Доступність посилання

ТОП новини

Кому належить маяк Сарич?


Віктор Міняйло

“Морська піхота Чорноморського флоту Російської Федерації захопила най південнішу точку України і оголосила мис Сарич територією Росії,” - про це сьогодні на прес-конференції повідомили активісти громадської організації “Студентське братство”. Прес-служба Чорноморського флоту стверджує, що маяк Сарич – це їхнє майно.

У День незалежності України представники “Студентського братства” вирішили привітати зі святом керівника маяка Сарич - Юрія Лещенка. Що з цього вийшло, розповідає прес-секретар організації Анастасія Хонякіна: “Військові, морська піхота РФ, які з нами спілкувалися, просто не пускали громадян України на територію України, на територію українського маяка Сарич.

Коли Олег Яценко і інші члени студентського братства спробували зайти на територію маяка Сарич, то їх брутально виштовхали, їх били ліктями, руками, ногами, все це зафіксовано у нас на відеокасетах. Російська морська піхота не пояснювала свої дії, вона просто казала, що ми виконуємо наказ”.


Командування Чорноморського флоту Росії відкидає звинувачення активістів “Студентського братства” у застосуванні сили. А голова братства Олег Яценко повідомив, що існує судове рішення про передачу маяка Сарич українській стороні, і воно вже набрало чинності: “За рішенням українського суду, господарського суду міста Севастополь, Україні мали бути передані всі маяки, включно з Саричем. Це сталося 6 серпня цього року, а 7 числа - виконавче впровадження судової виконавчої служби про примусове вилучення цього маяка в росіян.

Що відбулося? З бухти Козачої був направлений підрозділ морської піхоти Чорноморського флоту РФ на чолі з мічманом Орловим, які захопили маяк Сарич, встановили контрольно-пропускний режим, пускають на територію лише відпочиваючих громадян РФ, які купаються і відпочивають тут на території, як нелегальні туристи.

З іншого боку, туди не впускають громадян України. Активісти студентського братства подали до прокурора Балаклавського району Севастополя заяву про те, що порушуються їхні права.

І прокурор замість належного законного реагування на ці заяви переадресував ці скарги про порушення прав громадян України в прокуратуру північно-кавказького військового округу РФ”.


Це говорив голова “Студентського братства” Олег Яценко. Його заступник Андрій Сидоренко додав, що вони отримали довідку з Фонду держмайна України, де сказано, що не існує жодного договору оренди на об‘єкти, які Чорноморський флот займає на українській території.

Але в прес-службі Чорноморського флоту іншої думки. Говорить заступник керівника прес-служби В’ячеслав Трухачов (переклад з російської): “Цей маяк належить поки що на даний момент Чорноморському флоту. Українська сторона оскаржує в судовому порядку його, так би мовити, належність Чорноморському флоту. От і все.

І взагалі – це предмет міждержавних переговорів Російської Федерації і України. Не більше і не менше. Якщо “Студентське братство” вважає інакше чи вони взяли на себе функції МЗС, будь ласка! Це їхнє конституційне право - заявляти все, що вони бажають і коли бажають”.


На моє запитання про рішення суду, щодо належності маяка Сарич Україні, заступник керівника прес-служби Чорноморського флоту В’ячеслав Трухачов відповів: ”Розумієте... судове рішення. Ну от, наприклад, будь-який районний суд вирішує питання, які стосуються міждержавних угод. Може він вирішити ці питання чи не може?

Я, чесно кажучи, не знаю, чи є судове рішення, чи нема судового рішення. І взагалі, нам не дуже це цікаво.

Я точно знаю, що була угода щодо розподілу майна Чорноморського флоту, яку підписали Російська Федерація і Україна. Згідно з цією угоди, частина майна відійшла до України, частина до Російської Федерації. Сарич – це частина майна, яка відійшла до Російської Федерації.

Зараз це можна оскаржувати будь-як. Розумієте, це навіть не наше питання, і не ми це вирішуємо. Це все вирішують комісії, які створюють на міждержавному рівні і які провадять з цього питання переговори”.




Заявив заступник начальника прес-служби Чорноморського флоту Російської Федерації В’ячеслав Трухачов.

В прес-службі Міністерства закордонних справ України повідомили, що вони не володіють інформацією про захоплення мису Сарич Чорноморським флотом.

А сам міністр закордонних справ Борис Тарасюк неодноразово закликав Росію дотримуватися угод щодо розподілу Чорноморського флоту. Поки що на ці заклики зреагували лише активісти “Студентського братства”, які кілька місяців пікетували штаб флоту на підтримку вимог Тарасюка.

Адже виходить, що Росія порядкує усіма головними маяками Криму, а Україна несе відповідальність за можливі надзвичайні випадки у власних територіальних водах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG