Доступність посилання

ТОП новини

Між Україною і Туркменістаном припинилось регулярне повітряне сполучення.


Петро Кагуй

Прага, 23 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - Українським громадянам тепер складніше літати до Туркменістану. Україна повністю припинила регулярне авіаційне пряме сполучення між Києвом і Ашгабадом.

Дотепер дістатися з Києва до Ашгабада і у зворотному напрямку можна було літаками “АероСвіту” чи туркменською Державною національною службою “Туркменховайоллари” імені президента Тукменістану Великого Сапармурата Туркменбаші. Авіакомпанії працювали на паритетних засадах і мали по одному рейсу на тиждень.

Однак уже від 21 листопада авіакомпанія “АероСвіт” повністю припинила польоти до столиці Туркменістану. Як сказано у прес-релізі компанії, це туркменська сторона порушила умови, передбачені Угодою між Україною та Туркменістаном про співробітництво у галузі повітряного сполучення. Справа в тому, що туркменська сторона більше не хоче обмінювати на вільно конвертовану валюту манати (національну грошову одиницю Туркменістану), які “АероСвіт” отримує від продажі квитків.

Туркменістан – це єдина держава, з якою в “АероСвіту” виникла така проблема. Про подробиці Радіо “Свобода” розповів прес-секретар авіакомпанії Сергій Куций:

“Тут проблеми традиційні, починаючи від 1997 року, відколи авіакомпанія здійснює польоти до Туркменістану, ми зіштовхувалися з проблемами конвертації виручки нашої, тобто доходів від продажу авіаквитків на території Туркменістану. Квитки продають за національну валюту, а це манати туркменські. З операціями конвертації їх у вільну конвертовану валюту проблеми постійні. Були затримки на кілька місяців, а починаючи з березня цього року, усі конвертаційні операції взагалі припинили. Компанія навіть не могла розрахуватися за послуги, котрі їй надають на території Туркменістану, бо мала це зробити у вільноконвертованій валюті. Практично робота авіакомпанії була повністю паралізована”.

У відповідь Державна авіаслужба України спершу відмовилася затверджувати регулярні рейси на зимовий період між Києвом і Ашгабадом, починаючи від 30 жовтня. Але дозволила обом авіакомпаніям, українській і туркменській, виконати разові польоти для доставки пасажирів, які вже придбали квитки на їхні рейси.

А вже від 21 листопада повністю припинено регулярне повітряне сполучення між Києвом і Ашгабатом обох авіакомпаній.

Враховуючи останні газові суперечки між офіційним Києвом і Ашгабадом, ми поцікавилися: чи не має якогось політичного підґрунтя у проблемі повітряного сполучення між двома країнами?

Продовжує речник “АероСвіту” Сергій Куций:

“У нас немає жодних підстав пов’язувати це з політикою. Можливо, це питання комерції. Принаймні, Державіаслужба України розцінила це як намагання туркменської сторони витіснити українського перевізника з цієї лінії. І не можна казати, що це випадковість, оскільки це відбувається від березня цього року і було багаторазове спілкування, привернення уваги туркменської сторони до цієї проблеми. Тому це не є випадковість, це системні дії. Я думаю, що вони перебувають все-таки у площині комерції, а не у площині політики”.

З проблемою конвертації коштів у Ашгабаді також зіштовхувалися представництва вірменської і узбецької авіаліній. Однак у їхньому випадку йдеться про невеликі суми грошей, тоді як блокування великого об’єму коштів “АероСвіту” фактично паралізувало його роботу на території Тукменістану.

В АероСвіті вважають, що це окремі туркменські чиновники штучно загострюють стосунки між державами. Українська компанія закликає уряди України і Туркменістану врегулювати проблему, щоб відновити пряме повітряне сполучення між Києвом і Ашгабадом.

А як бути громадянам України і Тукменістану? Наразі їм нічого не залишається, тільки як користуватися послугами інших авіакомпаній та із пересадками, оскільки прямі регулярні авіарейси між Україною і Туркменістаном скасовані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG