Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині кожна десята дитина живе в умовах відносної бідності.


Надія Кандиба

Німеччина, 4 березня 2005 - Німеччина є однією з найрозвинутіших країн світу, однак і їй знайоме таке поняття, як бідність серед дітей. Більше того, як наголошується в звіті Дитячого фонду ООН - ЮНІСЕФ - нині в Німеччині швидше, ніж в інших індустріальних країн зростає відсоток дітей, які вимушені жити в скрутних умовах.

Починаючи від 1990-го року, рівень бідності серед дітей у Німеччині зросла майже на три відсотки. Нині в країні нараховується півтора мільйона дітей, які живуть в умовах відносної бідності, - тобто, кожна десята дитина. Такі дані оприлюднив у Берліні голова німецького відділення ЮНІСЕФ Райнхард Шлаґінвайт.

“Йдеться передусім про дітей, які виховуються без батька, про дітей нових мігрантів, які потрапили до Німеччини між 1990-м та 2000-м роками, і звичайно про дітей безробітних”, - сказав Шлаґінвайт.

Бідною вважається в Німеччині родина, яка має менше половини середнього річного доходу, який становить сімнадцять з половиною тисяч євро. Звичайно, діти в Німеччині не голодають. Система соціальної підтримки, яка функціонує в країні, не допускає цього. І все ж таки часто таким дітям вже в ранньому віці доводиться мати справу з суворою реальністю. Інколи батьки, які недостатньо заробляють, намагаються приховувати справжній стан справ, аби не поставити в незручне становище своїх дітей. Розповідає восьмирічний Патрік:

“Якщо наш клас їде на якусь екскурсію, за яку слід платити, тоді я часто чомусь залишаюся вдома”, - сказав Патрік.

Аби всі діти могли брати участь у шкільних заходах, в багатьох німецьких школах існують так звані фонди підтримки, до яких батьки роблять добровільні внески. Родини з обмеженими доходами можуть отримати з них допомогу, про що, до речі, ніхто, крім класного керівника не дізнається. Інколи благодійні організації виділяють гроші на шкільні обіди, що робить їх доступними для всіх. Бідність серед дітей знайома не тільки Німеччині, де цей показник вже перевищив10% , але також іншим індустріальним країнам. За даними ООН, найжчий показник у Данії – 2,4%. Найбільше дітей, що вимушені жити на межі бідності, у США – майже 22%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG