Доступність посилання

ТОП новини

Квасневський очікує від Путіна “моральної оцінки історії”.


Володимир Павлів

Варшава, 28 лютого 2005 - В понеділок польські ЗМІ коментують висловлювання польського ж президента, але з німецької преси. У вікендовому виданні щоденної газети “Die Welt”, з’явилося інтерв’ю Александра Квасневського, в якому той зокрема закликає президента Росій Володимира Путіна дати “моральну оцінку історії”, а точніше результатів Другої світової війни.

Інтерв’ю польського президента у німецькій газеті “Ді Вельт” викликало такий резонанс у Польщі тому, що це практично перша реакція Александра Квасневського на дискусію про те, їхати йому чи не їхати до Москви на святкування 60-ї річниці перемоги над гітлерівською Німеччиною. Ця дискусія уже кілька тижнів триває у польській пресі з ініціативи лідерів правої партії “Право і справедливість”, котрі вважають, що польський президент не повинен їхати до Москви на святкування, оскільки вслід за визволенням Польщі Червона армія принесла цій країні втрату державної незалежності і політичні репресії. У понеділок “Право і справедливість” підтримало свою позицію у черговій заяві.

Ліві партії, а також більш помірковані політики право-центристських партій у цій дискусії висловлювали думку, що польському президентові потрібно поїхати до Москви, щоб своєю присутністю, а можливо й якимись висловлюваннями, підкреслити, що історія перемоги над гітлеризмом мала й свої темні сторінки, а не лише світлі, як це представляє офіційна російська пропаганда.

Сам президент Квасневський прийняв запрошення від президента Путіна ще восени минулого року і послідовно підтверджував свій намір поїхати до Москви на святкування 60-ї річниці перемоги. Однак, свою позицію у дискусії щодо оцінок цього заходу висловив уперше саме в цьому інтерв”ю для німецької газети.

Президент Польщі сказав зокрема таке: “Ми не очікуємо нічого надзвичайного, а тільки моральної оцінки того, що сталося після 1945-го року”.

Далі Александр Квасневський уточнюючи, що саме він мав на увазі, говорить, що для президента Росії перемога над 3-м Рейхом – це визволення країн Центрально-Східної Європи радянською армією. Але для самих цих країн – це означало радянську окупацію і нав”язання комуністичної диктатури.

Коментуючи ці висловлювання Александра Квасневського, експерт варшавського Центру міжнародних стосунків Антоні Подольський зазначає, що сама дискусія про участь польського президента у московських урочистостях з нагоди шістдесятиліття перемоги є черговим прикладом боротьби реалістичних та романтичних позицій у польській політиці. На думку експерта, щоб мати впливи у міжнародній політиці, полякам потрібно творити свій образ як фаховим реалістам, а не як підбурюваних історичними фобіями романтиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG