Доступність посилання

ТОП новини

Піскун зірвав зустріч з Мельниченком та Єльяшкевичем у Вашингтоні?


Зиновій Фрис

Прага, 4 квітня 2005 року – Ще минулого тижня в програмі візиту президента Віктора Ющенка до Сполучених Штатів була зустріч з колишнім охоронцем служби безпеки майором Миколою Мельниченком, важливим свідком у справі вбивства журналіста Ґонґадзе та інших резонансних злочинів. Однак згодом представники президента заявили, що цієї зустрічі мабуть не буде. Як стало відомо радіо "Свобода", від зустрічі з Мельниченком відмовився і генеральний прокурор України Святослав Піскун. З чим це може бути пов`язане?

Про те, що зустріч з майором Миколою Мельниченком у Сполучених Штатах може відбутися, заявив минулого тижня сам Президент Віктор Ющенко.

Віктор Ющенко

Відносно Мельниченка, то я не буду заперечувати, якщо буде потреба в такій зустрічі, бо це вже питання перекипіло. Його треба переводити до якогось логічного кінця. Хоча я думаю, що ті зустрічі, які сьогодні чи завтра Генпрокурор буде вести в США, це ті зустрічі, на яких буде майор Мельниченко.

Тому, я ще раз підкреслюю, що якщо моя зустріч потрібна для того, щоб я публічно вислови гарантії, які я можу дати як Президент цій людині, то я готовий це зробити тільки ради того, щоб поставити у цій справі крапку.

Зиновій Фрис

Однак вже в п’ятницю державний секретар України Олександр Зінченко заявив, що зустріч президента з Мельниченком не відбудеться, бо "цю зустріч "мають проводити ті люди, які розслідували справу і довести цю справу до підготовленого звіту Президента".

І ще цитата від пана Зінченка: "Для того, щоб ця зустріч була ефективною, мають спрацювати всі служби, які були притягнуті до дослідження цієї справи. Безумовно, тут мають своє слово сказати й відповідні служби, і Генпрокурор, і всі ті, хто мав справу в розслідуванні справи Гії Гонгадзе”.

Про зустріч з Генеральним прокурором радіо "Свобода" хотіло розпитати Миколу Мельниченка, однак нам не вдалося зв’язатися з ним. Натомість ми записали інтерв’ю з Олександром Єльяшкевичем, народним депутатом другого і третього скликань, який після замаху на нього попросив політичного притулку у США.

Олександр Єльяшкевич

Як відомо зі ЗМІ, Станіслав Піскун планував приїхати до Америки ще до початку візиту Президента України В.Ющенка до США для того, щоб зустрітись з Миколою Мельниченко та мною, а потім, щоб вже в нас відбулася зустріч з Президентом України Віктором Ющенком.

Хоча ви знаєте наше відношення з Миколою Мельниченком до пана Піскуна, якому ми абсолютно не довіряємо, то незважаючи на це, враховуючи позицію Президента Віктора Ющенка, ми пішли на конкретні кроки для того, щоб все ж таки зустріч з Піскуном відбулася.

При чому це було дуже складно із технічних, організаційних, юридичних питань, але вже була домовленість з Департаментом юстиції, які повинні бути присутні на цій зустрічі, з нашими адвокатами.

Все це було погоджено, але в останню хвилину Піскун повідомив, що він не буде приїжджати до США і фактично зірвав ту зустріч, яка повинна була відбутись під час візиту Віктора Ющенка зранку у вівторок.

Це зайвий раз говорить, що не можна довіряти пану Піскуну, що він постійно бреше.

Зиновій Фрис

За словами Олександра Єльяшкевича, скасування візиту Генерального прокурора з посиланням на те, що у нього є якісь дуже важливі справи в України (як про це повідомили і представника Єльяшкевича, і Мельниченка), було зроблено з однією метою.

Олександр Єльяшкевич

Щоб не допустити нашу зустріч з М.Мельниченком з В.А.Ющенком.

Зиновій Фрис

Олександр Єльяшкевич, висловлюючи як власну думку, так і точку зору Миколи Мельниченка, також сказав:

Олександр Єльяшкевич

Ми будемо робити адекватні кроки, тому що те, що робить Генеральна прокуратура, і те, що роблять деякі представники української влади, які заплямували себе діями у старій владі і заплямували себе тим, що хочуть спробувати відбілити Кучму від тяжких злочинів, вони не зможуть виконати своїх цих планів, тому що ми чудово розуміємо, для чого це все відбувається.

Ще раз хочу підкреслити, я говорю це офіційно, що брехлива інформація, яка постійно розповсюджується в ЗМІ, абсолютно не відповідає дійсності, що М.Мельниченко не давав свідчення щодо справи Гонгадзе і щодо моєї справи.

М.Мельниченко ще в 2002-му році офіційно надав свідчення якраз на ім’я Генпрокурора України С.Піскуна щодо цих резонансних справ, надав свідчення і я у той же час, у 2002-му році. Ми дуже цікавимося тим, які взагалі були кроки зроблені Генпрокуратурою і особисто С.Піскуном щодо наших свідчень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG