Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк готовий співпрацювати з Україною.


Віктор Міняйло

Київ, 7 вересня 2005 року – Переглянути програми спiвробiтництва зi Свiтовим банком вважає за необхiдне Президент України Віктор Ющенко. Про це вiн заявив сьогодні пiд час зустрiчi з вiце-президентом Свiтового банку Шигео Катцу, який перебуває в Україні з офіційним візитом. У свою чергу віце-президент банку заявив, що ця міжнародна фінансова установа зацікавлена, щоб її програми збiгалися з прiоритетами України. На його думку, прiоритетнi програми для України стосуються, передусiм, вугiльної реформи та енергетики.

Світовий банк готовий підтримати амбіційну економічну програму українського уряду, зазначив віце-президент Світового банку на прес-конференції у Києві. Найголовнішим завданням в економіці України він назвав послідовність у стратегії. За прогнозом Шигео Катцу, зростання економіки України цього року може становити 5-6%, але ріст насамперед залежатиме від темпів проведення реформ і поліпшення інвестиційного клімату:

“Я думаю, інвестор хотів би мати впевненість, щоб не змінювалися правила гри. Україна також має визначитися в питанні реприватизації. Це вже триває досить довго і створює певну невпевненість для інвестора. Має бути верховенство права. Мають бути захищені права власності. Також потрібно вдосконалити податкову систему”, - вважає вiце-президент Свiтового банку по регiону Європи i Середнiй Азiї Шигео Катцу.

А от чи потрібно переглядати програми співпраці зі Світовим банком і які мають бути пріоритети, я запитав доктора економічних наук, завідувача відділу міжнародних валютно-фінансових відносин Інституту світової економіки і міжнародних відносин Олексія Плотникова:

“Світовий банк – це фактично єдина установа, з якою нормально співпрацює Україна. У нас майже немає ніякої співпраці з МВФ, досить маленькі проекти з ЄБРР. Тобто, я можу припускати, що це певною мірою демонстрація того, що керівництво України не йде під мелодію цього Світового банку, вважає, що якось треба співробітничати, враховуючи національні інтереси України. Можливо, це так.

Що стосується, в якому напрямку перебудовувати. В принципі, Світовий банк працює з Україною під конкретні проекти, тому важко казати, що треба зробити. Є проекти, які погоджуються на урядовому рівні в Україні, на яке погоджується на фінансування Світовий банк. В такому напрямку воно традиційно будувалося, співробітництво, будується і зараз.

Я вважаю, що можливо можна щось зробити, можливо інші проекти, можливо погоджувати цю діяльність, але казати, що є якісь відверті пріоритети, на які треба працювати, а Світовий банк не працює, то я не можу”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG