингу про, яке ми говоримо.

І мушу сказати, що мене на тому мітингу скоріше-всього не буде. Хоча рішення буде прийматися сьогодні вночі в залежності, які в мене будуть заплановані зустрічі в Києві і в других регіонах.

Але члени Партії Захисників вітчизни, як боролися там, так і будуть боротися з дебоделанізацією міста, з очищенням від корупції, будуть добиватися зупинення знищення міста.

А ви знаєте, що Боделан сьогодні практично все продав і землю, і санаторії, знищив легені міста. Місто призведене до страшного стану. І звичайно ми будемо боротися, і ми докажемо, що в два рази він програв вибори, і сьогодні знаходиться на посаді нелегітимно.

Очевидно, що це тільки група з Генпрокуратури, тому що прокуратура нічого не робила, при Піскуні не робила тому, що це порушував ще Гарник, як виконуючий обов’язки Генпрокурора, кримінальну справу. Піскун потім це діло завалив успішно і його підлеглі.

Тепер Піскун говорить, що він став помаранчевим. Я, наприклад, не вірю ні одному слову, що говорить Піскун. Але тим не менш, я надіюся, що там є чесні слідчі, які покажуть, що протоколи сфальсифіковані, що Боделан узурпував владу незаконно і всі рішення, які він прийняв будуть визнані потім незаконними. Я на це надіюся і одесити вірте, і я завжди з вами.

Що стосується чоловіка, який перед цим телефонував, я щиро йому дякую за підтримку моєї діяльності, моєї політичної сили. Якщо він вважає мене достойною людиною – це має ставити питання виключно Президент України і ніхто інший.

А в всьому іншому я бачу себе, як політика, як голову політичної партії, яка знаходиться в парламенті. І можу сьогодні захищати інтереси простих людей, і висловити іншу точку зору ніж та, яку хочуть від неї почути.

Тому, що моя точка зору базується на Конституції, на вірі в Господа Бога і я завжди буду щирим, і вас ніколи не продам. Дякую.

Василь Зілгалов

Я нагадаю, що сьогодні Президент України Віктор Ющенко у громадській приймальній вислухав чимало зауважень з боку пересічних громадян України щодо посади Генерального прокурора України.

Я хотів на завершення шановні наші гості запитати вас дуже коротко. Чи буде на цих парламентських виборах сильна політична опозиція, пане Гавриш?

Степан Гавриш

Думаю, що опозиція буде, вона буде не дуже сильною, оскільки, політична опозиція виховується роками – це традиції демократії. Одночасно треба приймати закон, щоб створити гарантії для опозиції.

Українська опозиція представляє собою складний конгломерат бізнесу і нанятих політичних менеджерів. Найскоріше ми пройдемо дуже не простий шлях політичної боротьби поки з’явиться реально політична опозиція.

Для цього є всі умови новий закон про вибори до ВР дає такий шанс мати реальну політичну більшість, яка візьме на себе відповідальність за владу, створюючи свій коаліційний уряд. І одночасно з’явиться опозиція, яка буде мати свій тіньовий кабінет міністрів, і буде пропонувати українцям наступну програму національного розвитку.

Василь Зілгалов

Пане Кармазин, чи може бути Ваша партія у складі цієї сильної опозиції?

Юрій Кармазін

Я впевнений, що партія “Захисників Вітчизни” не буде в опозиції до Президента України Віктора Ющенка, але не виключаю опозиційності партії, якщо будуть продовжуватись подібні призначення чи то губернаторів, чи то міністрів, чи то заступників міністрів, і якщо буде продовжуватись якесь неподобство на місцях.

Я впевнений, що разом з Ющенком ми всі ці негативи виправимо, але от в такому плані, якщо вважати опозицію до тих деструктивних сил. Ми виступаємо, ми не погоджуємося з ними, ми переконуємо їх в тому, що ми праві, наші погляди правильні.

Тому що ми кажемо вичистіть державу від корупціонерів, вичистіть державу від тих, хто вчинив злочини під час виборчої кампанії, вичистіть державу від тих, хто нас обкрадав, хто нас підслуховував, хто за нами підглядав, хто нас бив, вичистіть державу від цих людей.

Василь Зілгалов

Дякую.

Я нагадаю, що у “Вечірній Свободі” були сьогодні гості: народні депутати Юрій Кармазин, партія “Захисників Вітчизни”, блок “Наша Україна” і Степан Гавриш “Демократичні ініціативи”, колишній глава більшості парламентської.

Програму з Праги вів Василь Зілгалов. Дякую слухачам за телефоні дзвінки.

Слухайте “Вечірню Свободу”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG