Доступність посилання

ТОП новини

У Симферополі вирішується доля азербайджанського опозиціонера.


Людмила Ваннек


Прага, 17 жовтня 2005 - Політична ситуація в Азербайджані напередодні парламентських виборів вийшла за межі регіону.

Україна у контексті з Азербайджаном сьогодні виринула двічі: у Києві представники азербайджанської діаспори пікетували Місію ОБСЄ. А вже у другій половині дня прийшла для багатьох зовсім несподівана вістка: у Симферополі заарештували лідера азербайджанської опозиції Расула Гулієва.

Гулієв – він же лідер Демократичної опозиційної партії був на шляху із Лондона до Баку, куди він хотів повернутися після 9-ти років вигнання, і взяти участь у парламентських виборах.

У зв"язку з можливим поверненням опозиціонера Гулієва на батьківщину – влада в Баку вжила запобіжних заходів: затримала десятки активістів опозиції, щоб перешкодити можливим безладдям, заарештувала тисячу прибічників самого Гулієва (серед них і його родичів).

Поліція в Баку блокувала шляхи до летовища, щоб зупинити потік бажаючих зустріти опозиціонера. Не пустили і правозахисників та журналістів.

Але ці заходи виявилися марними, бо Гулієв до Баку не долетів.

Симферополь став містом, де тепер вирішується доля азербайджанського опозиціонера.

Азербайджанській редакціії Радіо Свобода Гулієв повідомив, що летів чартерним рейсом із Лондона і літак зупинився у Симферополі. Неясно, однак, чи повинен був літак робити зупинку у Криму на шляху до Баку (за іншими даними, саме у Симферополі Гулієв вів переговори з азербайджанською владою з проханням про посадку в Баку). Затримали Гулієва за списками Інтерполу.

Ось що повідомив Радіо Свобода начальник симферопольської транспортної міліції Андрій Іванцов:

"Його не затримали, його трохи обмежили у пересуванні територією України - у зв’язку з тим, що він перебуває у розшуку Інтерполу за ініціативою азербайджанської республіки. Правоохоронні органи Азербайджану розшукують його за скоєння низки злочинів.На цій підставі його запросили до відділення. Ми виясняємо, зідзвонюємося з Азербайджаном, через Інтерпол вирішуємо питання про подальшу його долю. Якщо підтвердиться - значить будуть вжиті одні заходи, якщо підстав недостатньо, щоб його утримувати - ми його благополучно відправимо у той бік, куди йому потрібно".

Що ж до згаданих звинувачень, які висунули проти Гулієва (колишнього спікера парламенту Азербайджану), – то це звинувачення у корупції і розкраданні державних коштів. В разі повернення Гулієва після 9 років вигнання, яке він провів у Сполучених Штатах йому загрожує арешт.

Намір повернутися до Баку напередодні парламентських виборів 6 листопада і зробити все для того, щоб вибори пройшли демократично, Гулієв висловлював неодноразово.

Сьогодні зранку, напередодні відльоту з Лондона він в інтерв’ю Радіо Свобода це знову повторив:

"Головна мета – домогтися проведення в Азербайджані демократичних виборів, щоб зробити такі вибори традицією. Я бачу майбутнє азербайджанського народу тільки в умовах демократії. Вільні і чесні вибори цього року – це наш шанс, вони відкриють дорогу до проведення у майбутньому нових демократичних виборів в Азербайджані"- заявив Гулієв Радіо Свобода напередодні відльоту з Лондона.

Чесних парламентських виборів вимагають і представники азербайджанської діаспори в Україні. Сьогодні у Києві вони провели пікет під стіни Місії ОБСЄ.

Голова Суспільно-культурного центру Азербайджану в Києві Надір Алишов:

“Ми не можемо залишатися осторонь, коли на нашій історичні Батьківщині влада чинить свавілля проти мирних громадян, які бажають мати вільний вибір. Ми прийшли сюди, оскільки Азербайджан взяв на себе обов’язки перед європейськими організаціями про дотримання конституційних прав громадян. Проте права порушуються – це засвідчили останні події”.

Те, що парламентські вибори в Азербайджані можуть закінчитися “грузинським” варіантом, прогнозує директор азербайджанського Центру стратегічних досліджень Хагані Гусейнлі:

“Якщо події, які відбуваються зараз, отримають загальнонаціональний, загальноазербайджанський та загальнонародний характер, владі доведеться відступити. І це, найімовірніше, призведе до президентських виборів”.

Ці виступи у Києві були сьогодні немасовими. Але тоді про затримання опозиційного лідера Гулієва у Симферополі ще ніхто не знав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG