Доступність посилання

ТОП новини

Сумніваюся, що на Заході повірять заявам Януковича про політичні репресії в Україні - Тарас Кузьо.


Мар’яна Драч

Прага, 11 квітня 2005 року – Віктор Янукович закликав міжнародних посередників попередити небезпеку чергового протистояння в Україні. Голова Партії регіонів звернувся до Групи вищого рівня зі врегулювання політичної кризи в Україні, яка працювала минулого року на виборах президента. Декларації нової української влади щодо забезпечення свободи слова і прав людини виявилися фальшивими, пише Віктор Янукович. На переконання опозиції, в Україні почався терор проти політичних опонентів чинної влади. І тут, на думку Януковича, показовою є справа Бориса Колесникова.

Тим часом сам голова Донецької обласної ради із підозрюваного перетворився на обвинуваченого. У понеділок Генеральна прокуратура звинуватила Колесникова у здирництві та зловживанні службовим становищем, а ще – у погрозах вбивства. За це йому загрожує до 12 років ув`язнення.

Чи є підстави у нової опозиції в Україні називати цю справу політичною розправою? На запитання радіо "Свобода" відповідає відомий західний експерт з українських питань, професор Тарас Кузьо з університету Джорджа Вашингтона в американській столиці.

Тарас Кузьо
Тарас Кузьо

Щодо так званої опозиції, то це не є опозиція у розумінні західного світу: кричати і писати заяви до ОБСЄ чи до Ради Європи, як робив пан Віктор Янукович, що це є розправа над так званою опозицією. Сумніваюся, що хтось на Заході взагалі буде на це реагувати у такому розумінні, що це є якась розправа, бо Захід сам давно вимагає (і я тут говорю про західні уряди, про міжнародні організації), щоб люди, які були пов’язані з корупцією, фальсифікацією під час виборів, плюс ті, які стояли за отруєнням Віктора Ющенка, - несли відповідальність.

Нам треба розуміти, що люди, які керували Україною, коли був президент Л.Кучма, вони, як при радянській владі, ніколи в житті не відповідали за свої дії. Якраз тому тепер мені дуже смішно чути, що це є якась нібито розправа, бо...

Мар’яна Драч

Пане Кузьо, Вам смішно це чути, але тим не менше, наприклад, Уповноважена ВР з прав людини, пані Ніна Карпачова досить різко минулого тижня розкритикувала те, як затримали пана Колесникова, вона вважає, що були порушені його права як громадянина України.

Ніна Карпачова

Було порушено брутальним чином право затриманого на прямий і безперешкодний доступ до суду. Ми всі з вами повинні це знати. Завтра це стосуватиметься ваших близьких, ваших дітей, ваших родичів.

Мар’яна Драч

Тобто, мета дійсно дуже благородна - боротися з корупцією, боротися зі злочинністю. Але немало оглядачів критикують нинішню владу за те, як вона це робить, порушуючи, на їхню думку, демократичні принципи. Яка Ви гадаєте?

Тарас Кузьо

Можна тут критикувати процедуру саму, яка відбулася навколо його арешту. Я не можу цього робити, бо я не є юристом. Але я не сумніваюся, що Колесников відповідає дійсно не за політичні міркування, а за те, що стверджують, що він був пов’язаний з високими корумпованими...

Мар’яна Драч

У Вас є якісь конкретні факти про діяльність пана Колесникова? Може Ви могли б навести.

Тарас Кузьо

Я читав тільки те, що є відкритою інформацією, яка є всім доступна. Я не маю ніяких інших джерел інформації.

Мар’яна Драч

Справа у тому, що для влади він дійсно є підозрюваним, але ще не було суду. Для своїх соратників пан Колесников є жертвою політичних репресій, тому тут є дуже різні думки про його діяльність. Чи не поспішаєте Ви з такими ось висновками, що він дійсно винен у злочинах?

Тарас Кузьо

Я не поспішаю, тому що я вважаю, що такі особи можуть сісти (в тюрму) не тільки за високий рівень корумпованості, а також за те, що вони загрожували територіальній цілісності України у грудні. На жаль, за всі часи Кравчука і Кучми ніхто не був засуджений за сепаратизм в Україні. Навіть за цей сам факт, я думаю, що його, як тодішнього голову обласної ради у Донецьку, можна було б посадити навіть за це.

Тут, я думаю, що нам треба відрізняти те, що є дві причини його арешту: це проблема з питань сепаратизму і загрози територіальної цілісності України - навіть запросив мера Москви на цей з’їзд. А друге, що він пов’язаний з корумпованістю.

А те, як відбувався його арешт, то це мають коментувати не політичні науковці, як я, а юристи.

Мар’яна Драч

Пане Кузьо, Ви є політологом. В Україні наближаються парламентські вибори, менше року до них залишилося. Деякі оглядачі вважають, що справа Колесникова пов’язана безпосередньо з цими виборами, що таким чином нова влада намагається обмежити вплив Партії регіонів на Донеччині. Як Ви ставитеся до такого аналізу?

Тарас Кузьо

Я сумніваюся, що якраз це є головна причина, бо суть проблеми так званої нової опозиції, колишніх центристських партій, які були при владі (партії Регіонів і СДПУ(о)), не є тим, що влада починає нові репресії. Суть проблеми є, що вони, як партії влади, не можуть себе організувати як нормальну опозицію, бо партія влади по суті не може бути в опозиції, вона тільки може існувати при владі.

Мар’яна Драч

Все ж таки протести, які зараз є в Україні проти арешту Колесникова – це політичні протести.

Тарас Кузьо

А які протести, будь ласка, мені скажіть?

Мар’яна Драч

Я маю на увазі в Києві і в Донецьку.

Тарас Кузьо

П’ятсот людей – це називається протести?

Мар’яна Драч

Безперечно, навіть кількасот людей у Києві - це також є протест.

Тарас Кузьо

Але це, навіть ми читали сьогодні, що так звані політичні партії, центристи, вони платять людям, щоб прийти - 50 чи не знаю скільки гривень.

Я не думаю, що вони можуть дійсно мобілізувати тисячі людей. Бо якраз, я думаю, що пересічна людина, чи то з Закарпаття, чи то з Донецької області, вони будуть підтримувати боротьбу проти корупції, яка, я вважаю, є головною причиною арешту Колесникова. Я думаю, що їм дуже тяжко мобілізувати людей на підтримку такої людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG