Доступність посилання

ТОП новини

Як американські студенти стажувалися в Інституті кібернетики в Києві.


Сергій Кисельов

Київ, 30 травня 2005 - Українські студенти прагнуть їхати на навчання чи на стажування за кордон. До Сполучених Штатів зокрема. Тим часом деякі американські студенти налаштовані стажуватися саме в Україні. Сьогодні в Київському інституті кібернетики імені Віктора Глушкова Національної академії наук відбувся, так би мовити, перший випуск студентів з кількох університетів США, які побували тут на науковій практиці.

14 студентів із техаського, флоридського та кількох інших університетів США упродовж трьох тижнів стажувалися в Києві. Вони дістали американський ґрант для навчання на українських теренах. І кажуть, що не шкодують про це. На запитання радіо "Свобода", чому американські студенти обрали для наукової практики саме українську столицю, директор Інституту кібернетики імені Глушкова академік Іван Сергієнко відповів:

"Тут варто говорити про наші спільні роботи з американськими вченими, які працюють в різних університетах. І в зв’язку з цим, знаючи наші результати, на конкурсній основі ряд студентів американських було відібрано для того, щоб пройти практику саме в Інституті кібернетики на кафедрі ( спільній кафедрі) нашого інституту і Київського політехнічного інституту". На сьогодні ця робота закінчується, студенти одержали певну суму знань і, сподіваємося, хороші враження про Україну – розкажуть у себе на батьківщині".

За словами пана Сергієнка, американські студенти в Києві вивчали методи математичного моделювання на надсучасному комп’ютері, який спільно розробили й створили науковці академічного Інституту кібернетики імені Глушкова та Київського політехнічного інституту. Більше того, вони взяли безпосередню участь у розробках інтелектуальних інформаційних технологій для новоствореного суперкомп’ютера. Ця машина здатна розв’язувати такі математичні задачі в царині економіки, проектування обчислювальної техніки, організації складних виробничих процесів, освоєння космосу, захисту довкілля тощо, з якими групам звичайних персональних комп’ютерів упоратися не сила.

Враженнями про свою наукову практику в Інституті кібернетики імені Глушкова з радіо "Свобода" ділиться студент Південного методистського університету з міста Даллас, штат Техас, Сідхартха Басу:

"За час нашого перебування тут ми вивчали різні варіанти оптимізації продуктивності праці. І саме це ми вважаємо найкориснішим із того, чому змогли навчитися в Києві. Іншими словами, всі ми – представники різних професій. Я, скажімо, займаюсь оптимізацією фінансової діяльності. У нас є люди, які вчаться на цивільних інженерів і математиків. І ми сподіваємося скористатися тим, що опанували тут, коли повернемося до США".

Втім керівник групи американських студентів, асистент професора з техаського A&M університету Сергій Бутенко додав, що його підопічні опанували в Києві не саме лише математичне моделювання. Гостей зі США поселили в гуртожитку політехнічного інституту, де вони на власному досвіді переконалися, як непросто бути українським студентом:

"Жили в гуртожитку без гарячої води. Кілька днів. Так що вони мали безцінний досвід в усіх відношеннях. Вони навчилися приймати холодний душ. Але це – не КПІ, я думаю, це – міська адміністрація. Тому що води не було в усьому районі".

І ще один приклад, як американці адаптувалися серед своїх українських колег-політехніків: "Після вчорашнього футбольного матчу нам досить важко говорити... (сміх). Нагадаю, що вчора в Києві відбувся фінал Кубку України з футболу, де перемогу над донецьким "Шахтарем" здобули київські "динамівці".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG