Доступність посилання

ТОП новини

Американська розвідка провалилася в Іраку.


Сергій Куделя

Вашингтон, 31 березня 2005 - Оцінка іракського військового потенціалу американською розвідкою виявилися “абсолютно помилковою”. Такий висновок міститься в оприлюдненому сьогодні звіті спеціальної комісії, яка досліджувала здатність США протистояти загрозі з боку зброї масового знищення. Як зазначається у тексті звіту, шкода, завдана репутації Сполучених Штатів через такий провал її розвідки, буде відчутною ще упродовж багатьох років.

Спеціальна комісія, призначена президентом Бушем минулого року, покладає усю відповідальність за переоцінку військового потенціалу Іраку на американські розвідслужби. Як вважають члени комісії, аналітики ЦРУ виявилися нездатними критично поставитися до власних припущень щодо намірів Саддама Гусейна. Водночас, звіт зазначає, що розвідувальні служби не змогли зібрати і достатньо надійної інформації для аналізу, а ті, данні, що вони отримували від своїх агентів в Іраку, були “або оманливими, або нікчемними” . Таким чином, автори звіту знімають відповідальність з президента Буша, котрий, за їхніми словами, отримував помилкову розвідувальну інформацію, яка перебільшувала прогрес іракської біологічної та хімічної збройної програми.

Водночас, звіт критикує Адміністрацію Буша за кволу реакцію на теракти 11 вересня, яка, на думку авторів звіту, зробила за останні три з половиною роки недостатньо для зменшення загроз з боку зброї масового знищення. Як йдеться у звіті, “через три з половиною роки після нападу на Перл Габор 7 грудня 1941 року, США розбудувало армію та флот, які перетнули два океани, Англійськиий канал, річку Рейн, примусили Німеччину до капітуляції та були за два місяці від перемоги над Японією.”

У звіті також відзначається, що американська розвідка неадекватно оцінювала і потенціал терористичного угрупування “Аль-Каїда”. До вторгнення в Афганістан, розвідники применшували прогрес терористів у розробці хімічної зброї, і були потім здивовані просунутістю їхньої програми. Зокрема, у звіті згадується неназвана речовина “Ікс”, у виробленні якої Аль-Каїда просунулася найбільше.

Хоча у звіті міститься 76 особистих рекомендацій президенту, більшість з них пов’язані з подальшою реорганізацією структури американських розвідслужб. Однак, як пише американська газета “Нью-Йорк Таймс”, такі рекомендації із скепсисом сприймаються серед розвідслужб. Адже, в американському розвідувальному середовищі вже відбулися значні кадрові та структурні зміни, які тривають і досі. Єдиними реальним наслідком цього звіту, на думку спостерігачів, може стати створення окремого центру з нерозповсюдження ядерної, хімічної та біологічної зброї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG