Доступність посилання

ТОП новини

Генерал міліції Пукач, якого підозрюють у вбивстві журналіста Гонгадзе, переховується в Ізраїлі – ізраїльські мас-медіа.


Вольф Москович, Мар`яна Драч

Єрусалим, Прага, 27 червня 2005 року - Чи справді в Ізраїлі перебуває генерал міліції Олексій Пукач, якого в Україні підозрюють у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе та якого оголосили в міжнародний розшук? Кілька днів існувала непевність у цьому питанні. Речник ізраїльської поліції Гіль Клейман минулого тижня категорично заперечував, що Ізраїлю відомо, де перебуває Пукач.

Проте тепер різні ізраїльські мас-медіа повідомляють, що генерал таки в Ізраїлі, куди він ймовірно приїхав під чужим ім''ям. Оглядачі припускають, що ізраїльські спецслужби, співпрацюючи з СБУ, приховували цей факт, щоб не сполохати завчасно Пукача. Цей генерал у 2000-му році керував Департаментом зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ України і, як стверджує Генеральна прокуратура України, брав безпосередню участь у викраденні Гонгадзе та його вбивстві.

Спочатку офіційні представники Ізраїлю заявляли, що їм нічого не відомо про місцеперебування Олексія Пукача, а один з них навіть назвав повідомлення української газети “Сєгодня”, що Пукач знаходиться в Ізраїлі "свідомою провокацією." Проте минулої суботи стало ясно, що шило у мішку не втаїться, коли ізраїльський державний телевізійний канал повідомив, що Пукач в’їхав в Ізраїль у грудні минулого чи у січні цього року під чужим ім’ям.

Цю інформацію підтвердили дві ізраїльські газети - “Їдіот Ахронот” та “Джерусалем Пост”, остання, посилаючись на анонімну офіційну особу. Ця особа зазначила, що не знає дати приїзду Пукача в Ізраїль, але висловила думку, що він прибув туди нелегально.

Існує чимало спекуляцій стосовно того, коли Пукач буде депортований в Україну. Посадовець, що інформував газету “Джерусалем Пост” висловив з цього приводу припущення, що Пукач довго в Ізраїлі не затримається: “У нас вельми добрі відносини з Києвом, і ми маємо намір повністю співпрацювати з українським урядом”.

Судячи по тому, що ізраїльські ЗМІ пов’язують це повідомлення з інформацією про візит президента Віктор Ющенка в Ізраїль у жовтні-листопаді цього року, то власті Ізраїлю зроблять усе можливе у рамках легальності, щоб якомога швидше повернути генерала Пукача до України.

Щоправда, тут можуть виникнути і проблеми. Про це каже радіо “Свобода” відомий український журналіст-криміналіст Олег Єльцов, головний редактор інтернет-сайту "Тема."

Олег Єльцов: "Загальновідомо, що Ізраїль – це країна, яка дуже неохоче видає, навіть за запитами Інтерполу, громадян, які перебувають на його території.

Який статус Пукача, я напевно не можу казати, але, очевидно, що він має, можливо, вид на проживання там чи може якісь були зроблені процедури для отримання громадянства, хоч він зовсім не схожий на іудея, але, очевидно, він це заздалегідь робив. Я описував цю історію на сайті".


Напевно, ще не всі наші слухачі читали Ваш сайт. Ви пишете про те, що можливо Пукач, за даними Ваших джерел, одружився з громадянкою Ізраїлю?

"Так, громадянка Ізраїлю була в Україні, вона потрапила в одну кримінальну історію, він начебто простягнув їй руку допомоги. Після того між ними виникли певні стосунки, дуже близькі. Очевидно, він використав цей момент. Можливо, він спеціально це передбачав, вже знаючи, що він є вбивця, і справа набирає дуже серйозного для нього розвитку. І що можливо треба буде тікати".

Вину пана Пукача не було доведено в суді, тому ми не маємо права називати його вбивцею. Поки що він є підозрюваним у цій справі.

"Я не кажу, що Пукач є вбивця. Дійсно, це може довести тільки суд. За моїм прогнозом, якщо не буде зроблено якогось надзвичайного винятку в даному випадку, оскільки справа ця надто резонансна, тоді ізраїльська влада може піти на поступки і видати Пукача.

А взагалі, я прогнозую, щоб його видати, треба мати на руках достатньо доказів. А найліпший доказ – це рішення суду, який визнає Пукача винним. Наскільки мені відомо, зараз уже розгляд справи відклали на вересень".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG